zapraszamy do współpracy
Zapraszamy do współpracy
Wielkie Żarcie > Zmysły w kuchni

Sernik grzechu wart

Niewiasty skrupulatnie liczące kalorie i panowie, którzy z obawy o swój sześciopak na brzuchu nie wsuną nic oprócz kurczaka i ryżu, będą uciekać z krzykiem na widok tego ciasta. Gdyby zapłonęły stosy Kalorycznej Inkwizycji – byłabym pierwszą żywą pochodnią za popełnienie tego grzechu. A kto się nie boi jakiegoś pierdyliarda kalorii i masy tłuszczu, tez zostanie nagrodzony kremową konsystencją i pysznym smakiem. To jest jeden z moich ulubionych serników, prosty w wykonaniu i zawsze zalicza aplauz wśród poczęstowanych. Tylko potem wystarczy jakaś godzina, dwie w szaleńczym tempie na rowerze i można sięgnąć po kolejny kawałek bez obaw o oponkę na brzuchu! Nie trzeba uciekać przed tym ciastem, naprawdę! ;)

Sernik z Baileys1

Ilość na 25cm okrągłą blaszkę

Na bazę:

  • 200g ciasteczek owsianych Digestive z gorzką czekoladą (albo jakichś innych kruchych)
  • 85g masła niesolonego, stopionego

Na masę:

  • 600g serka typu Philadelphia
  • 200g crème fraîche (kwaśnej gęstej śmietany)
  • 3 jajka
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3 łyżki budyniu waniliowego (proszku)
  • 200g drobnego cukru
  • 5 łyżek likieru Baileys (albo chlust szczodry - ja wolę wersję z chlustem!)
Sernik grzechu wartSernik grzechu wart

Na wierzch:

  • 140g kremówki
  • 3 łyżki likieru Baileys
  • kilka łyżek ciemnego kakao

Piekarnik rozgrzać do 240 stopni, formę wyłożyć folią aluminiową. Ciasteczka zmielić na drobne okruchy i wymieszać z masłem. Masą wyłożyć formę - lepiej zrobić konkretny spód, tak więc wykładanie brzegów pomijam. Piec przez 10 minut, wyciągnąć z piekarnika, wystudzić.

Ser zmiksować z cukrem, następnie dodać resztę składników. Masę wyłożyć na podpieczony spód i piec 10 minut w 240 stopniach, następnie temperaturę zmniejszyć do 140 stopni i piec kolejne 50 minut. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i studzić przez ok. 2 godziny.

Gdy sernik będzie ostudzony na wierzchu rozsmarować śmietanę lekko ubitą z Baileysem i całość posypać kakao.

Karolina Grochalska
  1. Alternatywnie używam domowego likieru z cukierków kukułek - też się świetnie sprawdza!

Załóż wątek dotyczący tego tekstu na forum

Zmysły w kuchni:

