zapraszamy do współpracy
Zapraszamy do współpracy
Wielkie Żarcie > Zmysły w kuchni

Ciasto czekoladowe grzechu warte. Z błota Mississippi

Ciasto czekoladowe z błota MississippiTo ciasto z południowych stanów USA mające przypominać błotnistą deltę rzeki Mississippi, ostro konkuruje z moim kultowym brownie. Piekę te dwa na przemian, gdy mamy ochotę na coś dekadenckiego, ale zarazem nie mam zbyt dużo czasu na zabawę w kuchni. Jest mało pracochłonne, a efekt jest świetny. Kruchy spód z kremową, wilgotną, czekoladową masą. Zdecydowanie dla czekoladożerców.

Ciasto z błota Missisippi (Mississipi Mud Pie)

na okrągłą blaszkę o średnicy 25 cm

Spód

  • 300 g ciasteczek Digestives z ciemną czekoladą (lub innych kruchych z ciemną czekoladą)
  • 70 g masła

Masa

  • 200 g ciemnej czekolady
  • 200 g masła

Masa

  • 100 g cukru muscovado jasnego
  • 100 g cukru muscovado ciemnego
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 4 duże jajka

Piekarnik rozgrzać do 180°C.

Masło stopić. Ciasteczka rozdrobnić w robocie kuchennym na bardzo drobne okruchy (albo rozkruszyć wałkiem), dodać masło i dokładnie wymieszać. Wyłożyć masą spód blaszki. Wstawić do lodówki na 10 minut.

Czekoladę połamać, masło pokroić na kostki. Dodać do żaroodpornej miski i postawić na naczyniu z parującą wodą – masło i czekolada powinny się roztopić delikatnie w kąpieli wodnej i połączyć ze sobą. Delikatnie je ostudzić.

W misce zmiksować jajka z jasnym i ciemnym muscovado, aż masa będzie jednolita, dodać śmietanę, czekoladę z masłem i jeszcze raz zmiksować. Wylać na spód z ciasteczek i wstawić do piekarnika.

Piec przez około 40 minut, aż całość będzie ścięta. Może popękać, nie przejmować się tym. Od razu wyjąć z piekarnika. Po ostudzeniu dobrze jest je schłodzić w lodówce, a najlepiej smakuje dzień później.

Karolina Grochalska

Załóż wątek dotyczący tego tekstu na forum

Najpopularniejsze Wielkie ŻarcieSkład chemiczny i właściwości Yerba MateNakladany HermelinWino z wiśni domowej robotyŚledzie jak w śmietanie, ale wersja lekka – z jogurtem. Na lżejsze świętaMamma Mia! „Klasyka” kuchni włoskiej nie istnieje! (klasyczne tagliatelle alla bolognese)
Najwyżej oceniane Wielkie ŻarcieSzybki obiad z fasolką w roli głównejLembasy i Hobbit: Pustkowie SmaugaKopytka – doskonałe kluski z seremJaja w majonezieCo zrobić z tłuszczem spod pieczenia mięsa?
PrzewodnikiAlbaniaNepalPolskaRumunia
Najpopularniejsze zdjęcie w dzialeOrzechyNajwyżej oceniane:Pudding chlebowy z croissantów z białą czekoladą i whisky
Oceń zamieszczony obok artykuł.(Uwaga! Warto wcześniej się zalogować ponieważ głosy zarejestrowanych czytelników mają większą wagę.)
Login (jak do forum): Hasło (jak do forum): zapamiętaj mnie
Minister kazał, więc uprzejmie informujemy, że nasze strony wykorzystują pliki cookies (ciasteczka) i inne dziwne technologie m.in. w celach statystycznych. Jeśli Ci to przeszkadza, możesz je zablokować, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w artykule: Pliki cookies (ciasteczka) i podobne technologie.