Wielkie Żarcie

Pierogi z dynią i złotem Inków oraz jesienią w tle

Pierogi z dynią i złotem Inków oraz jesienią w tleJak przystało na polską złotą jesień, październik zrobił się ostatnio bardzo kolorowy. Może to jakiś dobry znak, że po wyborach będzie lepiej? Zasługują na to wszyscy Polacy. Każdy człowiek potrzebuje przyjaznego miejsca na ziemi, pracy, która da mu godziwe warunki życia, poczucia, że jest potrzebny, że współobywatele go szanują i jest jednym z nieodzownych elementów zespołu, w którym pracuje.

Polityka nie jest dla wszystkich, ci, którzy nas reprezentują, muszą być odpowiedzialni, uczciwi i wiedzieć, że szafując dobrem publicznym, lekceważą cały naród. Nadużywając władzy i podejmując złe decyzje, marnują potencjał całych pokoleń, które nie widząc sensu pracy w kraju, uciekają w poszukiwaniu lepszego życia, normalności.

Przeciętny człowiek nie potrzebuje życia w luksusach, ale potrzebuje stabilizacji w swoim kraju, pracy za godne wynagrodzenie, mieszkania, którego może się dorobić, normalnie pracując. Potrzebuje stabilizacji i bezpieczeństwa dla swoich bliskich i siebie.

Nie tak miało być w tym kraju nad Wisłą po odzyskanej wolności w 1989 roku. Nie tak miało być. Moje dzieci na szczęście nie wyemigrowały. Każde na swój sposób próbuje budować przyjazną Polskę i swoje życie. Ja też liczę na przyjazne zmiany i uczciwość tych. którzy uzyskają kredyt zaufania od wyborców, choć uważam, że ci, którzy go nadużyli, nie powinni go otrzymać kolejny raz.

Miało być jednak o jesieni! Tak więc zrobiłam kolorowe, jesienne pierogi, a kiedy dodałam ziarna granatu, talerz ożywił się jak impresjonistyczny obraz1. Żartuję! Impresjonizm to sztuka wszech czasów, a Gwieździsta noc nad Rodanem Wincentego van Gogha to marzenie każdego wibrującego po płótnie pędzla. Zrobiłam więc jesienne pierogi i nie dość, że jest w nich jesienna dynia, to jeszcze złoto Inków. Nie wierzycie? Naprawdę! Zachęcam do włączenia dania do Waszego menu.

Pierogi z dynią i złotem Inków

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 łyżeczki soli himalajskiej
  • łyżeczka masła
  • około 1 szklanki bardzo gorącej wody

Jak zrobić ciasto?

Wymieszaj suche składniki. Do gorącej wody dodaj masło i wymieszaj. Dodaj wodę do mąki i wyrabiaj, aż ciasto będzie elastyczne. Przykryj je i odstaw na 15–20 minut.

Podziel ciasto na trzy części, posyp stolnicę mąką i każdą część rozwałkuj na cienki prostokąt. Wykrawaj z ciasta kółka, łyżeczką nakładaj farsz, a następnie sklej brzegi palcami lub formą do pierogów. Pierogi wkładaj do wrzącej, osolonej wody, a kiedy wypłyną na górę, gotuj jeszcze przez 2–3 minuty i wyjmij łyżką cedzakową.

Składniki na farsz:

  • szklanka pure z dyni hokkaido
  • łyżka startego sera parmigiano reggiano
  • 3 łyżki potartego twardego sera np. gouda
  • 3 łyżki ugotowanych ziaren amarantusa
  • łyżeczka posiekanego tymianku
  • mały ząbek rozgniecionego czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić farsz?

Przetnij dynię hokkaido na połowy oraz wydrąż. Włóż dynię do garnka, a następnie ugotuj na parze do miękkości (około 15–20 minut). Wydrąż dynię łyżką i rozgnieć widelcem na papkę. Wymieszaj szklankę pure z dyni z pozostałymi składnikami. Gotowe.

Moje rady:

Amarantus nazywany jest złotem Inków i świętą rośliną Indian. Ugotuj wg przepisu na opakowaniu – najczęściej gotuje się go około 15 minut w wodzie i odcedza na sitku z bardzo drobnymi otworkami.

Pozostałe pure z dyni wykorzystaj do innych przepisów np. do muffinek. Pure możesz przechowywać około 2 dni w lodówce.

Wiesława Walkowska
  1. Posypałam pierogi ziarnami granatu i delikatnie oprószyłam pieprzem. Dodałam również jogurt wymieszany z posiekanym tymiankiem i odrobiną pieprzu.

PodróżeKulturaMuzykaHistoriaFelietonyPaństwo, polityka, społeczeństwoPowieści i opowiadaniaKącik poezjiRecenzjeWielkie żarcieKomiks
PrzewodnikiAlbaniaNepalPolskaRumunia
Oceń zamieszczony obok artykuł.
Minister kazał, więc uprzejmie informujemy, że nasze strony wykorzystują pliki cookies (ciasteczka) i inne dziwne technologie m.in. w celach statystycznych. Jeśli Ci to przeszkadza, możesz je zablokować, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w artykule: Pliki cookies (ciasteczka) i podobne technologie.