zapraszamy do współpracy
Zapraszamy do współpracy
Wielkie Żarcie > Moja śląska kuchnia... i nie tylko

Marynowane kulki śledziowe

Marynowane kulki śledzioweMarynowane kulki śledziowe to przepis z mojego dzieciństwa. Oczywiście nie było tyle przypraw, które ja dodaję. Przepis zawierał także ocet spirytusowy, który zastąpiłam octem winnym. Jest to ciekawa alternatywa dla tzw. zielonych śledzi. Muszę również dodać, że nie lubię gotowych kulek ze sklepu, bo zawsze mam wrażenie, że jest w nich zmielone wszystko, łącznie ze skórą i ościami oraz dodana tona bułki tartej. Zachęcam was do wypróbowania tego przepisu. Można użyć innych ryb, jednak nie mogą to być śledzie solone. Przepis wydaje się pracochłonny, ale zapewniam, że warto, zwłaszcza iż potem danie można przechowywać w lodówce nawet dwa tygodnie. Śledzie są zdrowe, a ocet winny wspomaga trawienie.

Marynowane kulki śledziowe

Składniki:

  • około kilograma zielonych śledzi (to surowe śledzie),
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • kilka gałązek tymianku,
  • 2 łyżki musztardy,
  • 1 jajko,
  • 1 bułka namoczone w wodzie,
  • ½ łyżeczki soli,
  • pieprz do smaku,
  • łyżeczka kurkumy,
  • olej do smażenia.

Jak zrobić śledzie?

Śledzie dobrze wypłucz i zalej wodą z dodatkiem 1/3 szklanki octu jabłkowego, a następnie wstaw na jedna dobę do lodówki.

Odsącz śledzie na sitku, zdejmij skórę. Przemiel śledzie w maszynce do mielenia mięsa razem z namoczoną bułką, czosnkiem i cebulą. Dodaj jajko oraz pozostałe przyprawy i wymieszaj. Formuj małe kulki, delikatnie obtaczając w bułce tartej i kładź na rozgrzanym oleju. Smaż na złoty kolor 2-3 minuty z każdej strony.

Wykładaj kulki na papierowy ręcznik, a następnie ułóż je w słoiku, misce lub innym naczyniu i dodaj zalewę z octu winnego (patrz przepis poniżej). Włóż kulki śledziowe do lodówki (powinny się macerować przynajmniej 1 dzień). Można je podać z pieczywem lub ziemniakami pure z dodatkiem cebulki.

Zalewa z octu winnego

Składniki:

  • ½ szklanki cukru trzcinowego,
  • ½ szklanki wody,
  • około 300 ml octu winnego,
  • około 500 ml wody,
  • łyżka majeranku,
  • 2–3 listki laurowe,
  • 2 łyżeczki gorczycy,
  • kilka goździków,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • 1–2 gwiazdki anyżu,
  • łyżeczka kolorowego pieprzu,
  • szczypta soli.

Jak zrobić zalewę?

Do garnka dodaj cukier i pół szklanki wody, gotuj aż powstanie karmel (masa ma być złocista, nie brązowa, bo będzie gorzka). Kiedy masa zacznie się złocić, dodaj wodę i przyprawy, gotuj na wolnym ogniu około 10–12 minut.

Do gotującej się wody dodaj ocet winny. Kiedy zalewa lekko przestygnie, dodaj ją do ułożonych w naczyniu kulek śledziowych.

Wiesława Walkowska
Najpopularniejsze Wielkie ŻarcieSkład chemiczny i właściwości Yerba MateNakladany HermelinWino z wiśni domowej robotyŚledzie jak w śmietanie, ale wersja lekka – z jogurtem. Na lżejsze świętaMamma Mia! „Klasyka” kuchni włoskiej nie istnieje! (klasyczne tagliatelle alla bolognese)
Najwyżej oceniane Wielkie ŻarcieSzybki obiad z fasolką w roli głównejLembasy i Hobbit: Pustkowie SmaugaKopytka – doskonałe kluski z seremJaja w majonezieCo zrobić z tłuszczem spod pieczenia mięsa?
PrzewodnikiAlbaniaNepalPolskaRumunia
Najpopularniejsze zdjęcie w dzialeOrzechyNajwyżej oceniane:Pudding chlebowy z croissantów z białą czekoladą i whisky
Oceń zamieszczony obok artykuł.(Uwaga! Warto wcześniej się zalogować ponieważ głosy zarejestrowanych czytelników mają większą wagę.)
Login (jak do forum): Hasło (jak do forum): zapamiętaj mnie
Minister kazał, więc uprzejmie informujemy, że nasze strony wykorzystują pliki cookies (ciasteczka) i inne dziwne technologie m.in. w celach statystycznych. Jeśli Ci to przeszkadza, możesz je zablokować, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w artykule: Pliki cookies (ciasteczka) i podobne technologie.