Wielkie Żarcie > Zmysły w kuchni

Nie marnuję! Czyli jak wykorzystałam resztki do zrobienia placków warzywnych

Pieczone placki z sadzonym jajkiemJak wielokrotnie wspominałam – nie znoszę wyrzucać jedzenia. Jest to nieekonomiczne i niemoralne. Stąd też kombinuję jak koń pod górę, aby zużyć produkty, które najlepsze dni mają już za sobą, albo wykorzystać resztki pozostałe po innych posiłkach. Tak było z tym śniadaniem. Miałam trzy mikro słodkie ziemniaki, które ostały się ze zbiorczego opakowania (nie starczyłoby na porcję zupy czy frytek, ziemniaczki były naprawdę skromne) i garść fasolki szparagowej z obiadu z poprzedniego dnia (tej szerokiej, pociętej wzdłuż na paski). Postanowiłam zrobić pieczony placek warzywny a'la rösti i uwieńczyć go jajkiem – jako że jestem bardzo jajeczna i dla mnie jajka w różnych formach to ulubione śniadania. Wyszło smacznie, a dodatkowo byłam zadowolona z faktu, że resztki warzyw nie wylądowały w koszu.

Pieczone placki (rösti) ze słodkich ziemniaków i fasoli z sadzonym jajkiem

1 porcja

  • garść startego na dużych oczkach słodkiego ziemniaka
  • garść ugotowanej fasoli szparagowej, pociętej wzdłuż
  • 2–3 łyżki oliwy
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • czubrica czerwona – kilka szczypt do smaku
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • jajko
  • ostry sos chilli – do serwowania, opcjonalnie

Piekarnik rozgrzać do 170°C. Ziemniaka, fasolę, łyżkę oliwy, mąkę, sól, pieprz i czubricę wymieszać w misce, aż składniki się połączą w miarę lepką masę. Wrzucić na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowaną odrobiną oliwy. Uformować płaski placek i skropić odrobiną oliwy. Piec przez ok. 20–30 minut.

Po upieczeniu zsunąć na podgrzany talerz i zwieńczyć usmażonym jajkiem (albo jajkiem w koszulce). Można skropić ostrym sosem chilli.

Karolina Grochalska

Załóż wątek dotyczący tego tekstu na forum

PodróżeKulturaMuzykaHistoriaFelietonyPaństwo, polityka, społeczeństwoPowieści i opowiadaniaKącik poezjiRecenzjeWielkie żarcieKomiks
PrzewodnikiAlbaniaNepalPolskaRumunia
Najpopularniejsze Wielkie ŻarcieSkład chemiczny i właściwości Yerba MateNakladany HermelinWino z wiśni domowej robotyCo zrobić z tłuszczem spod pieczenia mięsa?Śledzie jak w śmietanie, ale wersja lekka – z jogurtem. Na lżejsze święta
Najwyżej oceniane Wielkie ŻarcieZielone śledzie z przyprawamiKultowy schabowy z mizeriąZupa ogórkowaKotlet mielony po śląsku z kapustąBuchty ze śliwkami
Oceń zamieszczony obok artykuł.
Minister kazał, więc uprzejmie informujemy, że nasze strony wykorzystują pliki cookies (ciasteczka) i inne dziwne technologie m.in. w celach statystycznych. Jeśli Ci to przeszkadza, możesz je zablokować, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w artykule: Pliki cookies (ciasteczka) i podobne technologie.