Wielkie Żarcie > Zmysły w kuchni

Mam ptaka i nie zawaham się go użyć! (przepiórka duszona w winie z cynamonem)

Przepiórka duszona w winie z cynamonemWsi spokojna, wsi wesoła... można by powiedzieć za poetą. Kto twe wczasy, kto pożytki może wspomnieć za raz wszytki? Może ten, kto wraca pewnego razu do domu i podnosząc głowę znad torebki, w której szukał kluczy, mało nie dostaje zawału serca na widok martwego ptaka wiszącego u progu. Ten, czyli ja. Pewnej zimy, chyba trzy lata temu. Kaczkę wspaniałomyślnie podarował nam landlord, lekkomyślnie pod moją nieobecność przyjął luby, a ja nieświadoma tego, że zapach świeżych flaków przyprawia mnie o mdłości, postanowiłam się zmierzyć z całym ptaszyskiem. Dla kurażu miałam sobie strzelić setę, ale z przejęcia nic nie jadłam pół dnia i wolałam nie ryzykować bani, zanim w ogóle zabiorę się za pióra. Historia to długa i krwawa, zaoszczędzę szczegółów, a zmierzam do tego, że postawiłam lubego pod ścianą - jeśli kiedykolwiek ktokolwiek, nawet sama Baronessa Thatcher dawałaby mu całe naręcza szlachetnego ptactwa, to ja umywam ręce, a skubać i patroszyć będzie on. Odtąd jeśli z polowań coś dostajemy, to już przygotowane do pieczenia. Tak było z tą przepiórką. Rączek nie ubrudziłam, nerwów się nie najadłam, przygotowałam ją mniej więcej według przepisu z jakiegoś starego numeru miesięcznika Good Food.

Przepiórka duszona w winie z cynamonem

2 porcje

  • 2 łyżki oliwy
  • 2 przepiórki, umyte, osuszone
  • 3 ząbki czosnku, obrane i z grubsza posiekane
  • 100ml białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • garść czarnych oliwek (użyłam całych z pestkami, dużych - odmiana Kalamata)
  • 150ml bulionu drobiowego
  • 1 łyżka miodu
  • kawałek kory cynamonowej
  • 200g pomidorków koktajlowych
  • 400g puszkowej fasoli (Wasza ulubiona odmiana, ja miałam canellini)
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Przepiórki oprószyć solą oraz pieprzem i obsmażyć na lekko brązowo, na oliwie w głębokim rondlu. Następnie odłożyć na bok i do rondla dodać czosnek. Smażyć przez chwilę aż nieco zmięknie. Nie dopuścić do zbrązowienia, gdyż może być gorzki. Dolać wino, zwiększyć ogień, zagotować i trzymać na ogniu kilka minut, aż nieco odparuje. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, miód, bulion, oliwki, zagotować, dodać przepiórki, nieco soli i pieprzu i przykryć. Zmniejszyć ogień i dusić przez ok. 20 minut. Następnie dodać pomidorki, fasolę wraz z zalewą i nieco wody, jeśli sos się za bardzo zredukował, przykryć i dusić kolejne 15 minut.

Można serwować posypane natką pietruszki, koniecznie z dobrym pieczywem do wymiatania sosu.

Karolina Grochalska

Załóż wątek dotyczący tego tekstu na forum

PodróżeKulturaMuzykaHistoriaFelietonyPaństwo, polityka, społeczeństwoPowieści i opowiadaniaKącik poezjiRecenzjeWielkie żarcieKomiks
PrzewodnikiAlbaniaNepalPolskaRumunia
Oceń zamieszczony obok artykuł.
Minister kazał, więc uprzejmie informujemy, że nasze strony wykorzystują pliki cookies (ciasteczka) i inne dziwne technologie m.in. w celach statystycznych. Jeśli Ci to przeszkadza, możesz je zablokować, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w artykule: Pliki cookies (ciasteczka) i podobne technologie.