Wielkie Żarcie

Drożdżówki z owocami

Drożdżówki z truskawkamiChyba każdy lubi drożdżowe ciasto. Gdy to pisałam, była jeszcze pora truskawek, więc powstały drożdżówki z truskawkami na budyniowej kołderce, ale oczywiście można użyć również innych owoców. Wypiek typowo piknikowy i „na drogę”. Pachnie letnim powiewem truskawek. Warto się skusić na jedną i poczęstować wszystkich dookoła.

Drożdżówki z truskawkami

Składniki na ciasto:

  • 2 duże szklanki mąki (500 g)
  • niepełna szklanka mleka (200ml)
  • 50 g drożdży
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 żółtka
  • 2 kopiaste łyżki masła
  • kilkanaście truskawek pokrojonych w grube plastry
  • budyń waniliowy lub śmietankowy ugotowany według przepisu

Jak zrobić ciasto?

Do letniego mleka dodaj drożdże i cukier, a następnie wymieszaj. Rozpuść masło. Do mąki dodaj rozczyn drożdżowy, letnie (nie może być ciepłe) masło i żółtka. Wyrabiaj ciasto, aż będzie elastyczne, a później odstaw na około 40 minut. W tym czasie powinno podwoić objętość.

Posyp stolnicę mąką, uformuj 3–4 grube wałki z ciasta i potnij nożem na dwucentymetrowe krążki. Połóż ciasto na blaszce wyłożonej pergaminem, spłaszcz dłonią na środku, a brzegi posmaruj jogurtem rozmieszanym z mlekiem. Na środku każdego krążka połóż 1–2 łyżeczki ugotowanego budyniu i kilka plasterków truskawek (lub innych owoców).

Posyp kruszonką i włóż blaszkę do nagrzanego na 170°C piekarnika na 12–14 minut. Możesz też użyć lukru.

Składniki na kruszonkę:

  • kopiasta łyżka masła
  • 2 łyżki mąki
  • łyżka cukru

Jak zrobić kruszonkę?

Roztop masło i wymieszaj z pozostałymi składnikami tak, aby powstały grudki

Wiesława Walkowska
PodróżeKulturaMuzykaHistoriaFelietonyPaństwo, polityka, społeczeństwoPowieści i opowiadaniaKącik poezjiRecenzjeWielkie żarcieKomiks
PrzewodnikiAlbaniaNepalPolskaRumunia
Najpopularniejsze Wielkie ŻarcieSkład chemiczny i właściwości Yerba MateNakladany HermelinWino z wiśni domowej robotyCo zrobić z tłuszczem spod pieczenia mięsa?Śledzie jak w śmietanie, ale wersja lekka – z jogurtem. Na lżejsze święta
Najwyżej oceniane Wielkie ŻarcieZielone śledzie z przyprawamiKultowy schabowy z mizeriąZupa ogórkowaKotlet mielony po śląsku z kapustąBuchty ze śliwkami
Oceń zamieszczony obok artykuł.
Minister kazał, więc uprzejmie informujemy, że nasze strony wykorzystują pliki cookies (ciasteczka) i inne dziwne technologie m.in. w celach statystycznych. Jeśli Ci to przeszkadza, możesz je zablokować, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w artykule: Pliki cookies (ciasteczka) i podobne technologie.