zapraszamy do współpracy
Zapraszamy do współpracy
Wielkie Żarcie > Zmysły w kuchni

Na pokrzepienie zamiast cukru flapjacki jesienne – z jabłkiem, pekanami i cynamonem

Flapjacki z jabłkiem, pekanami i cynamonemNie będę Wam wciskać kitu, że cukier krzepi. (Cukier krzepi! Podobno wódka lepiej... ale nie o tym miało być...). Znam takich (i nie mówię o sobie!), którzy bez cukru ledwo dają radę. Symptomy odstawienia mogą być uciążliwe, z drugiej strony rozumiem, że jak ktoś 12 godzin dziennie jest na nogach i używa mięśni, to szybka cukrowa przekąska potrafi zdziałać cuda, gdy nie ma czasu na nic więcej. Lubemu zrobiłam więc flapjacki, bo on do takich osób właśnie należy, a ja zwyczajnie nie mam ambicji „walczyć” z jego przyzwyczajeniami, bo jestem zwolenniczką powiedzenia „widziały gały co brały”,o! Zresztą to obok muzyki jego jedyny nałóg, więc nie spędza mi to snu z powiek. Natomiast jeśli mogę mu zapewnić zastrzyk cukru w domowej wersji, to jestem zadowolona, że do pracy zabiera flapjacki, a nie kupne batony. Dietetyczne nie są, to pewne, ale dają dużo energii i w przeciwieństwie do kupnych batonów nie zawierają listy dziwnych składników. Trzeba je zjeść szybko, ale z tym nie ma problemu. Pamiętajcie – jak coś może się szybko zepsuć, to jest dla Was dobre. Jeśli coś natomiast jest za długo „dobre” do jedzenia, to dla Was jest niedobre. Zachęcam więc do domowych słodyczy, jeśli nie możecie żyć bez cukru.

Flapjacki z jabłkiem, pekanami i cynamonem

12-15 sztuk

  • 300 g płatków owsianych (użyłam już takich lekko zmiażdżonych do owsianki)
  • 200 g jasnego cukru muscovado
  • 250 g masła niesolonego
  • 5 łyżek syropu klonowego
  • 2 średnie, twarde, kwaskowate jabłka
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 100 g maki pszennej
  • 50 g orzechów pekan
  • szczypta soli

W rondlu roztopić masło, dodać cukier, syrop klonowy i cynamon i dokładnie wymieszać.

Nieobrane jabłka zetrzeć na dużych oczkach. Pekany posiekać z grubsza nożem.

Do rondelka dodać płatki owsiane, sól, jabłka i orzechy i dokładnie wymieszać. Następnie oprószyć mąką i znowu dokładnie wymieszać.

Blaszkę o wielkości 20x20 cm na grubsze batony lub 20x30 cm na nieco cieńsze batony (ja użyłam tej drugiej, efekt na zdjęciu, 15 sztuk) wyłożyć papierem do pieczenia. Masę owsianą przełożyć z rondla do blaszki i dokładnie rozprowadzić, ugniatając, tak aby masa miała jedną wysokość i była dość dobrze ubita.

Piekarnik nagrzać do 200 stopni C (lub 180 C z termoobiegiem) i piec flapjacka przez około 45 minut. Następnie wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Pokroić na batony o wielkości jaka się Wam podoba i zjeść w ciągu 3 dni. Przechowywać w szczelnym pojemniku. Wg mnie najlepsze są drugiego dnia.

Karolina Grochalska

Załóż wątek dotyczący tego tekstu na forum

Najpopularniejsze Wielkie ŻarcieSkład chemiczny i właściwości Yerba MateNakladany HermelinWino z wiśni domowej robotyŚledzie jak w śmietanie, ale wersja lekka – z jogurtem. Na lżejsze świętaMamma Mia! „Klasyka” kuchni włoskiej nie istnieje! (klasyczne tagliatelle alla bolognese)
Najwyżej oceniane Wielkie ŻarcieSzybki obiad z fasolką w roli głównejLembasy i Hobbit: Pustkowie SmaugaKopytka – doskonałe kluski z seremJaja w majonezieCo zrobić z tłuszczem spod pieczenia mięsa?
PrzewodnikiAlbaniaNepalPolskaRumunia
Najpopularniejsze zdjęcie w dzialeOrzechyNajwyżej oceniane:Pudding chlebowy z croissantów z białą czekoladą i whisky
Oceń zamieszczony obok artykuł.(Uwaga! Warto wcześniej się zalogować ponieważ głosy zarejestrowanych czytelników mają większą wagę.)
Login (jak do forum): Hasło (jak do forum): zapamiętaj mnie
Minister kazał, więc uprzejmie informujemy, że nasze strony wykorzystują pliki cookies (ciasteczka) i inne dziwne technologie m.in. w celach statystycznych. Jeśli Ci to przeszkadza, możesz je zablokować, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w artykule: Pliki cookies (ciasteczka) i podobne technologie.