Wielkie Żarcie > Zmysły w kuchni

Wiosna i odświeżanie menu (pasta/dip ze słodkiego ziemniaka i soczewicy)

Pasta z soczewicy i słodkiego ziemniakaGdy piszę ten tekst, za oknem ciągle widzę śnieg pokrywający szczyty wzgórz w Dales, ale moimi daniami próbuję trochę zaklinać pogodę. Tęsknię za wiosną i to zawsze objawia się zmianą mojego menu. Mięsne potrawki, treściwe zupy, pełne tradycyjne angielskie śniadania idą w odstawkę. Organizm woła o więcej warzyw i lżejsze posiłki. I ja na ten zew odpowiadam – gotuję więcej wegetariańskich i wegańskich potraw. Pasty i dipy warzywne to jedna z tych rzeczy, które kocham, dlatego że są nie tylko smaczne, lecz także uniwersalne. Pasują na śniadania, jako przekąska z warzywami do maczania, są bardzo popularne na imprezach, a zapakowane do pudełeczka można zabrać do pracy na lunch czy na piknik. Stanowią alternatywne smarowidło do pieczywa – jeśli ktoś nie może lub nie chce jeść masła. Jak ich nie kochać? Kocham pasty, kocham wiosnę, a Was zapraszam na moją nową propozycję i życzę wielu sił witalnych. Warzywa na pewno pomogą Wam w okresie zmęczenia zimą i oczekiwania na ciepło, słońce i piegi na nosie.

Pasta/dip z soczewicy i słodkiego ziemniaka (batata)

  • ¾ szklanki czerwonej soczewicy
  • szklanka wody lub bulionu warzywnego
  • 3–4 łyżki oliwy
  • ½ cebuli, obranej i pokrojonej w kostkę
  • ząbek czosnku, obrany i posiekany
  • ½ łyżeczki mielonego kuminu
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • ¼ łyżeczki mielonej chilli (lub więcej jeśli lubicie bardziej pikantne)
  • 1 średni słodki ziemniaki
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • kilka kropel soku z cytryny
  • zielenina, pieczywo, słupki warzyw do serwowania

W rondelku rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać cebulę i smażyć na małym ogniu przez około 8 minut, aż będzie miękka i przeźroczysta. Dodać czosnek i smażyć przez minutę, następnie dodać kurkumę, chilli, kumin i kolendrę, wymieszać i smażyć przez minutę. Dodać soczewicę, wymieszać, aby przykryła się oliwą i przyprawami, wlać wodę i zagotować. Gotować na minimalnym ogniu, aż woda się wchłonie, a soczewica będzie miękka – około 10 minut.

Piekarnik nagrzać do 180°C i w żaroodpornym naczyniu upiec nieobranego słodkiego ziemniaka skropionego łyżką oliwy, aż będzie miękki. Ostudzić lekko i obrać ze skórki. Pokroić na plastry i przełożyć do robota kuchennego.

Do robota dodać ugotowaną soczewicę, sok z cytryny, pozostałą oliwę, sól i pieprz do smaku i zemleć na gładką masę. Przełożyć do pudełeczka i przed podaniem schłodzić. Najlepiej smakuje następnego dnia.

Podawać ze słupkami warzyw, grillowanym pieczywem (na zdjęciu razowa pita), posypaną zieleniną (kolendrą, rzeżuchą czy szczypiorkiem).

Karolina Grochalska

Załóż wątek dotyczący tego tekstu na forum

PodróżeKulturaMuzykaHistoriaFelietonyPaństwo, polityka, społeczeństwoPowieści i opowiadaniaKącik poezjiRecenzjeWielkie żarcieKomiks
PrzewodnikiAlbaniaNepalPolskaRumunia
Oceń zamieszczony obok artykuł.
Minister kazał, więc uprzejmie informujemy, że nasze strony wykorzystują pliki cookies (ciasteczka) i inne dziwne technologie m.in. w celach statystycznych. Jeśli Ci to przeszkadza, możesz je zablokować, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w artykule: Pliki cookies (ciasteczka) i podobne technologie.