zapraszamy do współpracy
Zapraszamy do współpracy
Wielkie Żarcie > Moja śląska kuchnia... i nie tylko

Zielone śledzie z przyprawami

Zielone śledzie z przyprawamiŚląska wigilia bez zielonych opiekanych śledzi – nie może być! W tym roku zmieniłam przepis i zalewę oraz karmel przygotowałam w innej wersji. Polecam ten przepis chociażby dlatego, że dodatek przypraw i octu jabłkowego bardzo dobrze wpływa na ciężkie świąteczne potrawy.

Jeśli ktoś z Was nie wie, to zielone śledzie to nic innego jak surowe śledzie, które trzeba usmażyć, a dobra zalewa z przyprawami i octem jabłkowym dopełni reszty.

Zielone śledzie z przyprawami

Składniki:

  • 1–1,5 kg zielonych śledzi
  • 2–3 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • łyżeczka majeranku
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 mała cebula pokrojona w piórka
  • 1 laska cynamonu
  • 2–3 gwiazdki anyżu
  • szczypta soli
  • 250–300 ml octu jabłkowego
  • łyżka rodzynek
  • karmel
  • mąka do panierowania śledzi
  • woda

Jak zrobić karmel?

Zielone śledzie z przyprawami2/3 szklanki cukru zalej wodą (tak, żeby przykryła cukier), a następnie gotuj, aż masa stanie się gęsta i nabierze złotej barwy. Dodaj do niej ½ szklanki wody (uważaj, aby karmel nie „pryskał”) i delikatnie zagotuj.

Jak zrobić zalewę?

Do około 2 litrów wody dodaj wszystkie przyprawy bez octu oraz rodzynek i gotuj na wolnym ogniu około 20–30 minut. Do zalewy dodaj karmel, zagotuj, a następnie dodaj ocet i rodzynki. Po 10–15 minutach, jeszcze ciepłą zalewę dodaj do usmażonych śledzi. Tak przygotowane śledzie powinny się macerować przez 2–3 dni.

Zielone śledzie z przyprawamiZielone śledzie z przyprawami

Jak zrobić śledzie?

Obierz śledzie ze skóry, opłucz, zalej wodą i wstaw na noc do lodówki. Następnego dnia wyjmij śledzie, przepłucz wodą i osusz na papierowym ręczniku. Obtocz je delikatnie w mące i kładź na rozgrzany olej, smażąc z każdej strony na złoty kolor (około 2–3 minuty).

Usmażone odkładaj na ręczniku papierowym, a następnie ułóż w misce warstwami i zalej gorącą zalewą.

Moje rady:

  • Śledzie opiekane „piją” zalewę, warto więc zrobić trochę więcej i dodać na drugi dzień.
  • Kwaśność i słodkość zalewy reguluj według własnych upodobań smakowych.
  • Każdy płat śledzia kroję na połowy.
Wiesława Walkowska
Najpopularniejsze Wielkie ŻarcieSkład chemiczny i właściwości Yerba MateNakladany HermelinWino z wiśni domowej robotyŚledzie jak w śmietanie, ale wersja lekka – z jogurtem. Na lżejsze świętaMamma Mia! „Klasyka” kuchni włoskiej nie istnieje! (klasyczne tagliatelle alla bolognese)
Najwyżej oceniane Wielkie ŻarcieSzybki obiad z fasolką w roli głównejLembasy i Hobbit: Pustkowie SmaugaKopytka – doskonałe kluski z seremJaja w majonezieCo zrobić z tłuszczem spod pieczenia mięsa?
PrzewodnikiAlbaniaNepalPolskaRumunia
Najpopularniejsze zdjęcie w dzialeOrzechyNajwyżej oceniane:Pudding chlebowy z croissantów z białą czekoladą i whisky
Oceń zamieszczony obok artykuł.(Uwaga! Warto wcześniej się zalogować ponieważ głosy zarejestrowanych czytelników mają większą wagę.)
Login (jak do forum): Hasło (jak do forum): zapamiętaj mnie
Minister kazał, więc uprzejmie informujemy, że nasze strony wykorzystują pliki cookies (ciasteczka) i inne dziwne technologie m.in. w celach statystycznych. Jeśli Ci to przeszkadza, możesz je zablokować, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w artykule: Pliki cookies (ciasteczka) i podobne technologie.