zapraszamy do współpracy
Zapraszamy do współpracy
Wielkie Żarcie > Zmysły w kuchni

Burak to potęga! – Zupa krem z buraków i jabłek

Zupa krem z buraków i jabłekW temacie buraków mam raczej mało do napisania. Są pyszne, zdrowe i basta! Przyznaję, że burak to moje osobiste zboczenie i w okresie jesienno-zimowym bywa u mnie często, a raz nawet wyciągnął mnie z poważnej opresji zdrowotnej. Nachwalić się go nie można jeśli chodzi o jego dobroczynność dla organizmu. Jeśli chcecie być zdrowi, nie tylko jesienią czy zimą, jedzcie buraki! Ja ciągle poszukuję nowych sposobów przygotowania, kombinacji w jakich burak ukazałby po raz kolejny, jak wspaniałe jest jego oblicze, ale do tej zupy wracam bardzo często. Jest prosta w wykonaniu, a kwaskowate i wyraziste jabłka doskonale potrafią przełamać ziemistość i naturalną słodycz buraka.

Zupa krem z buraków i jabłek

4 porcje

  • 4 średnie buraki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 1 średnia cebula, obrana i pokrojona w kostkę
  • 2 kawałki selera naciowego, pokrojone w kostkę
  • 2 średnie marchewki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane
  • 3 plasterki świeżego imbiru, obrane, posiekane drobno
  • 2 średnie jabłka, raczej kwaskowate, niż słodkie, obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta chilli
  • szczypta kurkumy
  • około 1 litra wywaru warzywnego
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sok z cytryny (wedle uznania)
  • cukier (wedle uznania)
  • gęsty jogurt naturalny lub kwaśna śmietana i szczypiorek do serwowania

Na małym ogniu, w dużym rondlu smażyć cebulę na oliwie przez około 10 minut. Dodać chilli, kurkumę, czosnek i imbir i smażyć przez około minutę. Następnie dodać buraki, marchewkę, seler naciowy i smażyć mieszając, przez kolejną minutę. Dodać koncentrat pomidorowy, nieco soli i pieprzu, wywar i zagotować. Gotować na małym ogniu przez około 10 minut. Po tym czasie dodać jabłka i gotować jeszcze przez około 10 minut. Warzywa powinny być po tym czasie zupełnie miękkie. Zupę odstawić z ognia i za pomocą ręcznego blendera zmiksować na gładką masę. Doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i odrobiną cukru.

Podawać z kleksem śmietany lub jogurtu i posypaną pokrojonym szczypiorkiem. Aby uczynić tę zupę bardziej sycącą można podać ją z grzaneczkami lub groszkiem ptysiowym.

Karolina Grochalska

Załóż wątek dotyczący tego tekstu na forum

Najpopularniejsze Wielkie ŻarcieSkład chemiczny i właściwości Yerba MateNakladany HermelinWino z wiśni domowej robotyŚledzie jak w śmietanie, ale wersja lekka – z jogurtem. Na lżejsze świętaMamma Mia! „Klasyka” kuchni włoskiej nie istnieje! (klasyczne tagliatelle alla bolognese)
Najwyżej oceniane Wielkie ŻarcieSzybki obiad z fasolką w roli głównejLembasy i Hobbit: Pustkowie SmaugaKopytka – doskonałe kluski z seremJaja w majonezieCo zrobić z tłuszczem spod pieczenia mięsa?
PrzewodnikiAlbaniaNepalPolskaRumunia
Najpopularniejsze zdjęcie w dzialeOrzechyNajwyżej oceniane:Pudding chlebowy z croissantów z białą czekoladą i whisky
Oceń zamieszczony obok artykuł.(Uwaga! Warto wcześniej się zalogować ponieważ głosy zarejestrowanych czytelników mają większą wagę.)
Login (jak do forum): Hasło (jak do forum): zapamiętaj mnie
Minister kazał, więc uprzejmie informujemy, że nasze strony wykorzystują pliki cookies (ciasteczka) i inne dziwne technologie m.in. w celach statystycznych. Jeśli Ci to przeszkadza, możesz je zablokować, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w artykule: Pliki cookies (ciasteczka) i podobne technologie.