zapraszamy do współpracy
Zapraszamy do współpracy
Wielkie Żarcie > Zmysły w kuchni

Dales Food & Drink Festival, część 2

Zapraszam na drugą część fotorelacji z Dales Food and Drink Festival. A tych, którzy się zagapili, zapraszam na relacji z Dales Food and Drink Festival część pierwszą.

Dales Food & Drink Festival

Oprócz jedzenia i picia czekało też kilka innych atrakcji. Można było np. zobaczyć, jak buduje się murki kamienne bez zaprawy (dry stone walls), co niestety jest wymierającym fachem w okolicy. Praca jest ciężka, fizyczna, ale wymagająca wyobraźni przestrzennej. Z dumą mogę przyznać, że mój luby w okolicy uchodzi za bardzo dobrego dry stone wallera.

Food  i  Drink FestivalFood  i  Drink FestivalFood  i  Drink Festival

Z innych fachów można było zobaczyć strzyżenie owiec. Pan na zdjęciu ma 50‑letnie doświadczenie w tym zawodzie. Można było również podziwiać piękną owcę, rasy Swaledale oraz ekspozycję pozwalająca dotknąć i poczuć różnicę między wełną pochodzącą z różnych ras owiec (a brytyjskich ras jest ponad trzydzieści.)

A teraz powrót do tego, co smaczne. Na festiwalu wielu sprzedawców ze stoisk proponowało swoje wypieki – nie zabrakło więc różnego rodzaju pieczywa, a także warsztatów z piekarzem – tam można było ubrudzić ręce i upiec swoje bułki.

Kolorowe alkohole, znowu – nie moja bajka, ale różnorodność kolorów przyciąga wzrok.

Food  i  Drink FestivalFood  i  Drink FestivalFood  i  Drink Festival

Frere Quenelle Liqueurs – nie lada gratka dla wielbicieli likierów – bez konserwantów i innych głupich składników, jak zapewniał mnie mnich(?). Raydale Preserves, czyli co kupuję, gdy skończą mi się domowe chutneye. Produkowane w zaadaptowanej do tego celu starej stodole w Askrigg przez jedną rodzinę od 1978 roku. Bez chemicznych dodatków, bez środków żelujących. Bruschetty kocham miłością wielką. Jedno ze stoisk proponowało niezły ich wybór. No, umówmy się, to nie jest typowe jedzenie z Yorkshire, ale za to pyszne. Zresztą na festiwalu było też stoisko z wyrobami włoskimi.

Food  i  Drink FestivalFood  i  Drink FestivalFood  i  Drink Festival

Swaledale Cheese to jeden z moich lokalnych serów i na pewno pojawi się w którymś z nadchodzących odcinków serii o brytyjskich serach.

Food  i  Drink FestivalFood  i  Drink Festival

Słodkości, słodkości – mdliło mnie od samego patrzenia! Pokazuję dla równowagi – wszak nie tylko serami i mięsiwem człowiek żyje! Zobaczcie entuzjazm na ich twarzach! Mam nadzieję, że tyle samo pozytywnej energii wkładają w swoje słodycze. Na zdjęciach fudge – czyli coś trochę podobnego do naszych krówek. Jest to jednak masa dużo bardziej kleista i zwarta w przeciwieństwie do naszych krówek czy to kruchych, czy ciągutek.

Food  i  Drink FestivalFood  i  Drink Festival

Nie mogło oczywiście zabraknąć herbatników – obowiązkowego elementu każdej angielskiej herbatki. Podobno wyspiarze spożywają tych ciastek najwięcej na świecie. Zresztą co może zaskoczyć nowo przybyłych, to wybór ciastek w sklepach – maślane, imbirowe, owsiane i masa innych. Tradycja picia herbatki i zagryzania ciastkiem jest długa, związana z wilgotnych klimatem, a także zmianami, jakie w Wielkiej Brytanii przyniosła rewolucja przemysłowa – robotnicy nie mieli czasu piec, za to herbatniki nierzadko maczane w herbacie były szybką i energetyzującą przekąską. W ten sposób ich masowa produkcja stała się szybko opłacalna i popularna.

Food  i  Drink FestivalFood  i  Drink Festival

U tego sympatycznego Pana kupiłam terrinę z dziczyzny (w składzie bażant i sarnina) – była bardzo smaczna. Pan, jak widać, chętnie pozował, a następnego dnia, gdy wróciłam do niego, dał mi zniżkę na zakupy. To się nazywa podejście do klienta. U niego też zaopatrzyłam się w wędzony czosnek – bardzo smaczny.

Food  i  Drink FestivalFood  i  Drink Festival

I na koniec wznoszę toast kolejnym typowo brytyjskim produktem – cydrem. Wielka Brytania produkuje go na potęgę. Pozostaje mieć nadzieję, że durni urzędnicy produkujący jeszcze durniejsze ustawy wprowadzą zmiany prawne, które ułatwią polskim producentom wytwarzanie cydru. Wstyd, żeby takie zagłębie jabłkowe jak Polska nie miało swoich rodzimych, wyśmienitych i znanych w Europie cydrów.

Karolina Grochalska

Załóż wątek dotyczący tego tekstu na forum

Najpopularniejsze Wielkie ŻarcieSkład chemiczny i właściwości Yerba MateNakladany HermelinWino z wiśni domowej robotyŚledzie jak w śmietanie, ale wersja lekka – z jogurtem. Na lżejsze świętaMamma Mia! „Klasyka” kuchni włoskiej nie istnieje! (klasyczne tagliatelle alla bolognese)
Najwyżej oceniane Wielkie ŻarcieSzybki obiad z fasolką w roli głównejLembasy i Hobbit: Pustkowie SmaugaKopytka – doskonałe kluski z seremJaja w majonezieCo zrobić z tłuszczem spod pieczenia mięsa?
PrzewodnikiAlbaniaNepalPolskaRumunia
Najpopularniejsze zdjęcie w dzialeOrzechyNajwyżej oceniane:Pudding chlebowy z croissantów z białą czekoladą i whisky
Oceń zamieszczony obok artykuł.(Uwaga! Warto wcześniej się zalogować ponieważ głosy zarejestrowanych czytelników mają większą wagę.)
Login (jak do forum): Hasło (jak do forum): zapamiętaj mnie
Minister kazał, więc uprzejmie informujemy, że nasze strony wykorzystują pliki cookies (ciasteczka) i inne dziwne technologie m.in. w celach statystycznych. Jeśli Ci to przeszkadza, możesz je zablokować, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w artykule: Pliki cookies (ciasteczka) i podobne technologie.