zapraszamy do współpracy
Zapraszamy do współpracy
Wielkie Żarcie > Moja śląska kuchnia... i nie tylko

Buchty ze śliwkami

Buchty że śliwkamiMoje drzewko śliwkowe wydało niezwykle bujne plony, więc tym razem zrobiłam buchty ze śliwkami i z musem śliwkowym. Wbrew pozorom robi się je bardzo prosto. Są jednak z ciasta drożdżowego, więc warto tak zaplanować czas, aby przy okazji robić inne rzeczy, na wyrośnięcie trzeba bowiem trochę poczekać.

Buchty drożdżowe na parze

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej (2 bardzo duże szklanki)
  • 250 ml mleka (szklanka)
  • 2 jajka
  • 30 g drożdży
  • łyżka cukru
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru
  • Około ½ kg owoców do nadziewania ciasta, mogą być świeże lub mrożone

Buchty że śliwkami

Jak zrobić ciasto?

Wymieszaj drożdże z mlekiem i cukrem, następnie dodaj jajka i znowu wymieszaj.

Wsyp do miski mąkę i szczyptę soli, wlewaj rozczyn drożdżowy, wyrabiaj ciasto, stopniowo dodając letnie roztopione masło. Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie, elastyczne i odchodzące od miski. Następnie pozostaw ciasto do wyrośnięcia na około 20–25 minut.

Buchty że śliwkamiBuchty że śliwkami

Po tym czasie uformuj z ciasta okrągłe kule, wkładając do środka owoce. Gotowe układaj na posypanej mąką stolnicy. Pozostaw nadziane owocami buchty do wyrośnięcia na około 15 minut.

Surowe buchty wkładaj delikatnie na parę do garnka z gotującą się wodą. Przykryj i gotuj na parze około 10–12 minut. Następnie wyłóż na talerz, polej karmelem, jogurtem lub musem śliwkowym, dodatkowo możesz dodać ulubione owoce.

Moja rada:

  • Do polania bucht użyłam musu śliwkowego z imbirem.

Mus śliwkowy

Składniki:

  • około ½ kg wydrylowanych śliwek
  • 2–3 łyżki brązowego cukru
  • 1 cm świeżego imbiru
  • 2 łyżeczki cynamonu

Buchty że śliwkami

Jak zrobić mus?

Zetrzyj imbir na tarce, a następnie dodaj wszystkie składniki do garnka i duś pod przykryciem przez około 30–35 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie zmiksuj masę śliwkową blenderem i ponownie zagotuj.

Buchty drożdżowe na parze to jedno z dań kuchni śląskiej, najczęściej jednak robi się je z borówkami. Inna gwarowa nazwa na buchty to... parówki.

Wiesława Walkowska
Najpopularniejsze Wielkie ŻarcieSkład chemiczny i właściwości Yerba MateNakladany HermelinWino z wiśni domowej robotyŚledzie jak w śmietanie, ale wersja lekka – z jogurtem. Na lżejsze świętaMamma Mia! „Klasyka” kuchni włoskiej nie istnieje! (klasyczne tagliatelle alla bolognese)
Najwyżej oceniane Wielkie ŻarcieSzybki obiad z fasolką w roli głównejLembasy i Hobbit: Pustkowie SmaugaKopytka – doskonałe kluski z seremJaja w majonezieCo zrobić z tłuszczem spod pieczenia mięsa?
PrzewodnikiAlbaniaNepalPolskaRumunia
Najpopularniejsze zdjęcie w dzialeOrzechyNajwyżej oceniane:Pudding chlebowy z croissantów z białą czekoladą i whisky
Oceń zamieszczony obok artykuł.(Uwaga! Warto wcześniej się zalogować ponieważ głosy zarejestrowanych czytelników mają większą wagę.)
Login (jak do forum): Hasło (jak do forum): zapamiętaj mnie
Minister kazał, więc uprzejmie informujemy, że nasze strony wykorzystują pliki cookies (ciasteczka) i inne dziwne technologie m.in. w celach statystycznych. Jeśli Ci to przeszkadza, możesz je zablokować, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w artykule: Pliki cookies (ciasteczka) i podobne technologie.