zapraszamy do współpracy
Zapraszamy do współpracy
Wielkie Żarcie

Wielkanocny barszcz biały z chrzanem

Wielkanocny barszcz biały z chrzanemNa święta wielkanocne przygotowuję barszcz z białą kiełbasą. Moja mama nigdy nie robiła go z torebki tylko na własnym zakwasie, tak zresztą jak żurek śląski. Nie trujmy się konserwantami i innymi „E”, zwłaszcza że sposób na zakwas jest bardzo prosty. Drugą alternatywą dla „torebki” jest kupienie barszczu białego w butelce. Jest naprawdę dobry, a większość spośród dostępnych nie zawiera żadnych zbędnych dodatków.

Zakwas

Składniki:

  • szklanka mąki razowej
  • litr wody
  • skórka z chleba,
  • 2–3 ząbki czosnku
  • 2–3 liście laurowe
  • parę ziaren ziela angielskiego, pieprzu i kminu rzymskiego

Jak zrobić zakwas

ZakwasZakwas najlepiej zrobić w glinianym naczyniu. Mąkę mieszamy z wodą, dodajemy pozostałe składniki, zakrywamy i odstawiamy na 3–4 dni. Po tym czasie wyjmujemy skórkę z chleba i przyprawy, a resztę możemy rozlać do mniejszych słoików i wykorzystać później. Różnica między barszczem a żurkiem śląskim jest taka, że zakwas na barszcz cedzimy przez sitko, natomiast żurek (który jest gęstszy) wlewamy w całości do wody. Żurku też najczęściej nie robimy na wywarze z warzyw.

Barszcz wielkanocny

Przygotowujemy wywar z warzyw (marchewka, cebula, pietruszka, seler, por oraz przyprawy, takie jak do zakwasu). Po wyjęciu warzyw, do gotującego się wywaru wlewamy odcedzony zakwas, gotujemy około 15–20 minut na lekkim ogniu i doprawiamy do smaku. Koniecznie należy dodać majeranek.

Białą kiełbasę można ugotować w barszczu, ale żeby go „odchudzić” kroimy kiełbasę już ugotowaną i obraną ze skórki.

Na wielkanocne śniadanie jemy sporo jajek, dlatego ja nie dodaję już do barszczu jajka tylko koperek i łyżeczkę dobrego chrzanu.

Wiesława Walkowska
Najpopularniejsze Wielkie ŻarcieSkład chemiczny i właściwości Yerba MateNakladany HermelinŚledzie jak w śmietanie, ale wersja lekka – z jogurtem. Na lżejsze świętaMamma Mia! „Klasyka” kuchni włoskiej nie istnieje! (klasyczne tagliatelle alla bolognese)Gdzie jeść? „Kuchnia i Wino", Pszczyna
Najwyżej oceniane Wielkie ŻarcieSzybki obiad z fasolką w roli głównejLembasy i Hobbit: Pustkowie SmaugaKopytka – doskonałe kluski z seremJaja w majonezieKarmelowy ananas, czyli słodka przystawka
PrzewodnikiAlbaniaNepalPolskaRumunia
Najpopularniejsze zdjęcie w dzialeOrzechyNajwyżej oceniane:Food  i  Drink Festival
Oceń zamieszczony obok artykuł.(Uwaga! Warto wcześniej się zalogować ponieważ głosy zarejestrowanych czytelników mają większą wagę.)
Login (jak do forum): Hasło (jak do forum): zapamiętaj mnie
Minister kazał, więc uprzejmie informujemy, że nasze strony wykorzystują pliki cookies (ciasteczka) i inne dziwne technologie m.in. w celach statystycznych. Jeśli Ci to przeszkadza, możesz je zablokować, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w artykule: Pliki cookies (ciasteczka) i podobne technologie.