zapraszamy do współpracy
Zapraszamy do współpracy
Wielkie Żarcie

Kwas buraczany

Kwas buraczanyJeśli twoim utrapieniem jest nadmiar kilogramów, to może być za to odpowiedzialna nieprzyjazna flora bakteryjna skumulowana w organizmie. Najwyższa pora ją odbudować i zastosować proste a naturalne metody. Pomogą ci jogurty kefiry i naturalne kiszonki. Jeśli jogurt to naturalny, bez sztucznych dodatków i słodzików. A kiszonki? To przecież duma polskiej kuchni i zdrowie za parę groszy.

Tym razem mam dla Was prosty domowy specyfik nazywany przez niektórych nawet lekiem. Przywraca siły, witalność, regeneruje organizm, obniża ciśnienie, a co najważniejsze oczyszcza organizm z toksyn i wspomaga odchudzanie oraz odkwasza. Odbudowuje przyjazną florę bakteryjną, bowiem przyczynia się do rozwoju przyjaznych bakterii kwasu mlekowego, które biorą udział w redukcji tkanki tłuszczowej.

Zamiast faszerować się suplementami i chemią na różne przypadłości – sięgnij po prosty, zdrowy, sprawdzony od lat przepis! Co tam reklamy! Niech dalej bombardują ekrany telewizorów i komputerów cudownymi właściwościami z koncernów farmaceutycznych, a ty nie pozwól zbombardować swojego umysłu i zdrowia.

Słuchałam ostatnio wywiadu z Anną Popek, która zdradzając tajemnicę swojej młodości, powiedziała, że co roku jeździ do gospodarstwa agroturystycznego, gdzie poddaje się naturalnym metodom odkwaszającym organizm. W menu oprócz warzyw królują właśnie kiszonki, a jedną z nich jest kwas buraczany. Taki właśnie sprawdzony przepis mam dla was. Sprawdzony, bowiem zawsze, zanim coś polecę, testuję to na sobie. Buraki uwielbiam i kwas buraczany dla mnie w smaku jest rewelacyjny. Ciekawe czy przypadnie wam do gustu?

Kwas buraczany ojca Grzegorza

Składniki:

  • 1 kg buraków ćwikłowych
  • kilka kawałków razowego chleba
  • sok z połowy cytryny
  • 3–4 ząbki czosnku
  • kilkanaście ziaren kminku
  • około 3 litrów przegotowanej wody

Jak zrobić kwas buraczany?

Umyte i obrane buraki pokrój na cienkie plasterki i włóż do naczynia kamionkowego lub szklanego, dodaj kawałki chleba, sok z cytryny i zalej wodą. Naczynie obwiąż lnianą ściereczką i trzymaj w ciepłym miejscu 4–5 dni. Przecedź kwas przez sitko, a do wyparzonych butelek lub słoików wsyp kilka ziarenek kminku i parę plasterków czosnku. Wlej kwas buraczany i zakręć. Trzymaj w chłodnym miejscu.

Jak stosować?

Najlepiej 2–3 razy dziennie po ½ szklanki. Dobrą alternatywą jest wypić raz dzienne na czczo około pół szklanki (ja tak robię). Taką kurację dobrze jest stosować około 2–3 tygodni (i dużej). Można powtarzać w ciągu roku, kwas buraczany z pewnością nie zaszkodzi!

Wiesława Walkowska
Najpopularniejsze Wielkie ŻarcieSkład chemiczny i właściwości Yerba MateNakladany HermelinWino z wiśni domowej robotyŚledzie jak w śmietanie, ale wersja lekka – z jogurtem. Na lżejsze świętaMamma Mia! „Klasyka” kuchni włoskiej nie istnieje! (klasyczne tagliatelle alla bolognese)
Najwyżej oceniane Wielkie ŻarcieSzybki obiad z fasolką w roli głównejLembasy i Hobbit: Pustkowie SmaugaKopytka – doskonałe kluski z seremJaja w majonezieCo zrobić z tłuszczem spod pieczenia mięsa?
PrzewodnikiAlbaniaNepalPolskaRumunia
Najpopularniejsze zdjęcie w dzialeOrzechyNajwyżej oceniane:Pudding chlebowy z croissantów z białą czekoladą i whisky
Oceń zamieszczony obok artykuł.(Uwaga! Warto wcześniej się zalogować ponieważ głosy zarejestrowanych czytelników mają większą wagę.)
Login (jak do forum): Hasło (jak do forum): zapamiętaj mnie
Minister kazał, więc uprzejmie informujemy, że nasze strony wykorzystują pliki cookies (ciasteczka) i inne dziwne technologie m.in. w celach statystycznych. Jeśli Ci to przeszkadza, możesz je zablokować, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w artykule: Pliki cookies (ciasteczka) i podobne technologie.