Wielkie Żarcie

Zapiekanka z kaszą jaglaną i makaronem

Zapiekana z kaszą jaglaną i makaronemChcecie zrobić dobry obiad albo kolację? Lubicie zapiekanki, czyli dania, które można zrobić wcześniej i zapiec przed podaniem? To właśnie dania idealne, kiedy nie można stać przy piecu, a wszystko da się zrobić choćby wieczorem. Wegetarianie mięso mogą zastąpić posiekanymi i lekko przesmażonymi warzywami. Idealna jest marchewka, seler, pietruszka i cebula. Zapiekankę podałam z marynowaną marchewką, ogórkiem, zieloną sałata i sosem winegret. Zapraszam.

Przygotowanie farszu i sosów

Składniki na farsz do zapiekanki:

  • 150 g dobrego mięsa mielonego
  • szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • ½ szklanki pasty pomidorowej
  • łyżeczka bazylii
  • ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić farsz

Do mięsa dodaj pastę pomidorową i kaszę, wymieszaj, dodaj pozostałe przyprawy i dopraw do smaku.

Składniki na sos pomidorowy:

  • szklanka pomidorów z puszki
  • 3–4 średnie pomidory bez skórki
  • łyżeczka bazylii
  • ząbek czosnku
  • szczypta soli i pieprzu

Jak zrobić sos

Pokrój pomidory w kostkę, wymieszaj z pozostałymi składnikami. Gotuj przez 1–2 minuty.

Sos beszamel

Składniki:

  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • około 1 szklanki mleka
  • szczypta gałki muszkatowej
  • szczypta soli himalajskiej

Jak zrobić sos

Do roztopionego masła dodaj mąkę, wymieszaj, dolej mleko i zagotuj, ciągle mieszając, a następnie dodaj pozostałe składniki.

Zapiekanka z kaszą jaglaną

Składniki

  • około 150–200 g makaronu typu conchiglioni,
  • jedna cukinia,
  • 2 łyżki pokruszonej fety,
  • szklanka startego twardego sera

Jak zrobić zapiekankę

Zapiekana z kaszą jaglaną i makaronemGotuj makaron w osolonej wodzie przez około 2–3 minuty (powinien być prawie twardy). Wysmaruj dno naczynia żaroodpornego oliwą. Potnij cukinię w długie wstążki i ułóż na dnie naczynia, pokrusz fetę i całość delikatnie skrop beszamelem. Napełniaj makaron farszem jaglano-mięsnym i układaj w naczyniu. Dodaj resztę beszamelu, a następnie dodaj pomidory z sosem. Całość posyp serem, włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i zapiekaj pod przykryciem przez około 50–60 minut. Pod koniec zapiekania odkryj naczynie.

Wiesława Walkowska
PodróżeKulturaMuzykaHistoriaFelietonyPaństwo, polityka, społeczeństwoPowieści i opowiadaniaKącik poezjiRecenzjeWielkie żarcieKomiks
PrzewodnikiAlbaniaNepalPolskaRumunia
Najpopularniejsze Wielkie ŻarcieSkład chemiczny i właściwości Yerba MateNakladany HermelinWino z wiśni domowej robotyCo zrobić z tłuszczem spod pieczenia mięsa?Śledzie jak w śmietanie, ale wersja lekka – z jogurtem. Na lżejsze święta
Najwyżej oceniane Wielkie ŻarcieZielone śledzie z przyprawamiKultowy schabowy z mizeriąZupa ogórkowaKotlet mielony po śląsku z kapustąBuchty ze śliwkami
Oceń zamieszczony obok artykuł.
Minister kazał, więc uprzejmie informujemy, że nasze strony wykorzystują pliki cookies (ciasteczka) i inne dziwne technologie m.in. w celach statystycznych. Jeśli Ci to przeszkadza, możesz je zablokować, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w artykule: Pliki cookies (ciasteczka) i podobne technologie.