Wielkie Żarcie

Szybkie ciasto z rabarbarem

Szybkie ciasto z rabarbaremNiezawodny przepis na szybkie ciasto z owocami. Możesz dodać różne. Ja wybrałam rabarbar, którym zostałam obdarowana. Łodyżki były bardzo cienkie, więc nawet ich nie obierałam, tylko pokroiłam w drobne plasterki. Jeśli chcesz, aby ciasto było mniej kaloryczne, możesz zrezygnować z kruszonki. Muszę przyznać jednak, że nieźle podnosi walory smakowe. Wybór pozostawiam tobie.

Ciasto z rabarbarem

Składniki na ciasto:

  • 4 jajka
  • szklanka cukru (możesz użyć brązowego)
  • ½ szklanki oleju rzepakowego
  • 1½ szklanki mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • około ¾ kg rabarbaru (po obraniu miałam kopiaty talerz)

Składniki na kruszonkę:

  • około 80 g masła
  • 100 g cukru
  • 150 g mąki

Jak zrobić ciasto?

Umyte łodygi rabarbaru pokrój w cienkie plasterki.

Przygotuj kruszonkę, w tym celu roztop masło i połącz z suchymi składnikami tak, aby powstały małe grudki.

Następnie zrób ciasto. Ubij jajka z cukrem na sztywną pianę i pod koniec, zmniejszając obroty, dolej cienką strużką olej. Delikatnie mieszając, dodaj przesiane suche składniki i wymieszaj. Wylej ciasto na wyłożoną pergaminem blaszkę. Na ciasto rozsyp równomiernie pokrojony rabarbar i posyp wszystko kruszonką. Włóż ciasto do nagrzanego do 170°C piekarnika na około 45–50 minut.

Kiedy ciasto przestygnie, możesz delikatnie posypać cukrem pudrem.

Wiesława Walkowska
PodróżeKulturaMuzykaHistoriaFelietonyPaństwo, polityka, społeczeństwoPowieści i opowiadaniaKącik poezjiRecenzjeWielkie żarcieKomiks
PrzewodnikiAlbaniaNepalPolskaRumunia
Najpopularniejsze Wielkie ŻarcieSkład chemiczny i właściwości Yerba MateNakladany HermelinWino z wiśni domowej robotyCo zrobić z tłuszczem spod pieczenia mięsa?Śledzie jak w śmietanie, ale wersja lekka – z jogurtem. Na lżejsze święta
Najwyżej oceniane Wielkie ŻarcieZielone śledzie z przyprawamiKultowy schabowy z mizeriąZupa ogórkowaKotlet mielony po śląsku z kapustąBuchty ze śliwkami
Oceń zamieszczony obok artykuł.
Minister kazał, więc uprzejmie informujemy, że nasze strony wykorzystują pliki cookies (ciasteczka) i inne dziwne technologie m.in. w celach statystycznych. Jeśli Ci to przeszkadza, możesz je zablokować, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w artykule: Pliki cookies (ciasteczka) i podobne technologie.