zapraszamy do współpracy
Zapraszamy do współpracy
Wielkie Żarcie > Zmysły w kuchni

Truskawki dla dorosłych - truskawkowe gaspacho, nieco pieprzne

Truskawki dla dorosłychTruskawki. Założę się, że wielu osobom kojarzą się z dzieciństwem, wakacjami. Mnie w sezonie truskawkowym nie trzeba było karmić niczym innym jak miską truskawek rozgniecionych z cukrem i śmietaną (albo jogurtem naturalnym). To dość kojące wspomnienie, do którego wracam co rok. Jak już zaspokoję dziecięce zachcianki, to mogę eksperymentować z tymi owocami. Sałatka z łososiem i truskawkami? Dlaczego nie? Truskawki ze szpinakiem, orzechami i octem? A jakże! Te owoce kochają się także z kozim serkiem czy miętą. Na wytrawnie, rzecz jasna. Wyjdźcie więc proszę na chwilę z krainy dziecięcych misek pełnych truskawek ze śmietaną i spróbujcie ich w nieco innej scenerii. Wytrawnej, kwaskowatej, pieprznej. Zdecydowanie dorosłej. Na przystawkę lub po prostu przekąskę.

Truskawkowe gazpacho z octem i pieprzem

  • truskawki, umyte, wysuszone, szypułki usunięte
  • cukier do smaku (opcjonalnie)
  • tyle stołowych łyżek serka mascarpone ile porcji
  • nieco octu balsamicznego1
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Truskawki zmiksować z cukrem, lub same na gładką masę. Rozlać ją do szklanek lub kieliszków (lub specjalnych naczynek zwanych verrines). Każdą porcję udekorować serkiem mascarpone, polać octem balsamicznym, na górę zmielić nieco czarnego pieprzu.

Karolina Grochalska
  1. Jeśli nie macie oryginalnego octu balsamicznego (i nie dziwię się Wam, bo są pierońsko drogie!), to zredukujcie ocet (ten brązowy, który udaje balsamiczny) z cukrem - zagotujcie go, zmniejszcie ogień i gotujcie, aż będzie wyglądał nieco jak olej samochodowy.

Załóż wątek dotyczący tego tekstu na forum

Najpopularniejsze Wielkie ŻarcieSkład chemiczny i właściwości Yerba MateNakladany HermelinWino z wiśni domowej robotyŚledzie jak w śmietanie, ale wersja lekka – z jogurtem. Na lżejsze świętaMamma Mia! „Klasyka” kuchni włoskiej nie istnieje! (klasyczne tagliatelle alla bolognese)
Najwyżej oceniane Wielkie ŻarcieSzybki obiad z fasolką w roli głównejLembasy i Hobbit: Pustkowie SmaugaKopytka – doskonałe kluski z seremJaja w majonezieCo zrobić z tłuszczem spod pieczenia mięsa?
PrzewodnikiAlbaniaNepalPolskaRumunia
Najpopularniejsze zdjęcie w dzialeOrzechyNajwyżej oceniane:Pudding chlebowy z croissantów z białą czekoladą i whisky
Oceń zamieszczony obok artykuł.(Uwaga! Warto wcześniej się zalogować ponieważ głosy zarejestrowanych czytelników mają większą wagę.)
Login (jak do forum): Hasło (jak do forum): zapamiętaj mnie
Minister kazał, więc uprzejmie informujemy, że nasze strony wykorzystują pliki cookies (ciasteczka) i inne dziwne technologie m.in. w celach statystycznych. Jeśli Ci to przeszkadza, możesz je zablokować, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w artykule: Pliki cookies (ciasteczka) i podobne technologie.