Wielkie Żarcie > Zmysły w kuchni

Szał(wia) na dynię

Zupa krem z dyni i batatów z chrupiącą szałwią i orzechami laskowymiZupa krem z dyni gości u nas każdej jesieni i zimy, ale to w tym roku dopiero zrobiłam taką, która okazała się być naszym zdecydowanym faworytem. Improwizowałam, ale trzymałam się sprawdzonych połączeń: dynia świetnie komponuje się z szałwią, a także z migdałami. Klasyką gatunku są przecież ravioli z dynią i amaretti polane szałwiowym masłem. Postanowiłam zamienić jednak migdały na orzechy laskowe i tak oto zrobiłam moją top dyniową zupę. Kolor ma może mało intensywny, bo dyniowe zupy często mają intensywnie jasnopomarańczowe barwy, ale to wszystko przez mocno skarmelizowane brzegi warzyw – upieczenie ich do tego stopnia nadaje zupie głębszego smaku.

Zupa krem z dyni i batatów z chrupiącą szałwią i orzechami laskowymi

2–4 porcje

Składniki

  • 300 g dyni piżmowej obranej, wypestkowanej i pokrojonej w około dwu-centymetrową kostkę (waga po obraniu i wypestkowaniu)
  • 300 g batatów (słodkich ziemniaków), obranych i pokrojonych podobnie jak dynia powyżej (waga po obraniu)
  • 2 ząbki czosnku, nieobrane
  • na czubku łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • na czubku łyżeczki mielonej chilli
  • 5–6 łyżek oliwy
  • 1 duża szalotka, obrana i posiekana
  • około 900 ml bulionu warzywnego
  • garść wyłuskanych orzechów laskowych
  • około 8–12 listków świeżej szałwii
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Piekarnik nagrzać do 180°C. W żaroodpornym naczyniu ułożyć dynię, bataty, czosnek, skropić dwieam łyżkami oliwy, posypać gałką muszkatołową, chilli, solą i pieprzem i piec, aż dynia i ziemniaki będą miękkie i zaczną się brązowić na brzegach (około 20 minut). Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i lekko ostudzić, aby można było bez poparzenia się wycisnąć czosnek z łupin. Ja warzywa upiekłam dzień wcześniej (bo akurat miałam rozgrzany piekarnik po pieczeniu chleba) i przechowywałam szczelnie zamknięte w lodówce.

W rondlu na dwóch łyżkach oliwy usmażyć szalotkę, na małym ogniu, przez około 10 minut, aż zmięknie. Dodać upieczoną dynię i ziemniaki oraz czosnek wyciśnięty z łupinek. Zamieszać i dolać bulion. Zagotować i po 3–5 minutach zmiksować ręcznym blenderem. Ja lubię niektóre zupy kremy przetrzeć przez drobne sito, bo nabierają wtedy bardzo kremowej konsystencji i mam pewność, że niezmiksowane kawałki warzyw zostają przetarte, a ewentualne skórki czy twarde elementy zostaną na sicie. Tak też zrobiłam z tą. Doprawić solą i pieprzem.

Na suchej patelni podprażyć orzechy laskowe, aż będą nieco zarumienione, następnie przełożyć na deskę do krojenia i z grubsza posiekać. W tej samej patelni na reszcie oliwy usmażyć całe listki szałwii, aż będą chrupiące. To zajmuje minutę, nie dłużej.

Zupę nalać do talerzy/miseczek, posypać posiekanymi orzechami i udekorować kilkoma listami szałwii. Skropić szałwiową oliwą spod smażenia listków. Podawać z dobrym pieczywem.

Karolina Grochalska

Załóż wątek dotyczący tego tekstu na forum

PodróżeKulturaMuzykaHistoriaFelietonyPaństwo, polityka, społeczeństwoPowieści i opowiadaniaKącik poezjiRecenzjeWielkie żarcieKomiks
PrzewodnikiAlbaniaNepalPolskaRumunia
Oceń zamieszczony obok artykuł.
Minister kazał, więc uprzejmie informujemy, że nasze strony wykorzystują pliki cookies (ciasteczka) i inne dziwne technologie m.in. w celach statystycznych. Jeśli Ci to przeszkadza, możesz je zablokować, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w artykule: Pliki cookies (ciasteczka) i podobne technologie.