Chcecie zrobić dobry obiad albo kolację? Lubicie zapiekanki, czyli dania, które można zrobić wcześniej i zapiec przed podaniem? To właśnie dania idealne, kiedy nie można stać przy piecu, a wszystko da się zrobić choćby wieczorem. Wegetarianie mięso mogą zastąpić posiekanymi i lekko przesmażonymi warzywami. Idealna jest marchewka, seler, pietruszka i cebula. Zapiekankę podałam z marynowaną marchewką, ogórkiem, zieloną sałata i sosem winegret. Zapraszam.
Do mięsa dodaj pastę pomidorową i kaszę, wymieszaj, dodaj pozostałe przyprawy i dopraw do smaku.
Pokrój pomidory w kostkę, wymieszaj z pozostałymi składnikami. Gotuj przez 1–2 minuty.
Do roztopionego masła dodaj mąkę, wymieszaj, dolej mleko i zagotuj, ciągle mieszając, a następnie dodaj pozostałe składniki.
Gotuj makaron w osolonej wodzie przez około 2–3 minuty (powinien być prawie twardy). Wysmaruj dno naczynia żaroodpornego oliwą. Potnij cukinię w długie wstążki i ułóż na dnie naczynia, pokrusz fetę i całość delikatnie skrop beszamelem. Napełniaj makaron farszem jaglano-mięsnym i układaj w naczyniu. Dodaj resztę beszamelu, a następnie dodaj pomidory z sosem. Całość posyp serem, włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i zapiekaj pod przykryciem przez około 50–60 minut. Pod koniec zapiekania odkryj naczynie.