Nie dać się zwariować na święta. To jedna z moich zasad. Wprawdzie zawsze przygotowuję jakąś jedną nową potrawę, ale nigdy nie przesadzam z ilością. Pełny stół i przemęczenie nie może górować nad atmosferą oraz czasem dla bliskich.
Nieodłącznym atrybutem Świąt Wielkanocnych są jajka. Jest tysiące przepisów. Ja się podzielę najprostszym, takim, który znam z kuchni mojej mamy. Jest to przepis dla tych, którzy naprawdę nie mają czasu i mają dwie lewe ręce w kuchni. Muszę również dodać, że jajka w majonezie to było również jedno z kultowych dań na przyjęcia w czasach kryzysu, kiedy było trudno o wszystko. Bardzo często robiło się również domowy majonez, bowiem często był w sklepie niedostępny.
Jeśli więc masz mało czasu, nie przepadasz za gotowaniem, a chcesz mieć jajka z pysznym, delikatnym sosem, zrób je w prosty sposób.
Muszę jeszcze dodać, że nienawidzę ugotowanych jajek z czarną obwódką. Jest prosty sposób, żeby tak się nie stało. Jajka należy włożyć do prawie gotującej się wody i na wolnym ogniu gotować około 10 minut, następnie odlać wrzątek, przepłukać zimną wodą, obrać ze skorupek i przekroić.
Ugotuj jajka na twardo (około 10 minut), rozkrój i ułóż na talerzu. Wymieszaj pozostałe składniki (oprócz oliwek i rzeżuchy) oraz dopraw solą i pieprzem. Powstałym w ten sposób sosem zalej jajka. Na górze ułóż przekrojone oliwki i posyp wszystko rzeżuchą.
Zrobienie ulubionego sosu do jajek zaoszczędzi sporo czasu, a danie jest naprawdę pyszne i prezentuje się całkiem wykwintnie, zwłaszcza na ładnie udekorowanym stole, pośród żółci żonkili i zieleni rzeżuchy.
Moja śląska kuchnia... i nie tylko:
Tradycyjna śląska roladaKultowy schabowy z mizeriąBuchty ze śliwkamiZupa ogórkowaKotlet mielony po śląsku z kapustąZielone śledzie z przyprawamiKarmelowy ananas, czyli słodka przystawkaWiosenne śniadanie, czyli pikantna jajecznica i nie tylkoJaja w majonezieMarynowane kulki śledzioweKopytka – doskonałe kluski z seremProste ciasto z truskawkami Najlepsze kotlety mielone