Wielkie Żarcie

Szybkie i bardzo pyszne ciasto z jabłkami

Szybkie i bardzo pyszne ciasto z jabłkamiCiasto z jabłkami to klasyka. To nie tylko domena babć, ale i nowoczesnych mam. Każdy po nie chętnie sięgnie, dzieci również. Ten przepis to nie jest typowa szarlotka, ale ciasto z jabłkami w bardzo uproszczonej wersji. Jabłek ci u nas dostatek – i to pięknych polskich – więc zachęcam do wypróbowania przepisu.

Ciasto z jabłkami

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • ¾ szklanki oleju rzepakowego
  • 1,5 kg jabłek obranych i pokrojonych w grube ósemki

Jak zrobić ciasto?

Utrzyj jajka z cukrem na puszystą masę. Wsyp do miski wszystkie suche składniki i przesiej przez sito. Dodawaj do ubitych jajek na przemian oliwę i suche składniki. Wymieszaj i wylej na tortownicę wysmarowaną i wysypaną bułką tartą. Poukładaj na górze ciasta pokrojone w ósemki jabłka, a następnie włóż ciasto do nagrzanego do 180ºC piekarnika i piecz około 40–45 minut. Jeśli chcesz zrobić ciasto w wersji „bardziej na bogato”, to górę możesz posypać kruszonką – jest pyszna!

Kruszonka

Składniki:

  • 150 g mąki
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • łyżeczka mielonego cynamonu

Jak zrobić kruszonkę?

Zagnieć wszystkie składniki tak, aby powstała kruszonka, a następnie posyp nią ciasto przed włożeniem do piekarnika.

Wiesława Walkowska
PodróżeKulturaMuzykaHistoriaFelietonyPaństwo, polityka, społeczeństwoPowieści i opowiadaniaKącik poezjiRecenzjeWielkie żarcieKomiks
PrzewodnikiAlbaniaNepalPolskaRumunia
Najpopularniejsze Wielkie ŻarcieSkład chemiczny i właściwości Yerba MateNakladany HermelinWino z wiśni domowej robotyCo zrobić z tłuszczem spod pieczenia mięsa?Śledzie jak w śmietanie, ale wersja lekka – z jogurtem. Na lżejsze święta
Najwyżej oceniane Wielkie ŻarcieZielone śledzie z przyprawamiKultowy schabowy z mizeriąZupa ogórkowaKotlet mielony po śląsku z kapustąBuchty ze śliwkami
Oceń zamieszczony obok artykuł.
Minister kazał, więc uprzejmie informujemy, że nasze strony wykorzystują pliki cookies (ciasteczka) i inne dziwne technologie m.in. w celach statystycznych. Jeśli Ci to przeszkadza, możesz je zablokować, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w artykule: Pliki cookies (ciasteczka) i podobne technologie.