Nie wyrabiam! - czyli jak robię chlebRadykalizm w kuchni? (Linguine a la carbonara)Czereśniak, nie Tomek, a pyszny letni placekGorąco, ale jeść trzeba. Na przykład orzeźwiającą sałatkę.Jak arystokratka poślubiła wieśniaka, czyli czekolada i burakInstrukcja przetrwania kolejnej epoki lodowcowej - kurczakowy pajPobuczymy razem tej jesieni? - czyli zupa-krem z fasoliSmacznego Nowego Roku! (przekąski imprezowe) (7 zdjęć)Pociąg do Indii (w szczególności do kuchni, odczuwam ja i dziś po indyjsku gotuję)Nowe oblicze fast food - domowy burger wołowy (czyli nie było wcale szybko, ale pysznie)Mamma Mia! „Klasyka” kuchni włoskiej nie istnieje! (klasyczne tagliatelle alla bolognese)Ballada o lekkim zabarwieniu erotycznym (pałki kurczaka pieczone w orientalnej marynacie)Sernik grzechu wartTruskawki dla dorosłych - truskawkowe gaspacho, nieco pieprzneGdzie jeść? „Kuchnia i Wino", PszczynaBądźcie zachłanni, jedzcie surową cukinię! (Insalata di zucchine con menta e rucola)Ciao bella! Czyli znowu cukinia.Gdzie jeść? "Maria Fontana", Poggio MoianoKsiądz się dławi i pomidory, czyli posiłek idealny (makaron strozzapreti z oliwą, pomidorami i pecorino)Jesienią zamiast na grzyby, to na bakłażany (zupa krem z pieczonych bakłażanów)Mam ptaka i nie zawaham się go użyć! (przepiórka duszona w winie z cynamonem)Gdzie jeść? The Kitchin, Edynburg.Pierona, nie ma nudelzupy, a jest kac!Postanowienia noworoczne vs. codzienność, czyli jak przeżyć do końca świataGdzie jeść? Tan Hill Inn, Reeth, SwaledaleJa kruszę, Ty kruszysz, może zima się w końcu wykruszy? (karmelizowane jabłka i gruszki pod kruszonką)Dla niemowlaków, bezzębnych i dla całej reszty też (dip marchewkowy z prażonym słonecznikiem)Obiad jak z pewnego skandynawskiego sklepu meblowego. Tylko lepszy.Można wódkę na śniadanie. Na kanapkach. Z truskawkami. (kanapki z truskawkami i syropem z wódki)Subiektywny przewodnik po brytyjskich serach — Cornish BlueDales Food & Drink Festival, część 1 (12 zdjęć)Dales Food & Drink Festival, część 2Hiszpania vs. Włochy, czyli o futbolu dwa słowa, a o jedzeniu znacznie więcejSubiektywny przewodnik po brytyjskich serach — Yorkshire BlueGdzie jest lato? W Yorkshire co najwyżej na talerzuJak uczyłam się tańczyć salsę i mistrzynią zostałam, ale tej na talerzu (tropikalna salsa)Na pokrzepienie zamiast cukru flapjacki jesienne – z jabłkiem, pekanami i cynamonemGdzie jeść? Stein's Fish & Chips, PadstowGdzie jeść? The Bridge Tea Rooms, Bradford on AvonBurak to potęga! – Zupa krem z buraków i jabłekŚwiąteczne kulinarne prezenty ręcznie robioneZdrowa przekąska na zdrowy rok – prażona ciecierzycaŚledź (mnie!), czyli follow (me!) (słodko-korzenny śledź w stylu skandynawskim)Czy na pizzę można położyć wszystko? (pizza z jarmużem, owczym serem i oliwkami)Wiosna i odświeżanie menu (pasta/dip ze słodkiego ziemniaka i soczewicy)Wiedza tajemna: o najlepszych na świecie browniesKrólik doświadczalny na surowiźnie. Wiosenno-letnia kolorowa sałatka.Śliwki, ale nie śliwki, czyli takie cuda w Japonii Zrób sobie seropodobny wyrób bez mleka (wegański ser z nerkowców)Bajzel czy harmonia? Modro kapusta, ino insza.Wieprzowina (albo kurczak) dla niezdecydowanych. Trochę słodka. Trochę kwaśnaŚledzie jak w śmietanie, ale wersja lekka – z jogurtem. Na lżejsze świętaRomantyczna kolacja z pewnym panem, czyli zapiekanka z selera, niebieskiego sera i orzechów włoskichNa dobry początek dnia, szczególnie gdy za oknem zimno – owsianka doda Ci sił!Tradycyjna tarta z Yorkshire (wersja z serkiem wiejskim)Nie igrzyska, a pudding chlebowy Wam niosę!Burgery z kurczaka, salsa z awokado i pomidorów oraz frytki z batatówTrochę oszukane rillettes z kaczki i nieoszukany relisz z agrestuCiasto czekoladowe grzechu warte. Z błota Mississippi Szał(wia) na dynię
Najpopularniejsze Wielkie ŻarcieSkład chemiczny i właściwości Yerba MateNakladany HermelinMamma Mia! „Klasyka” kuchni włoskiej nie istnieje! (klasyczne tagliatelle alla bolognese)Gdzie jeść? „Kuchnia i Wino", PszczynaFlapjack emigrancki
Najwyżej oceniane Wielkie ŻarcieKultowy schabowy z mizeriąBuchty ze śliwkamiModa na sushi (jap. 寿司)Pobuczymy razem tej jesieni? - czyli zupa-krem z fasoliNowe oblicze fast food - domowy burger wołowy (czyli nie było wcale szybko, ale pysznie)
PrzewodnikiAlbaniaNepalRumunia
Najpopularniejsze zdjęcie w dzialeWplyw mate na organizmNajwyżej oceniane:Pudding chlebowy z croissantów z białą czekoladą i whisky
Oceń zamieszczony obok artykuł.(Uwaga! Warto wcześniej się zalogować ponieważ głosy zarejestrowanych czytelników mają większą wagę.)
Login (jak do forum): Hasło (jak do forum): zapamiętaj mnie
Minister kazał, więc uprzejmie informujemy, że nasze strony wykorzystują pliki cookies (ciasteczka) i inne dziwne technologie m.in. w celach statystycznych. Jeśli Ci to przeszkadza, możesz je zablokować, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w artykule: Pliki cookies (ciasteczka) i podobne technologie.