zapraszamy do współpracy
Zapraszamy do współpracy
Wielkie Żarcie > Yerba Maté

Skład chemiczny i właściwości Yerba Mate

Jak widać na zamieszczonym obok obrazku, Yerba Mate, ma bardzo dobroczynny wpływ na organizm człowieka. Dlaczego się tak dzieje? Tajemnica tkwi w jej składzie chemicznym. Oto co między innymi wchodzi w skład ostrokrzewu paragwajskiego:

  • karoten (wpływa korzystnie na wzrok i system immunologiczny),
  • witamina A (działa pozytywnie na kości, wzrok, skórę, włosy i paznokcie),
  • witamina C (ułatwia gojenie się wszelakich ran, złamań, hamuje tworzenie się sińców, powstawanie krwotoków, krwawień dziąseł, podnosi odporność na zakażenia, uszkodzenia oraz na choroby),
  • witamina E (bierze udział w dostarczaniu składników odżywczych do komórek. Pomocna w leczeniu męskiej bezpłodności, zaburzeń mięśniowych, oraz chorób serca),
  • witamina B1 (przyspiesza gojenie się ran i wykazuje działanie uśmierzające ból),
  • witamina B2 (współdziała w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, błon śluzowych, dróg oddechowych, śluzówki przewodu pokarmowego, nabłonka naczyń krwionośnych i skóry),
  • kwas nikotynowy (hamuje toksyczne działanie związków chemicznych i leków, reguluje poziom cholesterolu we krwi, działa korzystnie na system nerwowy i stan psychiczny, poprawia ukrwienie skóry i kondycję włosów),
  • pantotenian (przyspiesza gojenie ran, zapobiega przemęczeniu i usprawnia układ sercowo-naczyniowy, nerwowy i pokarmowy, uczestniczy w regeneracji tkanek, poprawia pigmentację i stan włosów),
  • witamina H (wspomaga funkcję tarczycy, przemianę dwutlenku węgla, wpływa na właściwe funkcjonowanie skóry oraz włosów),
  • magnez (materiał budulcowy zębów i kości, bierze udział w przemianie węglowodanów, białek i tłuszczy),
  • wapń (wchodzi w skład kości oraz niektórych rodzajów ścian komórkowych),
  • żelazo (wiąże dwutlenek węgla w hemoglobinie i transportuje go do płuc),
  • sód (odgrywa ważną rolę w zachowaniu prawidłowej pobudliwości mięśni i przepuszczalności błon komórkowych),
  • potas (reguluje równowagę wodną organizmu i utrzymuje prawidłowy rytm serca, ułatwia jasne myślenie polepszając zaopatrzenie mózgu w tlen),
  • krzem (usuwa z komórek substancje toksyczne, zwiększa wytrzymałość tkanki kostnej, wzmacnia zdolność obronną organizmu przeciw zakażeniom, zapobiega przedwczesnemu starzeniu się, usuwa podrażnienia i stany zapalne skóry, ogranicza wypadanie włosów, przyspiesza ich wzrost, wzmacnia paznokcie),
  • fosforany ( podstawowe źródło energii reakcji chemicznych w organizmach),
  • siarka (stosowana przy chorobach skóry),
  • kwas chlorowodorowy (wchodzi w skład soku żołądkowego),
  • chlorofil (zielony barwnik występujący w roślinach),
  • cholina (odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego),
  • inozytol (ma duże znaczenie dla naszego systemu nerwowego).
Wplyw mate na organizm

W 1964 r. grupa naukowców z Instytutu Pasteura w Paryżu doszła do wniosku, że Mate zawiera praktycznie wszystkie witaminy niezbędne do podtrzymania życia. Wyniki analizy ilościowej naparu ze 100g Yerba-Maté:

  • Wartość energetyczna - 26,36kcal
  • Białko - 2,32g
  • Tiamina (witamina B1) - 1,26mg
  • Pirodyksyna (witamina B6) - 0,83mg
  • Magnez - 57,12mg
  • Żelazo - 2,19mg
  • Witamina C - 4,96
  • Niacyna - 1,72mg
  • Potas - 60,81mg
  • Wapń - 58,66mg
  • Sód - 10,26mg
  • Fosfor - 52,81mg
  • Kofeina - 0,89mg
  • Glukoza - 3,67g

Analiza ta została przeprowadzona na Uniwersytecie Narodowym w Misiones.

Yerba zawiera także mateinę, dlatego nie jest polecana dla kobiet w ciąży, małych dzieci i osób z chorobą wrzodową żołądka. Pamiętajmy również, że Mate, podobnie jak każda zielona herbata, reguluje procesy trawienne, co może prowadzić do tzw. przeczyszczenia organizmu. Na koniec tego akapitu chciałabym obalić pewien mit. Podobno według niektórych badań napar z mate może zawierać wysoką zawartość wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (dalej określanych skrótem WWA), które przyczyniają się do powstawania nowotworów. Zauważmy, że substancje te można dookoła nas znaleźć w spalinach samochodowych, wydzielają się także podczas spalania drewna iglastego, palenia papierosów, produkcji asfaltu oraz pracy pieców koksowniczych. WWA powstają jako produkty uboczne w wielu procesach chemicznych. W aspekcie ogólnego skażenia, ilości WWA pochodzące ze źródeł naturalnych są mikroskopijne w porównaniu z ilościami będącymi wynikiem działalności człowieka. Największym naturalnym „producentem” WWA są pożary lasów iglastych. Tak więc w normalnym życiu codziennym niestety nie unikniemy kontaktu z tymi substancjami, trudno bowiem chodzić po mieście w skafandrze dla kosmonautów, czy też mieszkać w budowlach rodem z projektu „Biosfera”.

Pij Yerbę! Będziesz wielki!
Olga Gretka
Najpopularniejsze Wielkie ŻarcieNakladany HermelinWino z wiśni domowej robotyŚledzie jak w śmietanie, ale wersja lekka – z jogurtem. Na lżejsze świętaMamma Mia! „Klasyka” kuchni włoskiej nie istnieje! (klasyczne tagliatelle alla bolognese)Co zrobić z tłuszczem spod pieczenia mięsa?
Najwyżej oceniane Wielkie ŻarcieSzybki obiad z fasolką w roli głównejLembasy i Hobbit: Pustkowie SmaugaKopytka – doskonałe kluski z seremJaja w majonezieCo zrobić z tłuszczem spod pieczenia mięsa?
PrzewodnikiAlbaniaNepalPolskaRumunia
Najpopularniejsze zdjęcie w dzialeOrzechyNajwyżej oceniane:Pudding chlebowy z croissantów z białą czekoladą i whisky
Oceń zamieszczony obok artykuł.(Uwaga! Warto wcześniej się zalogować ponieważ głosy zarejestrowanych czytelników mają większą wagę.)
Login (jak do forum): Hasło (jak do forum): zapamiętaj mnie
Minister kazał, więc uprzejmie informujemy, że nasze strony wykorzystują pliki cookies (ciasteczka) i inne dziwne technologie m.in. w celach statystycznych. Jeśli Ci to przeszkadza, możesz je zablokować, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w artykule: Pliki cookies (ciasteczka) i podobne technologie.