zapraszamy do współpracy
Zapraszamy do współpracy
Wielkie Żarcie > Moja śląska kuchnia... i nie tylko

Tradycyjna śląska rolada

Tradycyjna śląska roladaRolada to tradycyjne danie kuchni śląskiej. Choć tradycyjne to każda Pani Domu ma swój własny sekretny przepis. Najczęściej rolady różnią się konsystencją farszu i dodatkami. Rolady, które przedstawiam w tym poście, zostały zrobione przez moje kochane kuzynki, na które zawsze mogę liczyć, i które zawsze pomagają mi w ważnych uroczystościach rodzinnych. Ponadto są mistrzyniami w kuchni i już mi obiecały, że zrobimy tradycyjny śląski kołocz. Jak to dobrze, że można liczyć na rodzinę.

Tradycyjna śląska roladaTą ważną uroczystością w naszym domu był chrzest bliźniaków, którym szczęśliwi rodzice wyprawili przyjęcie zaczynające się od obiadu. Gości było ponad dwudziestu, więc pomoc w takim przedsięwzięciu była konieczna.

Uroczysty śląski obiad nie może się obejść bez rolady, klusek i modrej kapusty. A jeśli tradycyjna śląska rolada, to koniecznie z mięsa wołowego, z farszem pokrojonym w kostkę lub w paski.

Śląska rolada (nie podaję proporcji, bo zależą od ilości mięsa)

Składniki:

  • dobrej jakości mięso wołowe
  • musztarda
  • chudy boczek
  • dobrej jakości kiełbasa
  • cebula
  • ogórek konserwowy (kwaśny)
  • sól i pieprz
  • dodatkowo do pieczenia w brytfance: cebula, liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu, masło i olej

Jak to zrobić?

Mięso pokrój w 1,5 cm płaty, rozbij tłuczkiem, posól, popieprz i posmaruj musztardą. Pokrój w drobną kostkę boczek, cebulę, ogórek i obraną ze skórki kiełbasę i wymieszaj wszystkie składniki.

Na każdy płat mięsa kładź 2 łyżki farszu, zwiń lekko brzegi i zroluj całość. Zrolowane mięso obwiń sznurkiem lub białą nitką.

Tradycyjna śląska roladaTradycyjna śląska rolada

Do brytfanki dodaj łyżkę masła, 2–3 łyżki oleju, rozgrzej tłuszcz i obsmaż rolady. Do obsmażonych rolad dodaj pokrojoną w piórka cebulę, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Nakryj brytfankę i włóż do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 1,5–2 godziny. Potem wyjmij rolady i kiedy lekko przestygną zdejmij nitki.

Tradycyjna śląska roladaSos, który został z pieczenia, przecedź przez sitko, a jeśli jest taka konieczność go odparuj. Do klarownego sosu, który powinien mieć lekko brązową barwę, dodaj łyżkę mąki rozpuszczonej w zimnej wodzie. Dodając, energicznie mieszaj, aby nie powstały grudki.

Zagotuj sos i dopraw, na koniec możesz dodać odrobinę śmietany słodkiej, takiej, która się nie zwarzy.

Moje rady:

  • 1. Piekarnik jest idealnym miejscem do pieczenia rolad.
  • 2. W trakcie pieczenia rolady należy odwrócić i jeśli jest taka potrzeba to dodać trochę wody.
  • 3. W moim domu do farszu nigdy się nie używało kiszonych ogórków tylko konserwowych.
  • 4. W tradycyjnej śląskiej roladzie farsz może być pokrojony w kostkę lub w paski, jednak w żadnym wypadku nie może być przemielony.
Wiesława Walkowska
Najpopularniejsze Wielkie ŻarcieSkład chemiczny i właściwości Yerba MateNakladany HermelinWino z wiśni domowej robotyŚledzie jak w śmietanie, ale wersja lekka – z jogurtem. Na lżejsze świętaMamma Mia! „Klasyka” kuchni włoskiej nie istnieje! (klasyczne tagliatelle alla bolognese)
Najwyżej oceniane Wielkie ŻarcieSzybki obiad z fasolką w roli głównejLembasy i Hobbit: Pustkowie SmaugaKopytka – doskonałe kluski z seremJaja w majonezieCo zrobić z tłuszczem spod pieczenia mięsa?
PrzewodnikiAlbaniaNepalPolskaRumunia
Najpopularniejsze zdjęcie w dzialeOrzechyNajwyżej oceniane:Pudding chlebowy z croissantów z białą czekoladą i whisky
Oceń zamieszczony obok artykuł.(Uwaga! Warto wcześniej się zalogować ponieważ głosy zarejestrowanych czytelników mają większą wagę.)
Login (jak do forum): Hasło (jak do forum): zapamiętaj mnie
Minister kazał, więc uprzejmie informujemy, że nasze strony wykorzystują pliki cookies (ciasteczka) i inne dziwne technologie m.in. w celach statystycznych. Jeśli Ci to przeszkadza, możesz je zablokować, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w artykule: Pliki cookies (ciasteczka) i podobne technologie.