Ciasto z jabłkami to klasyka. To nie tylko domena babć, ale i nowoczesnych mam. Każdy po nie chętnie sięgnie, dzieci również. Ten przepis to nie jest typowa szarlotka, ale ciasto z jabłkami w bardzo uproszczonej wersji. Jabłek ci u nas dostatek – i to pięknych polskich – więc zachęcam do wypróbowania przepisu.
Utrzyj jajka z cukrem na puszystą masę. Wsyp do miski wszystkie suche składniki i przesiej przez sito. Dodawaj do ubitych jajek na przemian oliwę i suche składniki. Wymieszaj i wylej na tortownicę wysmarowaną i wysypaną bułką tartą. Poukładaj na górze ciasta pokrojone w ósemki jabłka, a następnie włóż ciasto do nagrzanego do 180ºC piekarnika i piecz około 40–45 minut. Jeśli chcesz zrobić ciasto w wersji „bardziej na bogato”, to górę możesz posypać kruszonką – jest pyszna!
Zagnieć wszystkie składniki tak, aby powstała kruszonka, a następnie posyp nią ciasto przed włożeniem do piekarnika.