Wielkie Żarcie > Fai da te! Czyli zrób to sam!

Nakladany Hermelin

Nakladany Hermelin - gotowyTym razem, z dala od egzotycznej Japonii ruszamy w kierunku południowych sąsiadów – do Czech. Naród, który posiada olbrzymie tradycje piwowarskie wyspecjalizował się również w wielu dodatkach z którymi piwo smakuje wyśmienicie – nawet to najbardziej podłe. Tak więc poniżej przepis na nakladany hermelin, a tłumacząc na polski ser typu camembert marynowany w oleju, ziołach, czosnku i cebuli. Moja każda wizyta w praskim pubie rozpoczynała się od piwa, a żeby uściślić wpierw zamawiałem nakladany hermelin, a jako dodatek - piwo…

Składniki:

  • 4 szt. okrągłego sera camembert – ja używam firmy Turek kremowy,
  • główka czosnku,
  • 2 duże cebule,
  • pieprz cayenne, papryka słodka, papryka ostra, liść laurowy, zioła prowansalskie, jagody jałowca,
  • olej słonecznikowy lub rzepakowy.

Dodatkowo potrzebny jest słój z szerokim wiekiem – standardowy posiada za małą średnicę. Ser przecinamy wzdłuż na dwie połówki. Wyciskamy przez praskę na jedną połówkę dwa ząbki czosnku. Posypujemy obficie papryką słodką, dodajemy odrobinę ostrej i pieprzu Cayenne. Składamy z powrotem i podobnie postępujemy z pozostałymi serami.

Nakladany Hermelin - przygotowanie seraNakladany Hermelin - nakładanie do słoika

Następnie układamy je w słoiku w taki sposób, że na każdym serze znajdują się dwa – trzy talarki cebuli. Potem zalewamy olejem i dodajemy zioła prowansalskie, liść laurowy, kilka jagód jałowca, po czym zakręcamy szczelnie i odkładamy na 3-4 dni do lodówki. Uwaga – olej musi przykryć wszystkie składniki – nie może ponad linię oleju wystawać ani ser, ani cebula.

Po czterech dniach nakładamy na talerz wraz z cebulą i przyozdabiamy papryczką chilli – serwujemy oczywiście z piwem. Smacznego!

Daniel Grzywnowicz
PodróżeKulturaMuzykaHistoriaFelietonyPaństwo, polityka, społeczeństwoPowieści i opowiadaniaKącik poezjiRecenzjeWielkie żarcieKomiks
PrzewodnikiAlbaniaNepalPolskaRumunia
Najpopularniejsze Wielkie ŻarcieSkład chemiczny i właściwości Yerba MateWino z wiśni domowej robotyCo zrobić z tłuszczem spod pieczenia mięsa?Śledzie jak w śmietanie, ale wersja lekka – z jogurtem. Na lżejsze świętaMamma Mia! „Klasyka” kuchni włoskiej nie istnieje! (klasyczne tagliatelle alla bolognese)
Najwyżej oceniane Wielkie ŻarcieZielone śledzie z przyprawamiBuchty ze śliwkamiZupa ogórkowaKotlet mielony po śląsku z kapustąKultowy schabowy z mizerią
Oceń zamieszczony obok artykuł.
Minister kazał, więc uprzejmie informujemy, że nasze strony wykorzystują pliki cookies (ciasteczka) i inne dziwne technologie m.in. w celach statystycznych. Jeśli Ci to przeszkadza, możesz je zablokować, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w artykule: Pliki cookies (ciasteczka) i podobne technologie.