zapraszamy do współpracy
Zapraszamy do współpracy
Wielkie Żarcie > Zmysły w kuchni

Można wódkę na śniadanie. Na kanapkach. Z truskawkami. (kanapki z truskawkami i syropem z wódki)

Kanapki z truskawkami i syropem z wódkiRok temu kusiłam Was wyjściem z dziecięcej krainy, gdzie truskawki lądują w misce ze śmietaną i cukrem i proponowałam Wam nieco pieprzne gazpacho. Być może część z Was się skusiła i ma ochotę na dalsze eksperymenty. Taką przynajmniej mam nadzieję, serwując dzisiejsze kanapki. Być może część z Was pomyśli, że oszalałam — serwuję kanapki z serem i truskawkami polane syropem. Syropem z wódki. I tak z rana? — zapytacie. Spokojnie, procenty wyparowują, zostaje tylko ziołowy posmak. W połączeniu ze słonym i specyficznie pachnącym serem kozim na razowym domowym chlebie truskawki zyskują dla mnie nowy wymiar. I bez obaw — można jeść i prowadzić samochód.

Syrop z wódki Gorzkiej Żołądkowej

  • 75 ml wódki Gorzkiej Żołądkowej
  • 75 ml wody
  • 50 g drobnego białego cukru

W małym rondelku umieścić wszystkie składniki i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować do momentu, aż syrop zredukuje się o połowę. Zdjąć z gazu i pozostawić do ostygnięcia. Syrop świetnie nadaje się też do gofrów, naleśników lub sałatek owocowych.

Dziś lekko, letnio i niezobowiązująco — bez proporcji! Do zrobienia kanapek potrzeba:

  • Kilka łyżek syropu
  • Kilka kromek ulubionego pieczywa
  • Nieco twarożku koziego (musi być kozi, zwykły twaróg nie będzie kontrastował z truskawkami i syropem)
  • Garść truskawek
  • Kilka listków świeżej mięty
  • Odrobina soli
  • Nieco zmielonego czarnego pieprzu

Kanapki z truskawkami i syropem z wódkiTruskawki pociąć na plasterki, miętę posiekać z grubsza. Kromki posmarować twarożkiem, ułożyć na nich truskawki, bardzo delikatnie je posolić (spokojnie — sól wydobędzie słodycz truskawek) i zmielić nieco pieprzu. Posypać miętą i polać syropem. Jeść ze smakiem albo psioczyć, co ta Karolina znowu wymyśliła, a naczelny jej to dopuścił do publikacji.

Karolina Grochalska

Załóż wątek dotyczący tego tekstu na forum

Najpopularniejsze Wielkie ŻarcieSkład chemiczny i właściwości Yerba MateNakladany HermelinWino z wiśni domowej robotyŚledzie jak w śmietanie, ale wersja lekka – z jogurtem. Na lżejsze świętaMamma Mia! „Klasyka” kuchni włoskiej nie istnieje! (klasyczne tagliatelle alla bolognese)
Najwyżej oceniane Wielkie ŻarcieSzybki obiad z fasolką w roli głównejLembasy i Hobbit: Pustkowie SmaugaKopytka – doskonałe kluski z seremJaja w majonezieKarmelowy ananas, czyli słodka przystawka
PrzewodnikiAlbaniaNepalPolskaRumunia
Najpopularniejsze zdjęcie w dzialeOrzechyNajwyżej oceniane:Pudding chlebowy z croissantów z białą czekoladą i whisky
Oceń zamieszczony obok artykuł.(Uwaga! Warto wcześniej się zalogować ponieważ głosy zarejestrowanych czytelników mają większą wagę.)
Login (jak do forum): Hasło (jak do forum): zapamiętaj mnie
Minister kazał, więc uprzejmie informujemy, że nasze strony wykorzystują pliki cookies (ciasteczka) i inne dziwne technologie m.in. w celach statystycznych. Jeśli Ci to przeszkadza, możesz je zablokować, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w artykule: Pliki cookies (ciasteczka) i podobne technologie.