Zupa ogórkowa to taka najzwyklejsza zupa, ale zupa, którą lubią prawie wszystkie dzieci. Uwielbiałam ją jako dziecko i moje dzieci też ją lubiły. Tak naprawdę do tej zupy to nawet nie ma proporcji i można fantazjować. Jeden składnik jest bazowy, a mianowicie ogórki kiszone. Najczęściej zupę robię z własnych kiszonych ogórków. Ten przepis też bazuje na własnych przetworach, bo kiedy one prawie się kończą w tzw. boncloku, to należy zostawić kilka, właśnie na zupę ogórkową. Oczywiście wykorzystuje się również część wody ogórkowej.
Zetrzyj lub pokrój ogórki, dodaj wodę z kiszenia i gotuj całość około 15–20 minut. Po tym czasie lekko zmiksuj (wystarczą 3–4 ruchy blendera).
Pokrój warzywa w kostkę. Rozgrzej w garnku tłuszcz i wrzuć pokrojoną marchewkę. Duś pod przykryciem 2–3 minuty. Następnie dodaj ziemniaki oraz przyprawy, dodaj 2–3 szklanki wody i gotuj do miękkości około 15–20 minut. Kiedy warzywa będą miękkie, dodaj je do wywaru ogórkowego, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
Przed podaniem dodaj posiekany koperek. Możesz dodać też łyżkę śmietany.
Moja śląska kuchnia... i nie tylko:
Tradycyjna śląska roladaKultowy schabowy z mizeriąBuchty ze śliwkamiZupa ogórkowaKotlet mielony po śląsku z kapustąZielone śledzie z przyprawamiKarmelowy ananas, czyli słodka przystawkaWiosenne śniadanie, czyli pikantna jajecznica i nie tylkoJaja w majonezieMarynowane kulki śledzioweKopytka – doskonałe kluski z seremProste ciasto z truskawkami Najlepsze kotlety mielone