zapraszamy do współpracy
Zapraszamy do współpracy
Wielkie Żarcie > Zmysły w kuchni

Czy na pizzę można położyć wszystko? (pizza z jarmużem, owczym serem i oliwkami)

Pizza surowaZ założenia – placek biedaków, teoretycznie – zniesie wszystko. I ja jestem zwolennikiem eksperymentów z pizzą, choć największym sentymentem darzę prostą Margheritę z sosem ze świeżych pomidorów. Mimo to u mnie na stole gościła już pizza z rozmarynem i ziemniakami, wcale nie czerwona, ale biała (pizza bianca). Makrela, buraki i chrzan wydają się Wam zbytnią ekstrawagancją na pizzy? Nie dla mnie! Kozi ser i szparagi to majowa klasyka u nas w domu, w październiku króluje pizza z dynią i orzeszkami pinii. Jarmuż i kasztany też zaliczyłam, a co! Wiecie, czym mnie można przestraszyć? Pizzą przykrytą toną wyrobu seropodobnego albo warzywami z puszki. Uciekam z krzykiem, gdzie pieprz rośnie. Jesteście otwarci na eksperymenty z pizzą? To zapraszam na mój dzisiejszy wynalazek – pizzę z jarmużem, owczym serem i oliwkami. Podane proporcje są na 3 średnie pizze, ciasto jest z tych cieńszych.

Ciasto

  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g mąki pszennej chlebowej
  • łyżeczka soli
  • łyżka oliwy
  • około 300–325 ml wody (lub ile mąka zabierze – trzeba wlewać porcjami, różne mąki potrzebują różnej ilości wody)
  • łyżeczka drożdży instant (około 3–4 g)
  • odrobina oliwy do wysmarowania miski

Najpierw należy przygotować ciasto. Oba rodzaje mąki wymieszać ze sobą, dodać sól, drożdże i wlać oliwę. Powoli dodawać wodę i albo miksować, albo ręcznie wyrabiać przez ok. 10 minut. Ciasto początkowo będzie lepkie, ale nabierze sprężystości w miarę wyrabiania. Wyrobione ciasto umieścić w misce wysmarowanej oliwą, przykryć i zostawić w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość. W tym czasie przygotować sos i dodatki.

Sos pomidorowy (słodko-kwaśny)

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • pół łyżeczki cukru
  • około 200 ml siekanych pomidorów lub passaty pomidorowej czy przecieru domowego
  • listki z jednej gałązki tymianku
  • kilka listków bazylii
  • suszona papryczka peperoncino albo odrobina chilli
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Cebulę i czosnek obrać i byle jak pokroić – może być większa lub mniejsza kostka – nie ma znaczenia i tak będą miksowane. Do rozgrzanego rondla wlać oliwę, dorzucić cebulę i smażyć na małym ogniu, aż będzie miękka – około 10 minut. Dodać czosnek i smażyć przez minutę, dolać ocet i poczekać, aż nieco odparuje. Dolać pomidory, dodać peperoncino pokruszoną palcami, zioła, cukier i zagotować. Gotować na małym ogniu przez około 5 minut, następnie zmiksować na gładką masę za pomocą blendera ręcznego i doprawić solą i pieprzem do smaku. Ostudzić przed smarowaniem placków pizzy.

Dodatki

  • 3 spore garści jarmużu
  • około 150 g twardego sera owczego (użyłam Manchego)
  • kilkanaście czarnych oliwek
  • 1 duża cebula (użyłam czerwonej, ale może być biała)
  • oliwa – 2 łyżki do smażenia i nieco więcej do skropienia pizzy
  • 3 garstki orzeszków piniowych
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Jarmuż posiekać na wstążki lub kawałki wielkości kęsa. Pozbyć się zgrubiałych nerwów. Przełożyć na sito i przelać świeżo zagotowaną wrzącą wodą. Pozostawić do odcieknięcia.

Ser pokroić na plastry, jeśli używacie oliwek z pestką, to wypestkować – zaoszczędzi to babrania się podczas jedzenia.

Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w plasterki, a następnie na 2 łyżkach oliwy przesmażyć na małym ogniu przez około 10 minut, aż zmięknie.

Piekarnik (najlepiej z kamieniem albo przynajmniej z blaszką) rozgrzać do 250°C albo do maksymalnej temperatury Waszego piekarnika (220°C może być).

Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany mąką, spłaszczyć rękoma, podzielić na 3 części i każdą lekko spłaszczyć, po czym dać im odpocząć przez około 15 minut. Po tym czasie jedną porcję ciasta rozwałkować jak najcieniej (zrobić to na desce lub łopacie, aby łatwo było zsunąć pizzę do piekarnika).

Pizza upieczonaNa placek nałożyć 1/3 porcji sosu i rozprowadzić delikatnie łyżką, szpatułką lub szerokim nożem. Na górę położyć 1/3 wszystkich składników: przesmażonej cebuli, jarmużu, oliwek, sera i orzeszków piniowych. Skropić delikatnie oliwą, oprószyć solą i pieprzem. Najlepiej dać plackowi jeszcze odpocząć około 10 minut.

Wsunąć do piekarnika i piec przez około 10–15 minut (to zależy od temperatury, piekarnika, i tego, czy używacie kamienia). Brzegi mają być zarumienione, ser – stopiony, trzeba uważać, bo jarmuż lubi się szybko spalić, najlepiej więc nie włączać grilla czy mocnego grzania z góry.

Powtórzyć powyższe czynności z pozostałymi plackami i resztą składników.

Karolina Grochalska

Załóż wątek dotyczący tego tekstu na forum

Najpopularniejsze Wielkie ŻarcieSkład chemiczny i właściwości Yerba MateNakladany HermelinWino z wiśni domowej robotyŚledzie jak w śmietanie, ale wersja lekka – z jogurtem. Na lżejsze świętaMamma Mia! „Klasyka” kuchni włoskiej nie istnieje! (klasyczne tagliatelle alla bolognese)
Najwyżej oceniane Wielkie ŻarcieSzybki obiad z fasolką w roli głównejLembasy i Hobbit: Pustkowie SmaugaKopytka – doskonałe kluski z seremJaja w majonezieCo zrobić z tłuszczem spod pieczenia mięsa?
PrzewodnikiAlbaniaNepalPolskaRumunia
Najpopularniejsze zdjęcie w dzialeOrzechyNajwyżej oceniane:Pudding chlebowy z croissantów z białą czekoladą i whisky
Oceń zamieszczony obok artykuł.(Uwaga! Warto wcześniej się zalogować ponieważ głosy zarejestrowanych czytelników mają większą wagę.)
Login (jak do forum): Hasło (jak do forum): zapamiętaj mnie
Minister kazał, więc uprzejmie informujemy, że nasze strony wykorzystują pliki cookies (ciasteczka) i inne dziwne technologie m.in. w celach statystycznych. Jeśli Ci to przeszkadza, możesz je zablokować, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w artykule: Pliki cookies (ciasteczka) i podobne technologie.