zapraszamy do współpracy
Zapraszamy do współpracy
Wielkie Żarcie

Ekspresowe pączki

Ekspresowe pączkiTak sobie siedzimy i pijemy herbatkę owocową z miodem. Jest mroźno, a w karmiku za oknem piękne stadko ptaków. Dzieci z przyklejonymi do szyby noskami stoją zachwycone ptasimi harcami. Dokarmiamy je przez całą zimę, ale od kiedy po Wigilii dostały pszenicę, jest ich chyba więcej. Nie wiem jak u was, ale u mnie wigilijna świeca jest zawsze włożona do naczynia z pszenicą. Taką tradycję wyniosłam z domu i dalej ją pielęgnuję.

Po obfitujących w smakołyki świętach teraz dzieci mają w stosunku do słodyczy pewne ograniczenia, wymyślają więc najróżniejsze sposoby, aby ten rygor obejść i coś słodkiego zdobyć. Tak więc przy herbatce Zosia mówi:

– Babciu, zrobimy pączki?

Mała konsternacja, bo pączki zajmują trochę czasu, zwłaszcza że ciasto jest drożdżowe. Z pomocą przyszedł mi prawie zapomniany dawny przepis babci. Trochę go zmieniłam, zastępując część twarogu jogurtem greckim, a biały cukier brązowym...

Ekspresowe pączki

Składnik:

  • 4 jajka
  • 2–3 łyżki brązowego cukru
  • 250 g twarogu
  • kopiasta łyżka jogurtu greckiego
  • 2 szklanki mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1–2 łyżki rumu lub innego alkoholu
  • olej do smażenia

Jak zrobić pączki

Wymieszaj jajka z cukrem i delikatnie ubij. Wymieszaj twaróg z jogurtem, dodaj do jajek i wymieszaj. Następnie przesiej suche składniki, dodaj do masy i znowu wymieszaj, dolewając rumu.

Olej rozgrzej do temperatury 170°. Zamoczywszy łyżkę w zimnym oleju, nabieraj małe kulki ciasta i wkładaj do rozgrzanego tłuszczu. Smaż z każdej strony na złoty kolor. Możesz delikatnie posypać cukrem pudrem lub polać miodem.

Wiesława Walkowska
Najpopularniejsze Wielkie ŻarcieSkład chemiczny i właściwości Yerba MateNakladany HermelinWino z wiśni domowej robotyŚledzie jak w śmietanie, ale wersja lekka – z jogurtem. Na lżejsze świętaMamma Mia! „Klasyka” kuchni włoskiej nie istnieje! (klasyczne tagliatelle alla bolognese)
Najwyżej oceniane Wielkie ŻarcieSzybki obiad z fasolką w roli głównejLembasy i Hobbit: Pustkowie SmaugaKopytka – doskonałe kluski z seremJaja w majonezieKarmelowy ananas, czyli słodka przystawka
PrzewodnikiAlbaniaNepalPolskaRumunia
Najpopularniejsze zdjęcie w dzialeOrzechyNajwyżej oceniane:Pudding chlebowy z croissantów z białą czekoladą i whisky
Oceń zamieszczony obok artykuł.(Uwaga! Warto wcześniej się zalogować ponieważ głosy zarejestrowanych czytelników mają większą wagę.)
Login (jak do forum): Hasło (jak do forum): zapamiętaj mnie
Minister kazał, więc uprzejmie informujemy, że nasze strony wykorzystują pliki cookies (ciasteczka) i inne dziwne technologie m.in. w celach statystycznych. Jeśli Ci to przeszkadza, możesz je zablokować, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w artykule: Pliki cookies (ciasteczka) i podobne technologie.