Wielkie Żarcie > Zmysły w kuchni

Jajko, awokado, szparagi – śniadanie idealne

Jajko, awokado, szparagi. Śniadanie idealneProste weekendowe śniadanie, które nas oboje zachwyciło. To był jeden z tych impulsów, które napadają mnie przed snem. Wiedziałam, że następnego dnia muszę spróbować takiego połączenia i to był świetny początek dnia. I piękny weekend po nim, kulinarnie i w ogóle. Czego i Wam życzę na ten nadchodzący.

Tortilla z awokado, pieczonymi szparagami i sadzonym jajkiem

2 porcje

  • 2 duże pszenne tortille
  • 2 dojrzałe owoce awokado
  • sok z jednej limonki
  • 2 jajka
  • 10–12 szparagów
  • garść świeżej kolendry
  • oliwa
  • tabasco
  • grana padano, pecorino lub parmezan
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Piekarnik nagrzać do 180° C (termoobieg). Szparagom usunąć twarde końce, wyrzucić je, a resztę ułożyć na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Kawałkiem folii przykryć główki – są delikatniejsze niż łodyżki i szybciej się pieką. Skropić oliwą i lekko posilić, wstawić do piekarnika na około 7 minut.

Awokado przekroić na pół, wyjąć pestki, miąższ wydrążyć i polać sokiem z limonki. Dodać nieco soli i pognieść z grubsza widelcem.

Tortille podgrzać w piekarniku przez 4–5 minut, aż będą chrupiące po bokach, ale w środku jeszcze nieco elastyczne.

Jajka usmażyć na niewielkiej ilości oliwy.

Rozgniecione awokado rozsmarować na ciepłych tortillach, na górę dać usmażone jajko, upieczone szparagi, zeskrobać nieco sera, zmielić nieco pieprzu, skropić tabasco i posypać kolendrą. Serwować od razu.

Najlepiej jeść rękoma, łamać tortille, maczać szparagi w żółtku, oblizywać paluchy i dać płynnemu żółtku kapać na brodę. :)

Miłego weekendu!

Karolina Grochalska

Załóż wątek dotyczący tego tekstu na forum

PodróżeKulturaMuzykaHistoriaFelietonyPaństwo, polityka, społeczeństwoPowieści i opowiadaniaKącik poezjiRecenzjeWielkie żarcieKomiks
PrzewodnikiAlbaniaNepalPolskaRumunia
Najpopularniejsze Wielkie ŻarcieSkład chemiczny i właściwości Yerba MateNakladany HermelinWino z wiśni domowej robotyCo zrobić z tłuszczem spod pieczenia mięsa?Śledzie jak w śmietanie, ale wersja lekka – z jogurtem. Na lżejsze święta
Najwyżej oceniane Wielkie ŻarcieZielone śledzie z przyprawamiKultowy schabowy z mizeriąZupa ogórkowaKotlet mielony po śląsku z kapustąBuchty ze śliwkami
Oceń zamieszczony obok artykuł.
Minister kazał, więc uprzejmie informujemy, że nasze strony wykorzystują pliki cookies (ciasteczka) i inne dziwne technologie m.in. w celach statystycznych. Jeśli Ci to przeszkadza, możesz je zablokować, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w artykule: Pliki cookies (ciasteczka) i podobne technologie.