zapraszamy do współpracy
Zapraszamy do współpracy
Wielkie Żarcie > Moja śląska kuchnia... i nie tylko

Kopytka – doskonałe kluski z serem

8Pamiętacie z dzieciństwa kluski z serem? Takie w kształcie kopytek albo kształtów różnych, jeśli pomagały robić je dzieci. Posypywane były cukrem i polane roztopionym masłem albo karmelem. Jak to wszytko pachniało. Nawet ja – największy niejadek w rodzinie – prosiłam o dokładkę.

Kiedy moje dzieci były małe, kluski polewałam owocowym koktajlem. Dodawałam też na talerz sezonowe owoce, maliny, porzeczki, borówki... Najwięcej uciechy było przy lepieniu, a potem każde dziecko chciało dostać na talerz „swoją” rozpoznaną po kształcie kluskę. Zapraszam was do krainy dzieciństwa na kluski uwspółcześnione, równiutkie jak spod „igiełki” bowiem tym razem robiłam je sama i chciałam, aby było szybko, szybko.

Kluski z serem

Składniki:

  • około 1 kg ziemniaków
  • 250 g chudego twarogu
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • mąka ziemniaczana
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

Jak zrobić kluski?

Kopytka – doskonałe kluski z seremUgotuj ziemniaki w lekko osolonej wodzie, przeciśnij przez praskę i kiedy lekko przestygną, delikatnie uklep w naczyniu. Podziel na 4 części (zrób krzyż), a do jednej części wsyp 2 łyżki mąki i uzupełnij mąką ziemniaczaną.

Wymieszaj masę, dodaj pozostałe składniki i ponownie wymieszaj. Uformuj wałek, podziel go nożem na równe części.

Wrzucaj kopytka do delikatnie osolonej wody, a kiedy wypłyną oraz zaczną się gotować, dodaj ½ szklanki zimnej wody i ponownie zagotuj. Powtórz czynność 2–3 razy, tak aż kluski w środku będą ugotowane.

Wyłów kopytka łyżką cedzakową na talerz, posyp cukrem i polej roztopionym masłem lub delikatnym karmelem. Możesz też polać kluski jogurtem, posypać świeżymi ziołami i popieprzyć, w tej wersji też są pyszne (to dla mnie). Pamiętacie kluski z serem z dzieciństwa? Ja pamiętam jeszcze inne wersje.

Jak zrobić karmel?

Dodaj na patelnię 2–3 łyżki brązowego cukru, delikatnie go rozpuść i dodaj łyżkę masła. Dodaj 100 ml śmietanki 18% i gotuj na wolnym ogniu, aż sos zacznie gęstnieć.

Wiesława Walkowska
Najpopularniejsze Wielkie ŻarcieSkład chemiczny i właściwości Yerba MateNakladany HermelinWino z wiśni domowej robotyŚledzie jak w śmietanie, ale wersja lekka – z jogurtem. Na lżejsze świętaMamma Mia! „Klasyka” kuchni włoskiej nie istnieje! (klasyczne tagliatelle alla bolognese)
Najwyżej oceniane Wielkie ŻarcieSzybki obiad z fasolką w roli głównejLembasy i Hobbit: Pustkowie SmaugaJaja w majonezieKarmelowy ananas, czyli słodka przystawkaZielone śledzie z przyprawami
PrzewodnikiAlbaniaNepalPolskaRumunia
Najpopularniejsze zdjęcie w dzialeOrzechyNajwyżej oceniane:Pudding chlebowy z croissantów z białą czekoladą i whisky
Oceń zamieszczony obok artykuł.(Uwaga! Warto wcześniej się zalogować ponieważ głosy zarejestrowanych czytelników mają większą wagę.)
Login (jak do forum): Hasło (jak do forum): zapamiętaj mnie
Minister kazał, więc uprzejmie informujemy, że nasze strony wykorzystują pliki cookies (ciasteczka) i inne dziwne technologie m.in. w celach statystycznych. Jeśli Ci to przeszkadza, możesz je zablokować, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w artykule: Pliki cookies (ciasteczka) i podobne technologie.