zapraszamy do współpracy
Zapraszamy do współpracy
Wielkie Żarcie > Moja śląska kuchnia... i nie tylko

Jaja w majonezie

Jaja w majonezieNie dać się zwariować na święta. To jedna z moich zasad. Wprawdzie zawsze przygotowuję jakąś jedną nową potrawę, ale nigdy nie przesadzam z ilością. Pełny stół i przemęczenie nie może górować nad atmosferą oraz czasem dla bliskich.

Nieodłącznym atrybutem Świąt Wielkanocnych są jajka. Jest tysiące przepisów. Ja się podzielę najprostszym, takim, który znam z kuchni mojej mamy. Jest to przepis dla tych, którzy naprawdę nie mają czasu i mają dwie lewe ręce w kuchni. Muszę również dodać, że jajka w majonezie to było również jedno z kultowych dań na przyjęcia w czasach kryzysu, kiedy było trudno o wszystko. Bardzo często robiło się również domowy majonez, bowiem często był w sklepie niedostępny.

Jeśli więc masz mało czasu, nie przepadasz za gotowaniem, a chcesz mieć jajka z pysznym, delikatnym sosem, zrób je w prosty sposób.

Muszę jeszcze dodać, że nienawidzę ugotowanych jajek z czarną obwódką. Jest prosty sposób, żeby tak się nie stało. Jajka należy włożyć do prawie gotującej się wody i na wolnym ogniu gotować około 10 minut, następnie odlać wrzątek, przepłukać zimną wodą, obrać ze skorupek i przekroić.

Jajka w majonezie

Składniki:

  • 4 jajka
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu
Jaja na twardoJaja w majonezie
  • łyżeczka musztardy
  • łyżeczka chrzanu
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • szczypta cukru
  • szczypta soli
  • pieprz
  • kilka oliwek
  • 1–2 łyżeczki posiekanej zielonej rzeżuchy

Jak to zrobić?

Ugotuj jajka na twardo (około 10 minut), rozkrój i ułóż na talerzu. Wymieszaj pozostałe składniki (oprócz oliwek i rzeżuchy) oraz dopraw solą i pieprzem. Powstałym w ten sposób sosem zalej jajka. Na górze ułóż przekrojone oliwki i posyp wszystko rzeżuchą.

Zrobienie ulubionego sosu do jajek zaoszczędzi sporo czasu, a danie jest naprawdę pyszne i prezentuje się całkiem wykwintnie, zwłaszcza na ładnie udekorowanym stole, pośród żółci żonkili i zieleni rzeżuchy.

Wiesława Walkowska
Najpopularniejsze Wielkie ŻarcieSkład chemiczny i właściwości Yerba MateNakladany HermelinWino z wiśni domowej robotyŚledzie jak w śmietanie, ale wersja lekka – z jogurtem. Na lżejsze świętaMamma Mia! „Klasyka” kuchni włoskiej nie istnieje! (klasyczne tagliatelle alla bolognese)
Najwyżej oceniane Wielkie ŻarcieSzybki obiad z fasolką w roli głównejLembasy i Hobbit: Pustkowie SmaugaKopytka – doskonałe kluski z seremKarmelowy ananas, czyli słodka przystawkaZielone śledzie z przyprawami
PrzewodnikiAlbaniaNepalPolskaRumunia
Najpopularniejsze zdjęcie w dzialeOrzechyNajwyżej oceniane:Pudding chlebowy z croissantów z białą czekoladą i whisky
Oceń zamieszczony obok artykuł.(Uwaga! Warto wcześniej się zalogować ponieważ głosy zarejestrowanych czytelników mają większą wagę.)
Login (jak do forum): Hasło (jak do forum): zapamiętaj mnie
Minister kazał, więc uprzejmie informujemy, że nasze strony wykorzystują pliki cookies (ciasteczka) i inne dziwne technologie m.in. w celach statystycznych. Jeśli Ci to przeszkadza, możesz je zablokować, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w artykule: Pliki cookies (ciasteczka) i podobne technologie.