Rolada to tradycyjne danie kuchni śląskiej. Choć tradycyjne to każda Pani Domu ma swój własny sekretny przepis. Najczęściej rolady różnią się konsystencją farszu i dodatkami. Rolady, które przedstawiam w tym poście, zostały zrobione przez moje kochane kuzynki, na które zawsze mogę liczyć, i które zawsze pomagają mi w ważnych uroczystościach rodzinnych. Ponadto są mistrzyniami w kuchni i już mi obiecały, że zrobimy tradycyjny śląski kołocz. Jak to dobrze, że można liczyć na rodzinę.
Tą ważną uroczystością w naszym domu był chrzest bliźniaków, którym szczęśliwi rodzice wyprawili przyjęcie zaczynające się od obiadu. Gości było ponad dwudziestu, więc pomoc w takim przedsięwzięciu była konieczna.
Uroczysty śląski obiad nie może się obejść bez rolady, klusek i modrej kapusty. A jeśli tradycyjna śląska rolada, to koniecznie z mięsa wołowego, z farszem pokrojonym w kostkę lub w paski.
Mięso pokrój w 1,5 cm płaty, rozbij tłuczkiem, posól, popieprz i posmaruj musztardą. Pokrój w drobną kostkę boczek, cebulę, ogórek i obraną ze skórki kiełbasę i wymieszaj wszystkie składniki.
Na każdy płat mięsa kładź 2 łyżki farszu, zwiń lekko brzegi i zroluj całość. Zrolowane mięso obwiń sznurkiem lub białą nitką.
Do brytfanki dodaj łyżkę masła, 2–3 łyżki oleju, rozgrzej tłuszcz i obsmaż rolady. Do obsmażonych rolad dodaj pokrojoną w piórka cebulę, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Nakryj brytfankę i włóż do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 1,5–2 godziny. Potem wyjmij rolady i kiedy lekko przestygną zdejmij nitki.
Sos, który został z pieczenia, przecedź przez sitko, a jeśli jest taka konieczność go odparuj. Do klarownego sosu, który powinien mieć lekko brązową barwę, dodaj łyżkę mąki rozpuszczonej w zimnej wodzie. Dodając, energicznie mieszaj, aby nie powstały grudki.
Zagotuj sos i dopraw, na koniec możesz dodać odrobinę śmietany słodkiej, takiej, która się nie zwarzy.
Moja śląska kuchnia... i nie tylko:
Tradycyjna śląska roladaKultowy schabowy z mizeriąBuchty ze śliwkamiZupa ogórkowaKotlet mielony po śląsku z kapustąZielone śledzie z przyprawamiKarmelowy ananas, czyli słodka przystawkaWiosenne śniadanie, czyli pikantna jajecznica i nie tylkoJaja w majonezieMarynowane kulki śledzioweKopytka – doskonałe kluski z seremProste ciasto z truskawkami Najlepsze kotlety mielone