zapraszamy do współpracy
Zapraszamy do współpracy
Wielkie Żarcie

Warzywna sałatka z pesto

Warzywna sałatka z pestoW kuchni śląskiej w sałatkach bardzo często bazą były ziemniaki. Dodatek stanowiły najprostsze warzywa, czyli marchew, seler, pietruszka. Często taka sałatka okraszana była skwarkami ze smalcem lub boczkiem. Nieco później zaczęto dodawać majonez.

W moim przepisie połączyłam tradycyjne warzywa z pesto jarmużowym. Dzięki temu sałatka nabrała nowego i do tego zdrowego wymiaru. Takie połączenie przyda się zwłaszcza teraz na wiosnę, kiedy nasz organizm domaga się dodatkowej porcji energii w postaci witamin. Oczywiście jak to z sałatkami bywa, zawsze można dodać coś, co wyjątkowo się lubi.

Warzyna sałatka z pesto

Składnik:

  • 4–5 średnich ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • szklanka mrożonego groszku
  • 1 cebula
  • 4 łyżki jarmużowego pesto
  • 1/3 szklanki octu jabłkowego (winnego)
  • sól himalajska i pieprz – do smaku

Jak zrobić sałatkę?

Ugotuj ziemniaki w mundurkach, obierz i pokrój w grubą kostkę. Ugotuj marchewkę i pietruszkę do miękkości i pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Ugotuj groszek na parze (około 5–6 minut). Pokrój cebulę w drobną kostkę i sparz ją wrzątkiem. Wymieszaj wszystkie warzywa.

Do pesto dodaj ocet jabłkowy i wymieszaj, po czym dodaj pesto z octem do sałatki. Całość dopraw solą i pieprzem.

Moje rady:

Część marchewki można pokroić w drobną kostkę, a część zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jeśli podobnie do mnie lubisz kwaśne, to dodaj trochę więcej octu winnego.

Wiesława Walkowska
Najpopularniejsze Wielkie ŻarcieSkład chemiczny i właściwości Yerba MateNakladany HermelinWino z wiśni domowej robotyŚledzie jak w śmietanie, ale wersja lekka – z jogurtem. Na lżejsze świętaMamma Mia! „Klasyka” kuchni włoskiej nie istnieje! (klasyczne tagliatelle alla bolognese)
Najwyżej oceniane Wielkie ŻarcieSzybki obiad z fasolką w roli głównejLembasy i Hobbit: Pustkowie SmaugaKopytka – doskonałe kluski z seremJaja w majonezieCo zrobić z tłuszczem spod pieczenia mięsa?
PrzewodnikiAlbaniaNepalPolskaRumunia
Najpopularniejsze zdjęcie w dzialeOrzechyNajwyżej oceniane:Pudding chlebowy z croissantów z białą czekoladą i whisky
Oceń zamieszczony obok artykuł.(Uwaga! Warto wcześniej się zalogować ponieważ głosy zarejestrowanych czytelników mają większą wagę.)
Login (jak do forum): Hasło (jak do forum): zapamiętaj mnie
Minister kazał, więc uprzejmie informujemy, że nasze strony wykorzystują pliki cookies (ciasteczka) i inne dziwne technologie m.in. w celach statystycznych. Jeśli Ci to przeszkadza, możesz je zablokować, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w artykule: Pliki cookies (ciasteczka) i podobne technologie.