zapraszamy do współpracy
Zapraszamy do współpracy
Wielkie Żarcie > Zmysły w kuchni

Gdzie jest lato? W Yorkshire co najwyżej na talerzu

Grzanki z pastą z groszku i bobu oraz mozzarellą i świeżą miętąGroszek i bób to lato. A jak lato to tropiki. Przynajmniej w Polsce, jak ostatnio donosili moi znajomi i moja rodzina. Miałam ochotę wsadzić ich w samolot i przetrzymać trochę w temperaturze 14 stopni Celsjusza w deszczowym od tygodni Yorkshire, wtedy może odechciałoby im się narzekać na ciepło. Najstarsi lokalni farmerzy nie pamiętają tak zimnego i deszczowego lata. Mam ochotę krzyczeć z rozpaczy, że chcę globalnego ocieplenia, przecież płacę, i to niemało, na walkę z jego skutkami! W każdym razie, gdyby ciągle było Wam, Drodzy Czytelnicy, za ciepło (niestety mi nadal nie jest za ciepło – gdy to piszę jest najcieplejszy dzień od tygodnia, czyli jakieś 18 stopni Celsjusza i nawet nie pada, choć wiszą ciężkie chmury), gdyby nie chciało się Wam specjalnie gotować, to polecam tę letnią, lekką i szybką przekąskę. Kwintesencję lata na talerzu. Też sobie ją zrobię, w końcu jakieś lato mi się należy, nawet jeśli tylko na talerzu.

Grzanki z pastą z groszku i bobu oraz mozzarellą i świeżą miętą

2-4 porcje

  • około 150 g groszku (waga po wyłuskaniu)
  • około 250 g ziaren bobu (waga po wyłuskaniu)
  • garść świeżej mięty, same listki
  • oliwa extra virgin
  • sok z jednej cytryny
  • 50 g drobno startego świeżego pecorino i jeszcze odrobiona do posypania
  • 4 suszone kromki pieczywa (dobrego, najlepiej na zakwasie)
  • 1 obrany ząbek czosnku
  • 2 kulki mozzarelli (najlepiej z bawolego mleka, choć wiem, że o taką świeżą trudno), porwane na kawałki
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Wyłuskany groszek, bób oraz większość listków mięty włożyć do malaksera i mielić, dolewając oliwy i soku z cytryny. Doprawić solą, pieprzem i dodać starty pecorino. Całość dokładnie zmielić. Jeśli pasta będzie bardzo zwarta, to należy ją nieco rozrzedzić oliwą. Wedle Waszego gustu.

Pieczywo podpiec w piekarniku albo zgrilować na żeliwnej patelni – z obu stron. Następnie natrzeć je ząbkiem czosnku – jego smak ma być tylko delikatnie wyczuwalny, nie powinien dominować, tak więc proszę uważać.

Na grzankach rozłożyć bardzo szczodrze pastę z bobu i groszku, na to położyć mozzarellę i resztę mięty, zmielić nieco pieprzu, dodać soli, posypać startym pecorino i, aby uwieńczyć dzieło, delikatnie skropić grzanki oliwą.

Karolina Grochalska

Załóż wątek dotyczący tego tekstu na forum

Najpopularniejsze Wielkie ŻarcieSkład chemiczny i właściwości Yerba MateNakladany HermelinWino z wiśni domowej robotyŚledzie jak w śmietanie, ale wersja lekka – z jogurtem. Na lżejsze świętaMamma Mia! „Klasyka” kuchni włoskiej nie istnieje! (klasyczne tagliatelle alla bolognese)
Najwyżej oceniane Wielkie ŻarcieSzybki obiad z fasolką w roli głównejLembasy i Hobbit: Pustkowie SmaugaKopytka – doskonałe kluski z seremJaja w majonezieCo zrobić z tłuszczem spod pieczenia mięsa?
PrzewodnikiAlbaniaNepalPolskaRumunia
Najpopularniejsze zdjęcie w dzialeOrzechyNajwyżej oceniane:Pudding chlebowy z croissantów z białą czekoladą i whisky
Oceń zamieszczony obok artykuł.(Uwaga! Warto wcześniej się zalogować ponieważ głosy zarejestrowanych czytelników mają większą wagę.)
Login (jak do forum): Hasło (jak do forum): zapamiętaj mnie
Minister kazał, więc uprzejmie informujemy, że nasze strony wykorzystują pliki cookies (ciasteczka) i inne dziwne technologie m.in. w celach statystycznych. Jeśli Ci to przeszkadza, możesz je zablokować, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w artykule: Pliki cookies (ciasteczka) i podobne technologie.