zapraszamy do współpracy
Zapraszamy do współpracy
Wielkie Żarcie > Zmysły w kuchni

Sernik grzechu wart

Niewiasty skrupulatnie liczące kalorie i panowie, którzy z obawy o swój sześciopak na brzuchu nie wsuną nic oprócz kurczaka i ryżu, będą uciekać z krzykiem na widok tego ciasta. Gdyby zapłonęły stosy Kalorycznej Inkwizycji – byłabym pierwszą żywą pochodnią za popełnienie tego grzechu. A kto się nie boi jakiegoś pierdyliarda kalorii i masy tłuszczu, tez zostanie nagrodzony kremową konsystencją i pysznym smakiem. To jest jeden z moich ulubionych serników, prosty w wykonaniu i zawsze zalicza aplauz wśród poczęstowanych. Tylko potem wystarczy jakaś godzina, dwie w szaleńczym tempie na rowerze i można sięgnąć po kolejny kawałek bez obaw o oponkę na brzuchu! Nie trzeba uciekać przed tym ciastem, naprawdę! ;)

Sernik z Baileys1

Ilość na 25cm okrągłą blaszkę

Na bazę:

  • 200g ciasteczek owsianych Digestive z gorzką czekoladą (albo jakichś innych kruchych)
  • 85g masła niesolonego, stopionego

Na masę:

  • 600g serka typu Philadelphia
  • 200g crème fraîche (kwaśnej gęstej śmietany)
  • 3 jajka
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3 łyżki budyniu waniliowego (proszku)
  • 200g drobnego cukru
  • 5 łyżek likieru Baileys (albo chlust szczodry - ja wolę wersję z chlustem!)
Sernik grzechu wartSernik grzechu wart

Na wierzch:

  • 140g kremówki
  • 3 łyżki likieru Baileys
  • kilka łyżek ciemnego kakao

Piekarnik rozgrzać do 240 stopni, formę wyłożyć folią aluminiową. Ciasteczka zmielić na drobne okruchy i wymieszać z masłem. Masą wyłożyć formę - lepiej zrobić konkretny spód, tak więc wykładanie brzegów pomijam. Piec przez 10 minut, wyciągnąć z piekarnika, wystudzić.

Ser zmiksować z cukrem, następnie dodać resztę składników. Masę wyłożyć na podpieczony spód i piec 10 minut w 240 stopniach, następnie temperaturę zmniejszyć do 140 stopni i piec kolejne 50 minut. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i studzić przez ok. 2 godziny.

Gdy sernik będzie ostudzony na wierzchu rozsmarować śmietanę lekko ubitą z Baileysem i całość posypać kakao.

Karolina Grochalska
  1. Alternatywnie używam domowego likieru z cukierków kukułek - też się świetnie sprawdza!

Załóż wątek dotyczący tego tekstu na forum

Najpopularniejsze Wielkie ŻarcieSkład chemiczny i właściwości Yerba MateNakladany HermelinŚledzie jak w śmietanie, ale wersja lekka – z jogurtem. Na lżejsze świętaMamma Mia! „Klasyka” kuchni włoskiej nie istnieje! (klasyczne tagliatelle alla bolognese)Gdzie jeść? „Kuchnia i Wino", Pszczyna
Najwyżej oceniane Wielkie ŻarcieKopytka – doskonałe kluski z seremJaja w majonezieKarmelowy ananas, czyli słodka przystawkaZielone śledzie z przyprawamiKotlet mielony po śląsku z kapustą
PrzewodnikiAlbaniaNepalRumunia
Najpopularniejsze zdjęcie w dzialeOrzechyNajwyżej oceniane:Pudding chlebowy z croissantów z białą czekoladą i whisky
Oceń zamieszczony obok artykuł.(Uwaga! Warto wcześniej się zalogować ponieważ głosy zarejestrowanych czytelników mają większą wagę.)
Login (jak do forum): Hasło (jak do forum): zapamiętaj mnie
Minister kazał, więc uprzejmie informujemy, że nasze strony wykorzystują pliki cookies (ciasteczka) i inne dziwne technologie m.in. w celach statystycznych. Jeśli Ci to przeszkadza, możesz je zablokować, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w artykule: Pliki cookies (ciasteczka) i podobne technologie.