zapraszamy do współpracy
Zapraszamy do współpracy
Wielkie Żarcie > Zmysły w kuchni

Zdrowa przekąska na zdrowy rok – prażona ciecierzyca

Pikantna prażona ciecierzycaSzczęśliwego Nowego Roku! Kto z Was ma postanowienia noworoczne? A czyje postanowienia dotyczą zdrowszego odżywiania? Założę się, że w sylwestrowym menu królowały liczne słone przekąski, niekoniecznie bardzo zdrowe. Wiadomo, że raz na jakiś czas nie zaszkodzą, czasami człowiek musi, inaczej się udusi, ale gdyby tak mieć pod ręką zdrowszy odpowiednik chipsów, orzeszków i tego typu słonych przegryzek, równie smaczny, ale bez nonsensownych konserwantów i innych tajemniczych dodatków, nie byłoby to świetne? Poza tym to przekąska, którą możecie zaskoczyć gości na imprezach karnawałowych – domowa, własnoręcznie zrobiona i to nie jest Wasze ostatnie słowo! I Wasze sumienie nieco spokojniejsze. Zachęcam Was do eksperymentowania z innymi przyprawami lub ziołami – na pewno uda się Wam stworzyć Waszą ulubioną, autorską wersję.

Pikantna prażona ciecierzyca

  • około 400 g ciecierzycy ugotowanej lub z puszki
  • 3–4 łyżki oleju lub oliwy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki mielonej chilli
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry
  • duża szczypta mielonego pieprzu
  • duża szczypta brązowego cukru

Ugotowaną lub odsączoną i osuszoną ciecierzycę przełożyć do miski. Dodać olej i dokładnie wymieszać, aby ziarenka się nim pokryły. W osobnej miseczce wymieszać wszystkie przyprawy i cukier, a następnie dosypać do miski z ciecierzycą. Dokładnie wymieszać i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciecierzyca ma być dość luźno rozłożona, aby równomiernie się prażyła, nie może nachodzić na siebie.

Piec w piekarniku nagrzanym do 140˚C przez około 30 minut, co 10 minut potrząsając blaszką. Można sprawdzić po 30 minutach, czy ciecierzyca jest chrupiąca, czas pieczenia zależy od wielkości ziaren. Gdy będzie chrupiąca, wyłączyć piekarnik, uchylić i zostawić do ostygnięcia. Zjeść od razu albo przechowywać w szczelnym pudełku.

Karolina Grochalska

Załóż wątek dotyczący tego tekstu na forum

Najpopularniejsze Wielkie ŻarcieSkład chemiczny i właściwości Yerba MateNakladany HermelinWino z wiśni domowej robotyŚledzie jak w śmietanie, ale wersja lekka – z jogurtem. Na lżejsze świętaMamma Mia! „Klasyka” kuchni włoskiej nie istnieje! (klasyczne tagliatelle alla bolognese)
Najwyżej oceniane Wielkie ŻarcieSzybki obiad z fasolką w roli głównejLembasy i Hobbit: Pustkowie SmaugaKopytka – doskonałe kluski z seremJaja w majonezieCo zrobić z tłuszczem spod pieczenia mięsa?
PrzewodnikiAlbaniaNepalPolskaRumunia
Najpopularniejsze zdjęcie w dzialeOrzechyNajwyżej oceniane:Pudding chlebowy z croissantów z białą czekoladą i whisky
Oceń zamieszczony obok artykuł.(Uwaga! Warto wcześniej się zalogować ponieważ głosy zarejestrowanych czytelników mają większą wagę.)
Login (jak do forum): Hasło (jak do forum): zapamiętaj mnie
Minister kazał, więc uprzejmie informujemy, że nasze strony wykorzystują pliki cookies (ciasteczka) i inne dziwne technologie m.in. w celach statystycznych. Jeśli Ci to przeszkadza, możesz je zablokować, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w artykule: Pliki cookies (ciasteczka) i podobne technologie.