zapraszamy do współpracy
Zapraszamy do współpracy
Wielkie Żarcie > Zmysły w kuchni

Subiektywny przewodnik po brytyjskich serach — Yorkshire Blue

Yorkshire BlueGwiazdą drugiego odcinka przewodnika po brytyjskich serach będzie jeden z tych, które pochodzą z hrabstwa, w którym mieszkam, czyli z Yorkshire. Jest to region obfitujący w pyszne sery. Dzisiaj zapraszam na Yorkshire Blue.

Yorkshire Blue

Yorkshire Blue jest to ser produkowany od 1995 roku i za jego produkcją kryje się ciekawa historia. Judy Bell, żona farmera, która w latach osiemdziesiątych dorabiała sobie na pół etatu w klinice osteoporozy, spotykała się w pracy bardzo często z problemem nietolerancji laktozy. Zagłębiła się w temat i odkryła, że często osoby z nietolerancją laktozy nie mają reakcji alergicznej na mleko owcze i może ono stanowić podstawę wyrobów mlecznych, którymi te osoby mogłyby się cieszyć. Judy zaczęła więc eksperymentować z mlekiem różnych ras owiec, przez lata dopracowywała receptury, pomagając jednocześnie na farmie, wychowując dzieci i prowadząc dom.

Wreszcie w 1989 roku założyła firmę (Shepherds Purse) i wprowadziła swoje sery na rynek, z roku na rok powiększając asortyment. Do dziś jest to mała rodzinna firma, choć angażuje już więcej ludzi i jest biznesem na pełen etat, a ich sery można znaleźć w każdym dobrze zaopatrzonym sklepie, także w sieciach supermarketów.

Dziś skupię się na Yorkshire Blue, ale możecie być pewni, że w cyklu pojawią się inne sery z tej wytwórni, bo jadam je regularnie. Ten jest serem wegetariańskim, wytworzonym w całości z pasteryzowanego mleka krowiego i był to pierwszy ser wyprodukowany przez Shephers Purse właśnie z tego mleka. Zresztą producenci szczycą się tym, że był to pierwszy od trzydziestu lat niebieski ser z mleka krowiego wyprodukowany w Yorkshire.

Jest to ser ręcznie robiony, dojrzewający przez około osiem tygodni, w środku jest bladożółty i poprzeplatany niebieskimi żyłkami pleśni. Każdy ser jest obracany ręcznie co tydzień, aby zapewnić równomierne rozprzestrzenianie się pleśni i jednolitą konsystencję. Skórka jest bardzo miękka, wnętrze zwarte, ale kremowe. Smak lekko słony, z nutą orzechową.

Yorkshire Blue zdobywa masę nagród w konkursach branżowych, m.in. złoty medal na konkursie World Cheese Awards w 2010 roku.

Region: Yorkshire

Typ sera: niebieski

Kształt: okrągły

Mleko: pasteryzowane krowie

Podpuszczka: wegetariańska

Cena: 15 funtów/kg

Producent: Shepherds Purse,

Leachfield Grange, Newsham,

Thirsk, North Yorkshire YO7 4DJ

http://www.shepherdspurse.co.uk/

Karolina Grochalska

Załóż wątek dotyczący tego tekstu na forum

Najpopularniejsze Wielkie ŻarcieSkład chemiczny i właściwości Yerba MateNakladany HermelinWino z wiśni domowej robotyŚledzie jak w śmietanie, ale wersja lekka – z jogurtem. Na lżejsze świętaMamma Mia! „Klasyka” kuchni włoskiej nie istnieje! (klasyczne tagliatelle alla bolognese)
Najwyżej oceniane Wielkie ŻarcieSzybki obiad z fasolką w roli głównejLembasy i Hobbit: Pustkowie SmaugaKopytka – doskonałe kluski z seremJaja w majonezieKarmelowy ananas, czyli słodka przystawka
PrzewodnikiAlbaniaNepalPolskaRumunia
Najpopularniejsze zdjęcie w dzialeOrzechyNajwyżej oceniane:Pudding chlebowy z croissantów z białą czekoladą i whisky
Oceń zamieszczony obok artykuł.(Uwaga! Warto wcześniej się zalogować ponieważ głosy zarejestrowanych czytelników mają większą wagę.)
Login (jak do forum): Hasło (jak do forum): zapamiętaj mnie
Minister kazał, więc uprzejmie informujemy, że nasze strony wykorzystują pliki cookies (ciasteczka) i inne dziwne technologie m.in. w celach statystycznych. Jeśli Ci to przeszkadza, możesz je zablokować, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w artykule: Pliki cookies (ciasteczka) i podobne technologie.