Wielkie Żarcie > Moja śląska kuchnia... i nie tylko

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowaZupa ogórkowa to taka najzwyklejsza zupa, ale zupa, którą lubią prawie wszystkie dzieci. Uwielbiałam ją jako dziecko i moje dzieci też ją lubiły. Tak naprawdę do tej zupy to nawet nie ma proporcji i można fantazjować. Jeden składnik jest bazowy, a mianowicie ogórki kiszone. Najczęściej zupę robię z własnych kiszonych ogórków. Ten przepis też bazuje na własnych przetworach, bo kiedy one prawie się kończą w tzw. boncloku, to należy zostawić kilka, właśnie na zupę ogórkową. Oczywiście wykorzystuje się również część wody ogórkowej.

Zupa ogórkowa

Składniki

  • 3–4 ogórki kiszone
  • marchewka
  • 2–3 ziemniaki
  • 3–4 szklanki kwaśnej wody z ogórków
  • płaska łyżka masła lub oliwy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 3–4 gałązki koperku
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić zupę?

Zetrzyj lub pokrój ogórki, dodaj wodę z kiszenia i gotuj całość około 15–20 minut. Po tym czasie lekko zmiksuj (wystarczą 3–4 ruchy blendera).

Pokrój warzywa w kostkę. Rozgrzej w garnku tłuszcz i wrzuć pokrojoną marchewkę. Duś pod przykryciem 2–3 minuty. Następnie dodaj ziemniaki oraz przyprawy, dodaj 2–3 szklanki wody i gotuj do miękkości około 15–20 minut. Kiedy warzywa będą miękkie, dodaj je do wywaru ogórkowego, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.

Przed podaniem dodaj posiekany koperek. Możesz dodać też łyżkę śmietany.

Moja rada:

  • Warzyw nie gotuj z kwaśnymi ogórkami, bowiem bardzo wydłuży to proces gotowania.
Wiesława Walkowska
PodróżeKulturaMuzykaHistoriaFelietonyPaństwo, polityka, społeczeństwoPowieści i opowiadaniaKącik poezjiRecenzjeWielkie żarcieKomiks
PrzewodnikiAlbaniaNepalPolskaRumunia
Najpopularniejsze Wielkie ŻarcieSkład chemiczny i właściwości Yerba MateNakladany HermelinWino z wiśni domowej robotyCo zrobić z tłuszczem spod pieczenia mięsa?Śledzie jak w śmietanie, ale wersja lekka – z jogurtem. Na lżejsze święta
Najwyżej oceniane Wielkie ŻarcieKarmelowy ananas, czyli słodka przystawkaKultowy schabowy z mizeriąKotlet mielony po śląsku z kapustąZielone śledzie z przyprawamiBuchty ze śliwkami
Oceń zamieszczony obok artykuł.
Minister kazał, więc uprzejmie informujemy, że nasze strony wykorzystują pliki cookies (ciasteczka) i inne dziwne technologie m.in. w celach statystycznych. Jeśli Ci to przeszkadza, możesz je zablokować, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w artykule: Pliki cookies (ciasteczka) i podobne technologie.