zapraszamy do współpracy
Zapraszamy do współpracy
Wielkie Żarcie > Zmysły w kuchni

Jajko, awokado, szparagi – śniadanie idealne

Jajko, awokado, szparagi. Śniadanie idealneProste weekendowe śniadanie, które nas oboje zachwyciło. To był jeden z tych impulsów, które napadają mnie przed snem. Wiedziałam, że następnego dnia muszę spróbować takiego połączenia i to był świetny początek dnia. I piękny weekend po nim, kulinarnie i w ogóle. Czego i Wam życzę na ten nadchodzący.

Tortilla z awokado, pieczonymi szparagami i sadzonym jajkiem

2 porcje

  • 2 duże pszenne tortille
  • 2 dojrzałe owoce awokado
  • sok z jednej limonki
  • 2 jajka
  • 10–12 szparagów
  • garść świeżej kolendry
  • oliwa
  • tabasco
  • grana padano, pecorino lub parmezan
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Piekarnik nagrzać do 180° C (termoobieg). Szparagom usunąć twarde końce, wyrzucić je, a resztę ułożyć na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Kawałkiem folii przykryć główki – są delikatniejsze niż łodyżki i szybciej się pieką. Skropić oliwą i lekko posilić, wstawić do piekarnika na około 7 minut.

Awokado przekroić na pół, wyjąć pestki, miąższ wydrążyć i polać sokiem z limonki. Dodać nieco soli i pognieść z grubsza widelcem.

Tortille podgrzać w piekarniku przez 4–5 minut, aż będą chrupiące po bokach, ale w środku jeszcze nieco elastyczne.

Jajka usmażyć na niewielkiej ilości oliwy.

Rozgniecione awokado rozsmarować na ciepłych tortillach, na górę dać usmażone jajko, upieczone szparagi, zeskrobać nieco sera, zmielić nieco pieprzu, skropić tabasco i posypać kolendrą. Serwować od razu.

Najlepiej jeść rękoma, łamać tortille, maczać szparagi w żółtku, oblizywać paluchy i dać płynnemu żółtku kapać na brodę. :)

Miłego weekendu!

Karolina Grochalska

Załóż wątek dotyczący tego tekstu na forum

Najpopularniejsze Wielkie ŻarcieSkład chemiczny i właściwości Yerba MateNakladany HermelinWino z wiśni domowej robotyŚledzie jak w śmietanie, ale wersja lekka – z jogurtem. Na lżejsze świętaMamma Mia! „Klasyka” kuchni włoskiej nie istnieje! (klasyczne tagliatelle alla bolognese)
Najwyżej oceniane Wielkie ŻarcieSzybki obiad z fasolką w roli głównejLembasy i Hobbit: Pustkowie SmaugaKopytka – doskonałe kluski z seremJaja w majonezieCo zrobić z tłuszczem spod pieczenia mięsa?
PrzewodnikiAlbaniaNepalPolskaRumunia
Najpopularniejsze zdjęcie w dzialeOrzechyNajwyżej oceniane:Pudding chlebowy z croissantów z białą czekoladą i whisky
Oceń zamieszczony obok artykuł.(Uwaga! Warto wcześniej się zalogować ponieważ głosy zarejestrowanych czytelników mają większą wagę.)
Login (jak do forum): Hasło (jak do forum): zapamiętaj mnie
Minister kazał, więc uprzejmie informujemy, że nasze strony wykorzystują pliki cookies (ciasteczka) i inne dziwne technologie m.in. w celach statystycznych. Jeśli Ci to przeszkadza, możesz je zablokować, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w artykule: Pliki cookies (ciasteczka) i podobne technologie.