zapraszamy do współpracy
Zapraszamy do współpracy
Wielkie Żarcie > Zmysły w kuchni

Śledzie jak w śmietanie, ale wersja lekka – z jogurtem. Na lżejsze święta

Śledzie z jabłkiem w jogurcieŚledzia w śmietanie każdy zna. Jak wygląda i smakuje, każdy wie. Ale nie każdy może albo chce sobie pozwolić na tłustą śmietanę, a smaki za nim chodzą. A może po prostu wśród bogactwa dań świątecznych czy noworocznych zechce się Wam zjeść nieco lżejszą wersję tego klasycznego dania.

Podstawą są dobrej jakości śledzie. Jeśli solone, to należy je odpowiednio wcześniej odmoczyć, zmieniając wodę co najmniej dwukrotnie. Mają być mięsiste, konkretne, nie jakieś tam fiu bździu. Po drugie jogurt naturalny bez dodatku cukru – ten sobie sami wyregulujecie wedle smaku. Czytajcie etykiety – tłuszcz w jogurcie naturalnym jest wskazany. Cukier, słodziki? Nie! Po trzecie zaś, naprawdę warto zagotować cebulę – nie traci ona swego cebulowego smaku, a jest delikatniejsza, a także nie zmienia swego zapachu, gdy jest przechowywana dzień, czy dwa (tak jak surowa).

Życzę Wam smacznych i wesołych świąt, a także wszystkiego dobrego w nadchodzącym roku!

Śledzie z jabłkiem w jogurcie

  • 4 duże śledzie (jeśli solone, to odmoczone wcześniej)
  • niewielka cebula
  • twarde jabłko (ja lubię słodkie do śledzi, ale można dać kwaśne)
  • około 200 ml jogurtu naturalnego
  • sok z cytryny (do smaku i skropienia jabłka)
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • kilka szczypt cukru

Śledzie pokroić na kęsy i dodać do miski.

Cebulę obrać, przekroić na pół, następnie na cienkie półplasterki. Zagotować wodę, lekko posolić i wrzucić do niej cebulę. Po minucie gotowania natychmiast odcedzić i przelać zimną wodą na sicie, aż ostygnie. Pozostawić aż do odcieknięcia, a następnie dodać do śledzi.

Jabłko obrać, pozbyć się gniazd nasiennych i pokroić w niewielką kostkę. Skropić sokiem z cytryny – zapobiegnie to ich ciemnieniu. Następnie dodać do śledzi.

Do miski ze śledziami, jabłkiem i cebulą przełożyć jogurt naturalny, wymieszać. Doprawić wedle smaku – solą, pieprzem, sokiem z cytryny, cukrem. Najlepiej zostawić w lodówce na kilka godzin i przed podaniem sprawdzić jeszcze raz, czy nie wymagają doprawienia po tym, jak smaki się przegryzły.

Karolina Grochalska

Załóż wątek dotyczący tego tekstu na forum

Najpopularniejsze Wielkie ŻarcieSkład chemiczny i właściwości Yerba MateNakladany HermelinWino z wiśni domowej robotyMamma Mia! „Klasyka” kuchni włoskiej nie istnieje! (klasyczne tagliatelle alla bolognese)Co zrobić z tłuszczem spod pieczenia mięsa?
Najwyżej oceniane Wielkie ŻarcieSzybki obiad z fasolką w roli głównejLembasy i Hobbit: Pustkowie SmaugaKopytka – doskonałe kluski z seremJaja w majonezieCo zrobić z tłuszczem spod pieczenia mięsa?
PrzewodnikiAlbaniaNepalPolskaRumunia
Najpopularniejsze zdjęcie w dzialeOrzechyNajwyżej oceniane:Pudding chlebowy z croissantów z białą czekoladą i whisky
Oceń zamieszczony obok artykuł.(Uwaga! Warto wcześniej się zalogować ponieważ głosy zarejestrowanych czytelników mają większą wagę.)
Login (jak do forum): Hasło (jak do forum): zapamiętaj mnie
Minister kazał, więc uprzejmie informujemy, że nasze strony wykorzystują pliki cookies (ciasteczka) i inne dziwne technologie m.in. w celach statystycznych. Jeśli Ci to przeszkadza, możesz je zablokować, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w artykule: Pliki cookies (ciasteczka) i podobne technologie.