zapraszamy do współpracy
Zapraszamy do współpracy
Wielkie Żarcie > Zmysły w kuchni

Bądźcie zachłanni, jedzcie surową cukinię! (Insalata di zucchine con menta e rucola)

Cukiniowa sałatka że świeżą miętą i rukolą Kiedy pisałam recenzję książki i serii BBC pt. „Two Greedy Italians” („Dwóch Zachłannych Włochów”) jeszcze nie miałam wypróbowanych żadnych przepisów z tej pozycji. Szczęśliwie się złożyło, że udało mi się od tamtego czasu przygotować coś wg przepisu jednego z autorów książki i dziś chcę się tym podzielić z Czytelnikami "Libertasa". Zachęcam gorąco do przeczytania recenzji, być może pomoże się ona wczuć Wam we włoskie klimaty kulinarne. Książka ma tyle fantastycznych przepisów, że będą one na pewno sukcesywnie pojawiać się na moim blogu, tak więc zainteresowanych serdecznie zapraszam.

Pełnia lata, sezon cukiniowy jak się patrzy. Możecie być zachłanni - ta sałatka jest lekka i orzeźwiająca dzięki surowej cukinii, która aż chrupie, a także mięcie, nadającej jej świeży, chłodnawy ton. Potrzebujecie do tego lekkiego kontrastu? Proszę bardzo - znajdziecie go w pieprznej i zdecydowanej rukoli i bogatej oliwie. Zdecydowanie jest to jedna z lepszych sałatek, jakie jadłam. I przyznaję - byłam zachłanna.

Cukiniowa sałatka ze świeżą miętą i rukolą

4 porcje

  • 4 młode cukinie
  • kilka garści rukoli (wedle uznania)
  • garść listków świeżej mięty
  • ząbek czosnku
  • 120 ml oliwy
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Oliwę wymieszać w dużej misce z octem, posiekanym drobno czosnkiem i miętą. Odstawić.

Odciąć końcówki cukinii i za pomocą obieraczki do warzyw pociąć ją na cienkie wstążki. Następnie dodać cukinię do dressingu w misce, wymieszać i zostawić, aby się marynowała, na minimum 10 minut. Im dłużej będziecie marynować cukinię, tym delikatniejsza będzie.

Przed samym podaniem wymieszać marynowaną cukinię z liśćmi rukoli. Serwować od razu, gdyż rukola polana dressingiem szybko więdnie i sałatka nie będzie wyglądać apetycznie po jakimś czasie.

Karolina Grochalska

Załóż wątek dotyczący tego tekstu na forum

Najpopularniejsze Wielkie ŻarcieSkład chemiczny i właściwości Yerba MateNakladany HermelinWino z wiśni domowej robotyŚledzie jak w śmietanie, ale wersja lekka – z jogurtem. Na lżejsze świętaMamma Mia! „Klasyka” kuchni włoskiej nie istnieje! (klasyczne tagliatelle alla bolognese)
Najwyżej oceniane Wielkie ŻarcieSzybki obiad z fasolką w roli głównejLembasy i Hobbit: Pustkowie SmaugaKopytka – doskonałe kluski z seremJaja w majonezieCo zrobić z tłuszczem spod pieczenia mięsa?
PrzewodnikiAlbaniaNepalPolskaRumunia
Najpopularniejsze zdjęcie w dzialeOrzechyNajwyżej oceniane:Pudding chlebowy z croissantów z białą czekoladą i whisky
Oceń zamieszczony obok artykuł.(Uwaga! Warto wcześniej się zalogować ponieważ głosy zarejestrowanych czytelników mają większą wagę.)
Login (jak do forum): Hasło (jak do forum): zapamiętaj mnie
Minister kazał, więc uprzejmie informujemy, że nasze strony wykorzystują pliki cookies (ciasteczka) i inne dziwne technologie m.in. w celach statystycznych. Jeśli Ci to przeszkadza, możesz je zablokować, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w artykule: Pliki cookies (ciasteczka) i podobne technologie.