zapraszamy do współpracy
Zapraszamy do współpracy
Wielkie Żarcie > Zmysły w kuchni

Ja kruszę, Ty kruszysz, może zima się w końcu wykruszy? (karmelizowane jabłka i gruszki pod kruszonką)

Jest coś takiego w deserach owocowych na ciepło, że mają moc ukojenia. Może to podświadome wracanie do papek z dzieciństwa, może tkwi w nas głęboko zakorzeniona tęsknota do matczynej piersi – ciepłej, miękkiej, słodkiej. Ale o czym ja to miałam...? A, o deserach. I o zimie. Bardzo ją lubię, ale chciałabym aby sobie już poszła. Choć ostatnie jej dni spędzam w nowym domu, gdzie mam szczęście posiadać kominek w kuchni – gdy drewno się w nim pali, ja lubię siąść przy stole i rozkoszować się tym smakowitym deserem. Do wiosny jeszcze kilka tygodni, można sobie pofolgować i celebrować koniec zimy klasykiem, prostym w wykonaniu, a bardzo smacznym – gorącymi owocami pod kruszonką.

Crumble z karmelizowanymi jabłkami i gruszkami

4 porcje

  • 4 duże, kwaskowe jabłka
  • 2-4 słodkie gruszki
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • łyżka wody
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • ćwierć łyżeczki mielonych goździków

Na kruszonkę:

  • 200g mąki pszennej (można zastąpić pszenno-razową)
  • 200g zimnego masła, niesolonego
  • 50-75g brązowego cukru
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • opcjonalnie 50g płatków owsianych lub/i posiekanych migdałów (lub płatków/słupków migdałowych)

Karmelizowane jabłka i gruszki pod kruszonkąPiekarnik nagrzać do 180 stopni C.

W rondelku rozgrzać wodę z cukrem i nie mieszając dać im się chwilę pogotować na małym ogniu. Jabłka i gruszki obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w sporą kostkę. Dorzucić do rondelka i trzymać na ogniu przez około 5-10 minut (mają być półtwarde). Dodać cynamon i goździki, wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego.

Zimne masło, pokrojone w niewielką kostkę wcierać w mąkę, aż zaczną powstawać okruchy. Dodać cukier i resztę składników (jeśli używamy) i znowu wcierać palcami do powstania okruchów. Posypać na wierzch owoców i zapiekać przez około 30 minut.

Podawać gorące. Idealnie pasuje do tego gałka lodów waniliowych.

Karolina Grochalska

Załóż wątek dotyczący tego tekstu na forum

Najpopularniejsze Wielkie ŻarcieSkład chemiczny i właściwości Yerba MateNakladany HermelinWino z wiśni domowej robotyŚledzie jak w śmietanie, ale wersja lekka – z jogurtem. Na lżejsze świętaMamma Mia! „Klasyka” kuchni włoskiej nie istnieje! (klasyczne tagliatelle alla bolognese)
Najwyżej oceniane Wielkie ŻarcieSzybki obiad z fasolką w roli głównejLembasy i Hobbit: Pustkowie SmaugaKopytka – doskonałe kluski z seremJaja w majonezieCo zrobić z tłuszczem spod pieczenia mięsa?
PrzewodnikiAlbaniaNepalPolskaRumunia
Najpopularniejsze zdjęcie w dzialeOrzechyNajwyżej oceniane:Pudding chlebowy z croissantów z białą czekoladą i whisky
Oceń zamieszczony obok artykuł.(Uwaga! Warto wcześniej się zalogować ponieważ głosy zarejestrowanych czytelników mają większą wagę.)
Login (jak do forum): Hasło (jak do forum): zapamiętaj mnie
Minister kazał, więc uprzejmie informujemy, że nasze strony wykorzystują pliki cookies (ciasteczka) i inne dziwne technologie m.in. w celach statystycznych. Jeśli Ci to przeszkadza, możesz je zablokować, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w artykule: Pliki cookies (ciasteczka) i podobne technologie.