Wielkie Żarcie

Świąteczne kruche ciasteczka z konfiturą

Świąteczne kruche ciasteczka z konfiturąŚwięta tuż, tuż, zatem w grudniowym numerze proponuję bardzo kruche świąteczne ciasteczka. Dodatek mąki ziemniaczanej sprawia, że wręcz rozpływają się w ustach. Do sklejania najlepiej wybrać konfiturę z własnej spiżarni lub dobrej jakości sklepową. Oczywiście z tego ciasta można też zrobić inne kształty ciastek. Nie namawiam jednak do figurek czy innych misternych form, ciasto jest bowiem bardzo kruche. Uroczo wyglądają klejone serduszka.

Polewa czekoladowa

Składnik:

  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 100 g masła

Jak zrobić polewę czekoladową?

Do mleka dodaj cukier puder i podgrzej prawie do zagotowania, cały czas energicznie mieszając. Odstaw z palnika i dodaj pokrojone w kawałki masło. Energiczne mieszaj, delikatnie podgrzewając, a na końcu dodaj kakao (cały czas mieszając).

Kruche maślane ciasteczka z konfiturą

Składnik:

  • 250 g mąki
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła
  • łyżka cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 100 g cukru pudru
  • mały słoik konfitury morelowej
  • dodatkowo: polewa czekoladowa

Świąteczne kruche ciasteczka z konfiturą

Jak zrobić ciasteczka?

Utrzyj masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, w trakcie dodając żółtka. Kiedy masa będzie puszysta, dodaj dwa rodzaje mąki i wymieszaj. Włóż ciasto na 30 minut do lodówki.

Po wyjęciu z lodówki rozwałkuj ciasto na grubość 3–4 mm, a następnie wykrawaj krążki i kładź na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym. Włóż ciastka do piekarnika nagrzanego do 190°C na około 10–12 minut.

Kiedy ciasteczka przestygną, sklejaj je za pomocą konfitury. Możesz dodatkowo wierzchnie krążki ozdobić czekoladą.

Wiesława Walkowska
PodróżeKulturaMuzykaHistoriaFelietonyPaństwo, polityka, społeczeństwoPowieści i opowiadaniaKącik poezjiRecenzjeWielkie żarcieKomiks
PrzewodnikiAlbaniaNepalPolskaRumunia
Najpopularniejsze Wielkie ŻarcieSkład chemiczny i właściwości Yerba MateNakladany HermelinWino z wiśni domowej robotyCo zrobić z tłuszczem spod pieczenia mięsa?Śledzie jak w śmietanie, ale wersja lekka – z jogurtem. Na lżejsze święta
Najwyżej oceniane Wielkie ŻarcieZielone śledzie z przyprawamiKultowy schabowy z mizeriąZupa ogórkowaKotlet mielony po śląsku z kapustąBuchty ze śliwkami
Oceń zamieszczony obok artykuł.
Minister kazał, więc uprzejmie informujemy, że nasze strony wykorzystują pliki cookies (ciasteczka) i inne dziwne technologie m.in. w celach statystycznych. Jeśli Ci to przeszkadza, możesz je zablokować, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w artykule: Pliki cookies (ciasteczka) i podobne technologie.