Wielkie Żarcie

Karmelizowane buraki, czyli dieta, dieta, dieta...

Karmelizowane burakiLubicie buraki? Są pełne witamin, małokaloryczne i zimą idealne do posiłków. Buraki pieczone w piekarniku zachowują najwięcej właściwości. Kiedy je piekę, to nie zawijam w żadną folię, tylko wkładam do brytfanki takiej jak do mięsa, przykrywam i po 60 – 70 minutach otrzymuję idealnie upieczone buraki ze słodkim posmakiem.

Buraki najczęściej robię tradycyjnie, ale lubię również nieco bardziej wyszukane przepisy, zwłaszcza jeśli przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Buraki karmelizowane znalazły się w moim wieczornym menu – dieta wiosenna.

Karmelizowane buraki

Składnik:

  • kilka buraków średniej wielkości
  • 5 łyżek octu balsamicznego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • łyżeczka białego sezamu

Jak zrobić buraki?

Wyszoruj buraki i włóż do naczynia żaroodpornego (lub brytfanki z przykrywką), które wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piecz 60–70 minut.

Po wyjęciu buraków z pieca pozwól im lekko przestygnąć, po czym obierz ze skóry i pokrój w kostkę.

Na patelnię wlej ocet balsamiczny, dodaj cukier i podgrzwaj aż zacznie się karmelizować. Następnie dodaj pokrojone buraki i trzymaj na ogniu jeszcze około 2–3 minut, delikatnie mieszając i doprawiając do smaku solą i pieprzem.

Przed podaniem posyp białym sezamem.

Moje rady:

Buraki możesz podać na ciepło i na zimno jako przystawkę lub sałatkę do obiadu. Buraki kroiłam na mniejszą i większą kostkę.

Wiesława Walkowska
PodróżeKulturaMuzykaHistoriaFelietonyPaństwo, polityka, społeczeństwoPowieści i opowiadaniaKącik poezjiRecenzjeWielkie żarcieKomiks
PrzewodnikiAlbaniaNepalPolskaRumunia
Najpopularniejsze Wielkie ŻarcieSkład chemiczny i właściwości Yerba MateNakladany HermelinWino z wiśni domowej robotyCo zrobić z tłuszczem spod pieczenia mięsa?Śledzie jak w śmietanie, ale wersja lekka – z jogurtem. Na lżejsze święta
Najwyżej oceniane Wielkie ŻarcieZielone śledzie z przyprawamiKultowy schabowy z mizeriąZupa ogórkowaKotlet mielony po śląsku z kapustąBuchty ze śliwkami
Oceń zamieszczony obok artykuł.
Minister kazał, więc uprzejmie informujemy, że nasze strony wykorzystują pliki cookies (ciasteczka) i inne dziwne technologie m.in. w celach statystycznych. Jeśli Ci to przeszkadza, możesz je zablokować, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w artykule: Pliki cookies (ciasteczka) i podobne technologie.