Wielkie Żarcie

Pesto z jarmużu

Pesto z jarmużuJarmuż to kopalnia witamin, mikroelementów i zdrowia. Tego właśnie nam potrzeba na wiosnę. A ona się zbliża i już zerka na nasze biodra, cerę, włosy. Zanim nas opromieni i muśnie zalotnie blaskiem łaskawych promieni wdzierających się poprzez lazur nieba na zieleniejący się świat, warto trochę zainwestować w siebie. Wcale to nie muszą być kosztowne cuda, lecz bezcenne perełki, które postawią nas na nogi i pięknie wymuskają na wiosnę. Dwie koronne zasady: ruch i zdrowe odżywianie!

To ostatni dzwonek, aby rozpocząć i nabrać energii. Odurzyć się prawdziwą wiosną, a latem cieszyć się figurą i móc odsłonić co nieco.

Pesto, które przygotowałam to niezły początek na wymyślanie różnych dań z dobrodziejstwem jarmużu. Banalnie proste, wykwintnie dobre i bombowo zdrowe! Dodać jeszcze muszę, że pesto można robić z wielu liści/naci warzyw. O pietruszce wszyscy wiedzą, ale mogą to być również liście rzodkiewki, młodej marchewki, najważniejsze by pochodziły ze sprawdzonych, zdrowych upraw.

Pesto z jarmużu

Składnik:

  • 2 spore garści jarmużu (szklanki)
  • 1/2 szklanki niesolonych orzeszków ziemnych – część zastąpiłam orzechami włoskimi
  • około 1/3 szklanki oleju roślinnego
  • 2–3 łyżki soku z cytryny
  • bardzo mały ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżeczka skórki z cytryny

Jak zrobić pesto?

Opłucz, osusz i drobno posiekaj jarmuż, a orzechy delikatnie podpiecz w piekarniku lub na patelni. Posiekaj czosnek, wrzuć do blendera i dodaj: orzechy, jarmuż, sok z cytryny. Wszystko zmiksuj na jednolitą masę. Pod koniec dodaj oliwę lub olej, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Górę posyp utartą skórką z cytryny.

Pesto jest idealne do makaronu, ale też doskonale nadaje się na kanapkę i do sałatek. Dodatkiem mogą być również płatki chili, znakomicie podkręcają smak i metabolizm. Ostrożnie z czosnkiem, zwłaszcza jeśli kanapkę jesz w pracy lub wybierasz się na spotkanie, lub randkę.

Wiesława Walkowska
PodróżeKulturaMuzykaHistoriaFelietonyPaństwo, polityka, społeczeństwoPowieści i opowiadaniaKącik poezjiRecenzjeWielkie żarcieKomiks
PrzewodnikiAlbaniaNepalPolskaRumunia
Najpopularniejsze Wielkie ŻarcieSkład chemiczny i właściwości Yerba MateNakladany HermelinWino z wiśni domowej robotyCo zrobić z tłuszczem spod pieczenia mięsa?Śledzie jak w śmietanie, ale wersja lekka – z jogurtem. Na lżejsze święta
Najwyżej oceniane Wielkie ŻarcieZielone śledzie z przyprawamiKultowy schabowy z mizeriąZupa ogórkowaKotlet mielony po śląsku z kapustąBuchty ze śliwkami
Oceń zamieszczony obok artykuł.
Minister kazał, więc uprzejmie informujemy, że nasze strony wykorzystują pliki cookies (ciasteczka) i inne dziwne technologie m.in. w celach statystycznych. Jeśli Ci to przeszkadza, możesz je zablokować, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w artykule: Pliki cookies (ciasteczka) i podobne technologie.