Pamiętacie z dzieciństwa kluski z serem? Takie w kształcie kopytek albo kształtów różnych, jeśli pomagały robić je dzieci. Posypywane były cukrem i polane roztopionym masłem albo karmelem. Jak to wszytko pachniało. Nawet ja – największy niejadek w rodzinie – prosiłam o dokładkę.
Kiedy moje dzieci były małe, kluski polewałam owocowym koktajlem. Dodawałam też na talerz sezonowe owoce, maliny, porzeczki, borówki... Najwięcej uciechy było przy lepieniu, a potem każde dziecko chciało dostać na talerz „swoją” rozpoznaną po kształcie kluskę. Zapraszam was do krainy dzieciństwa na kluski uwspółcześnione, równiutkie jak spod „igiełki” bowiem tym razem robiłam je sama i chciałam, aby było szybko, szybko.
Ugotuj ziemniaki w lekko osolonej wodzie, przeciśnij przez praskę i kiedy lekko przestygną, delikatnie uklep w naczyniu. Podziel na 4 części (zrób krzyż), a do jednej części wsyp 2 łyżki mąki i uzupełnij mąką ziemniaczaną.
Wymieszaj masę, dodaj pozostałe składniki i ponownie wymieszaj. Uformuj wałek, podziel go nożem na równe części.
Wrzucaj kopytka do delikatnie osolonej wody, a kiedy wypłyną oraz zaczną się gotować, dodaj ½ szklanki zimnej wody i ponownie zagotuj. Powtórz czynność 2–3 razy, tak aż kluski w środku będą ugotowane.
Wyłów kopytka łyżką cedzakową na talerz, posyp cukrem i polej roztopionym masłem lub delikatnym karmelem. Możesz też polać kluski jogurtem, posypać świeżymi ziołami i popieprzyć, w tej wersji też są pyszne (to dla mnie). Pamiętacie kluski z serem z dzieciństwa? Ja pamiętam jeszcze inne wersje.
Dodaj na patelnię 2–3 łyżki brązowego cukru, delikatnie go rozpuść i dodaj łyżkę masła. Dodaj 100 ml śmietanki 18% i gotuj na wolnym ogniu, aż sos zacznie gęstnieć.
Moja śląska kuchnia... i nie tylko:
Tradycyjna śląska roladaKultowy schabowy z mizeriąBuchty ze śliwkamiZupa ogórkowaKotlet mielony po śląsku z kapustąZielone śledzie z przyprawamiKarmelowy ananas, czyli słodka przystawkaWiosenne śniadanie, czyli pikantna jajecznica i nie tylkoJaja w majonezieMarynowane kulki śledzioweKopytka – doskonałe kluski z seremProste ciasto z truskawkami Najlepsze kotlety mielone