Moje drzewko śliwkowe wydało niezwykle bujne plony, więc tym razem zrobiłam buchty ze śliwkami i z musem śliwkowym. Wbrew pozorom robi się je bardzo prosto. Są jednak z ciasta drożdżowego, więc warto tak zaplanować czas, aby przy okazji robić inne rzeczy, na wyrośnięcie trzeba bowiem trochę poczekać.
Wymieszaj drożdże z mlekiem i cukrem, następnie dodaj jajka i znowu wymieszaj.
Wsyp do miski mąkę i szczyptę soli, wlewaj rozczyn drożdżowy, wyrabiaj ciasto, stopniowo dodając letnie roztopione masło. Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie, elastyczne i odchodzące od miski. Następnie pozostaw ciasto do wyrośnięcia na około 20–25 minut.
Po tym czasie uformuj z ciasta okrągłe kule, wkładając do środka owoce. Gotowe układaj na posypanej mąką stolnicy. Pozostaw nadziane owocami buchty do wyrośnięcia na około 15 minut.
Surowe buchty wkładaj delikatnie na parę do garnka z gotującą się wodą. Przykryj i gotuj na parze około 10–12 minut. Następnie wyłóż na talerz, polej karmelem, jogurtem lub musem śliwkowym, dodatkowo możesz dodać ulubione owoce.
Zetrzyj imbir na tarce, a następnie dodaj wszystkie składniki do garnka i duś pod przykryciem przez około 30–35 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie zmiksuj masę śliwkową blenderem i ponownie zagotuj.
Buchty drożdżowe na parze to jedno z dań kuchni śląskiej, najczęściej jednak robi się je z borówkami. Inna gwarowa nazwa na buchty to... parówki.
Moja śląska kuchnia... i nie tylko:
Tradycyjna śląska roladaKultowy schabowy z mizeriąBuchty ze śliwkamiZupa ogórkowaKotlet mielony po śląsku z kapustąZielone śledzie z przyprawamiKarmelowy ananas, czyli słodka przystawkaWiosenne śniadanie, czyli pikantna jajecznica i nie tylkoJaja w majonezieMarynowane kulki śledzioweKopytka – doskonałe kluski z seremProste ciasto z truskawkami Najlepsze kotlety mielone