Wielkie Żarcie

Najlepsze kotlety mielone

Najlepsze kotlety mieloneNajlepsze kotlety mielone z dzieciństwa w mojej śląskiej kuchni. Mało dodatków dobre mięso i delikatna konsystencja. Dla dzieci to mięso, które „nie rośnie z buzi” i które po prostu się je. Taki prosty przepis też prezentuję, bo jest naprawdę dobry pod warunkiem, że zaczniemy od dobrego mięsa. Może być wołowina łączona z wieprzowiną lub cielęciną. Wszystko przemielone z dodatkiem bułki z lokalnej piekarni (kiedyś) albo kajzerki (obecnie).

Kotlety mielone

Składniki:

  • 300–400 g dobrego mięsa mielonego
  • bułka kajzerka namoczona w mleku
  • jajko
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • około ½ szklanki wody
  • bułka tarta do obtoczenia
  • oliwa do smażenia (dawniej smalec)

Jak zrobić kotlety?

Najlepsze kotlety mieloneLekko odciśnij i rozdrobnij kajzerkę namoczoną w mleku, zetrzyj na tarce cebulę, przeciśnij przez praskę czosnek i dodaj wszystko do mięsa. Następnie dodaj pozostałe składniki i dobrze wymieszaj. Konsystencja powinna być dość „luźna”.

Z powstałej masy formuj owalne kotlety i delikatnie obtaczaj w bułce tartej. Kładź na rozgrzany tłuszcz i smaż na złoto z każdej strony (po kilka minut). Usmażone kotlety odkładaj na papierowy ręcznik.

Podawaj z ziemniakami (najlepiej młodymi) i mizerią lub buraczkami.

Wiesława Walkowska
PodróżeKulturaMuzykaHistoriaFelietonyPaństwo, polityka, społeczeństwoPowieści i opowiadaniaKącik poezjiRecenzjeWielkie żarcieKomiks
PrzewodnikiAlbaniaNepalPolskaRumunia
Oceń zamieszczony obok artykuł.
Minister kazał, więc uprzejmie informujemy, że nasze strony wykorzystują pliki cookies (ciasteczka) i inne dziwne technologie m.in. w celach statystycznych. Jeśli Ci to przeszkadza, możesz je zablokować, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w artykule: Pliki cookies (ciasteczka) i podobne technologie.