zapraszamy do współpracy
Zapraszamy do współpracy
Wielkie Żarcie > Zmysły w kuchni

Pierona, nie ma nudelzupy, a jest kac!

Szczęśliwego Nowego Roku! Obudziliście się już? Dzwoni w głowie? Suszy delikatnie? Jeśli męczą Was efekty uboczne metabolizmu alkoholu, to polecam ukoić żołądek i popieścić kubki smakowe esencjonalnym rosołem. Nie takim, do którego być może przywykliście, ale równie dobrze podnoszącym na duchu tych z syndromem dnia poprzedniego. Polecam gorąco także abstynentom. To świetna zupa na chłodne dni, miła odmiana od niedzielnej nudelzupy.

Rosół w stylu azjatyckim

Na wywar:

  • 2 kg kurczaka (nóżki, pałki, korpusy, skrzydełka, w zasadzie dowolne części kurczaka z kością)
  • 5 cm świeżego imbiru
  • 6-8 dymek, bez zielonej części
  • 6 ząbków czosnku, nieobranych, ale lekko zmiażdżonych
  • kawałek pora
  • ćwiartka małej, białej kapusty
  • 1 mała świeża chilli
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 gwiazdka anyżu
  • kilka kulek czarnego pieprzu
  • sos sojowy do smaku (opcjonalnie)

Do serwowania:

  • świeża czerwona chilli, pokrojona na cienkie, ukośne plasterki
  • kilka świeżych dymek, pokrojonych na ukośne plasterki
  • chiński makaron jajeczny, ugotowany według instrukcji na opakowaniu
Rosół w stylu azjatyckimRosół w stylu azjatyckim

Mięso zalać zimną wodą w pięciolitrowym garze, trzymać na małym ogniu około 20-40 minut, tak aby się nie zagotowało. Zbierać szumowiny do momentu, kiedy wywar będzie czysty. W tym czasie nie mieszać wywaru. Następnie dodać imbir, dymki, całą chilli, czosnek, kapustę, por, pieprz, anyż i sól. Tego wywaru nie wolno doprowadzić do zagotowania – trzymać go na bardzo małym ogniu przez około 2 godziny. Przecedzić przez bardzo gęste sito albo przez muślin. Można schłodzić i zebrać tłuszcz z powierzchni przed podaniem, nie jest to jednak konieczne. Można do smaku dodać sosu sojowego. Bulion jest gotowy do jedzenia lub do zamrożenia.

Do miseczek nałożyć ugotowany makaron, zalać bulionem, posypać chilli i dymką. Można udekorować gwiazdką anyżu.

Karolina Grochalska

Załóż wątek dotyczący tego tekstu na forum

Najpopularniejsze Wielkie ŻarcieSkład chemiczny i właściwości Yerba MateNakladany HermelinŚledzie jak w śmietanie, ale wersja lekka – z jogurtem. Na lżejsze świętaMamma Mia! „Klasyka” kuchni włoskiej nie istnieje! (klasyczne tagliatelle alla bolognese)Gdzie jeść? „Kuchnia i Wino", Pszczyna
Najwyżej oceniane Wielkie ŻarcieKopytka – doskonałe kluski z seremJaja w majonezieKarmelowy ananas, czyli słodka przystawkaZielone śledzie z przyprawamiKotlet mielony po śląsku z kapustą
PrzewodnikiAlbaniaNepalPolskaRumunia
Najpopularniejsze zdjęcie w dzialeOrzechyNajwyżej oceniane:Pudding chlebowy z croissantów z białą czekoladą i whisky
Oceń zamieszczony obok artykuł.(Uwaga! Warto wcześniej się zalogować ponieważ głosy zarejestrowanych czytelników mają większą wagę.)
Login (jak do forum): Hasło (jak do forum): zapamiętaj mnie
Minister kazał, więc uprzejmie informujemy, że nasze strony wykorzystują pliki cookies (ciasteczka) i inne dziwne technologie m.in. w celach statystycznych. Jeśli Ci to przeszkadza, możesz je zablokować, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w artykule: Pliki cookies (ciasteczka) i podobne technologie.