zapraszamy do współpracy
Zapraszamy do współpracy
Wielkie Żarcie > Zmysły w kuchni

Romantyczna kolacja z pewnym panem, czyli zapiekanka z selera, niebieskiego sera i orzechów włoskich

Zapiekanka z selera, niebieskiego sera i orzechów włoskichTak, nadal randkuję z intrygującym panem selerem. Moje uczucie do niego wzrasta z każdym pysznym posiłkiem. Jakiś czas temu miałam ochotę zrobić coś w rodzaju selerowego dauphinoise (klasycznie to zapiekanka z ziemniaków pokrojonych w plasterki i zalanych śmietaną), ale po lekturze książki The Flavour Thesaurus postanowiłam posunąć ten eksperyment dalej. Wprawdzie autorka nie pisze o selerze korzeniowym, a naciowym, ale zdecydowałam się zaryzykować i połączyłam ten pierwszy z niebieskim serem pleśniowym i orzechami włoskimi.

To zdecydowanie najlepsze selerowe danie, jakie w życiu jadłam. Obroni się samodzielnie albo jako dodatek do mięsa. Moje uczucie do selera jest teraz jeszcze bardziej gorące.

Zapiekanka z selera, niebieskiego sera i orzechów włoskich

2 porcje (jako samodzielne danie)

4 porcje (jako dodatek)

  • duży seler korzeniowy, około 800 g, obrany i pokrojony w cieniutkie plasterki
  • około 100 g niebieskiego sera (użyłam Blue Stilton)
  • garść łuskanych orzechów włoskich, drobno posiekanych
  • około 100 ml mleka
  • około 100 ml kremówki
  • około 100 ml bulionu warzywnego
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • odrobina masła do wysmarowania naczynia

Piekarnik nagrzałam do 180° C. Żaroodporne naczynie wysmarowałam masłem i ułożyłam w nim plasterki selera.

Mleko, kremówkę, ser, bulion zagotowałam, zmniejszyłam ogień i mieszałam, aż ser się rozpuścił. Doprawiłam pieprzem, nie soliłam, bo ser jest dość słony.

Seler zalałam sosem, posypałam orzechami, przykryłam naczynie kawałkiem folii aluminiowej i piekłam przykryte przez około 30 minut. Następnie odkryłam i piekłam kolejne 15 minut.

Serwowałam ćwiartki zapiekanki (po pokrojeniu z naczynia z łatwością wyciągnęłam je za pomocą szpatułki) z piersią kurczaka, nadzianą serkiem kremowym i pieczoną w szynce włoskiej.

Smacznego.

Karolina Grochalska

Załóż wątek dotyczący tego tekstu na forum

Najpopularniejsze Wielkie ŻarcieSkład chemiczny i właściwości Yerba MateNakladany HermelinWino z wiśni domowej robotyŚledzie jak w śmietanie, ale wersja lekka – z jogurtem. Na lżejsze świętaMamma Mia! „Klasyka” kuchni włoskiej nie istnieje! (klasyczne tagliatelle alla bolognese)
Najwyżej oceniane Wielkie ŻarcieSzybki obiad z fasolką w roli głównejLembasy i Hobbit: Pustkowie SmaugaKopytka – doskonałe kluski z seremJaja w majonezieCo zrobić z tłuszczem spod pieczenia mięsa?
PrzewodnikiAlbaniaNepalPolskaRumunia
Najpopularniejsze zdjęcie w dzialeOrzechyNajwyżej oceniane:Pudding chlebowy z croissantów z białą czekoladą i whisky
Oceń zamieszczony obok artykuł.(Uwaga! Warto wcześniej się zalogować ponieważ głosy zarejestrowanych czytelników mają większą wagę.)
Login (jak do forum): Hasło (jak do forum): zapamiętaj mnie
Minister kazał, więc uprzejmie informujemy, że nasze strony wykorzystują pliki cookies (ciasteczka) i inne dziwne technologie m.in. w celach statystycznych. Jeśli Ci to przeszkadza, możesz je zablokować, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w artykule: Pliki cookies (ciasteczka) i podobne technologie.