Wielkie Żarcie > Moja śląska kuchnia... i nie tylko

Karmelowy ananas, czyli słodka przystawka

Ananas w karmeluDzisiaj sobie siedzę i piszę. O starości, demografii i innych sprawach społecznych. Za oknem totalna zima i mogę rzec: zasypało mi wszystko na biało. Gdzieś pomiędzy brzozami, dużym orzechem a tujami zadomowiła się wiewiórka. Już od dawna poluje na nią mój aparat fotograficzny, ale jeszcze mu się nie udało. Jest niesamowicie zwinna, a skoki między drzewami to prawdziwy lot Batmana.

Zrobiłam sobie dzisiaj słodki poniedziałek z ananasem w karmelu. A co – czasem trzeba trochę pogrzeszyć. Nie będzie jednak tak źle, pod wieczór planuję długi zimowy bieg.

Karmelowy ananas to taka słodka przystawka na przyjęcie lub romantyczny wieczór z lampką wina i dobrym filmem. Któż tego nie kocha?

Ananas w karmelu

Składniki:

  • ananas
  • 5 łyżek brązowego cukru
  • 5 łyżek wody
  • łyżeczka cynamonu
  • 2–3 gwiazdki anyżu
  • 150 ml śmietanki 12% z kartonu
  • łyżeczka ziaren czarnego sezamu

Jak to zrobić?

Obierz ananasa i pokrój w trójkąty. Do rondla dodaj cukier i wodę. Zagotuj. Dodaj cynamon i anyż. Gotuj aż powstanie karmel.

Kiedy masa zacznie gęstnieć, dodaj śmietankę i gotuj aż powstanie gęsty sos. Dodaj do niego sezam, a następnie pokrojony ananas. Wymieszaj, ułóż dekoracyjnie na talerzu, a na koniec polej resztą karmelu.

Co powiecie na taki poniedziałkowy umilacz?

Wiesława Walkowska
PodróżeKulturaMuzykaHistoriaFelietonyPaństwo, polityka, społeczeństwoPowieści i opowiadaniaKącik poezjiRecenzjeWielkie żarcieKomiks
PrzewodnikiAlbaniaNepalPolskaRumunia
Oceń zamieszczony obok artykuł.
Minister kazał, więc uprzejmie informujemy, że nasze strony wykorzystują pliki cookies (ciasteczka) i inne dziwne technologie m.in. w celach statystycznych. Jeśli Ci to przeszkadza, możesz je zablokować, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w artykule: Pliki cookies (ciasteczka) i podobne technologie.