Wielkie Żarcie > Pomysłowe pieczenie

Pieczony pasztet z makreli i sałatka

Pieczony pasztet z makreliIdziemy na majówkę? Jeśli tak to koniecznie musimy zabrać ze sobą oprócz dobrego humoru dużo pysznego jedzenia. Babeczki, bułeczki, sałatki, paszteciki i koktajle to moje piknikowe przysmaki. Dzisiaj podam Wam przepis na pyszny pieczony pasztet z makreli i sałatkę, która idealnie z nim smakuje. Całość można zapakować do pojemnika i zabrać na majową wycieczkę. Życzę pięknej pogody i zdrowego, aktywnego wypoczynku!

Pieczony pasztet z makreli

Składniki:

  • 1 wędzona makrela (250–300 g)
  • 1/2 małej cebuli
  • 1 jajko
  • 1 sucha bułka
  • mleko do namoczenia bułki
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku

Żaroodporne naczynie smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką. Suchą bułkę moczymy w mleku aż zmięknie, a następnie lekko ją odciskamy z nadmiaru mleka.

Do miksera wkładamy mięso z makreli, pokrojoną cebulę, namoczoną bułkę, jajko i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Górę wyrównujemy i nakłuwamy widelcem. Na wierzchu umieszczamy masło.

Wstawiamy do nagrzanego do 175°C piekarnika i pieczemy przez 20 minut, do momentu aż wierzch będzie zarumieniony.

Po upieczeniu zostawiamy do wystygnięcia.

Sałatka

Składniki:

  • 1/2 jabłka
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 1/2 małej cebuli
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 1 łyżeczka kaparów
  • kilka kropel soku z cytryny
  • kilka kropel syropu z agawy lub miodu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego

W miseczce mieszamy jogurt z sokiem z cytryny i chrzanem. Dodajemy kilka kropel syropu z agawy i posiekane kapary. Doprawiamy solą i pieprzem.

Jabłko i seler kroimy i układamy na talerzu, polewamy sosem. Podajemy z ostudzonym pasztetem z makreli i pieczywem.

Olimpia Davies
PodróżeKulturaMuzykaHistoriaFelietonyPaństwo, polityka, społeczeństwoPowieści i opowiadaniaKącik poezjiRecenzjeWielkie żarcieKomiks
PrzewodnikiAlbaniaNepalPolskaRumunia
Najpopularniejsze Wielkie ŻarcieSkład chemiczny i właściwości Yerba MateNakladany HermelinWino z wiśni domowej robotyCo zrobić z tłuszczem spod pieczenia mięsa?Śledzie jak w śmietanie, ale wersja lekka – z jogurtem. Na lżejsze święta
Najwyżej oceniane Wielkie ŻarcieZielone śledzie z przyprawamiKultowy schabowy z mizeriąZupa ogórkowaKotlet mielony po śląsku z kapustąBuchty ze śliwkami
Oceń zamieszczony obok artykuł.
Minister kazał, więc uprzejmie informujemy, że nasze strony wykorzystują pliki cookies (ciasteczka) i inne dziwne technologie m.in. w celach statystycznych. Jeśli Ci to przeszkadza, możesz je zablokować, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w artykule: Pliki cookies (ciasteczka) i podobne technologie.