Wielkie Żarcie > Pomysłowe pieczenie

Bułki drożdżowe z truskawkami i kruszonką

Bułki drożdżowe z truskawkami i kruszonkąDrożdżówki i jagodzianki to moje ulubione letnie wypieki. Ciasto drożdżowe z tego przepisu wychodzi niezwykle puszyste, delikatne i długo zachowuje świeżość. Można je połączyć z ulubionymi letnimi owocami i formować w dowolne kształty. Można zrobić nadzienie jagodowe i powstaną jagodzianki, można owoce ułożyć na wierzchu i powstaną buły, a dodatek kruszonki sprawia, że są jeszcze pyszniejsze. Dodam, że dzieci je uwielbiają!

Bułki drożdżowe

Składniki:

  • 260 g mąki pszennej tortowej
  • szczypta soli
  • 20 g świeżych drożdży
  • 4 łyżki cukru
  • 3 żółtka
  • 150 ml letniego mleka
  • 50 ml roztopionego masła

Zaczynamy od przygotowania zaczynu z drożdży. Ilość użytych składników do zaczynu odejmujemy z głównej ilości składników. Do garnuszka ukruszyć drożdże dodać 1,5 łyżki cukru, 3 łyżki mąki i ¼ szklanki mleka. Dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15 minut. Wyrośnięty zaczyn dodać do pozostałych składników i zagnieść ciasto, na koniec dodając partiami roztopione masło. Ciasto należy wyrobić na gładkie i lśniące, ma odstawać od miski i nie kleić się do rąk. Ja wyrabiałam ręcznie przez 20 minut.

Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę i lekko wyrobić, a następnie podzielić na równe części (mi wyszło 9 bułeczek). Z każdego kawałka uformować okrągłą bułeczkę, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut. W każdej wyrośniętej bułeczce zrobić wgłębienie. Ja użyłam dna szklanki o średnicy mniejszej niż bułeczka. Szklankę należy przycisnąć dość mocno. Do powstałego w bułeczce wgłębienia nakładamy truskawki. Każdą bułeczkę posypujemy kruszonką.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 minut, do suchego patyczka.

Nadzienie

Składniki:

  • 300 g pokrojonych truskawek
  • 3 łyżeczki cukru

Truskawki posypać cukrem i odstawić.

Kruszonka

Składniki:

  • 30 g miękkiego masła
  • 3 łyżki cukru
  • ½ szklanki mąki

Wszystkie składniki wymieszać ze sobą aż powstanie kruszonka. Ma być sypka, ale po ściśnięciu w palcach ma zachować kształt. W razie potrzeby dodać więcej masła lub mąki.

Olimpia Davies
Najpopularniejsze Wielkie ŻarcieSkład chemiczny i właściwości Yerba MateNakladany HermelinWino z wiśni domowej robotyŚledzie jak w śmietanie, ale wersja lekka – z jogurtem. Na lżejsze świętaMamma Mia! „Klasyka” kuchni włoskiej nie istnieje! (klasyczne tagliatelle alla bolognese)
Najwyżej oceniane Wielkie ŻarcieZielone śledzie z przyprawamiBuchty ze śliwkamiZupa ogórkowaKotlet mielony po śląsku z kapustąKultowy schabowy z mizerią
PrzewodnikiAlbaniaNepalPolskaRumunia
Najpopularniejsze zdjęcie w dzialeOrzechyNajwyżej oceniane:Pudding chlebowy z croissantów z białą czekoladą i whisky
Oceń zamieszczony obok artykuł.
Minister kazał, więc uprzejmie informujemy, że nasze strony wykorzystują pliki cookies (ciasteczka) i inne dziwne technologie m.in. w celach statystycznych. Jeśli Ci to przeszkadza, możesz je zablokować, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w artykule: Pliki cookies (ciasteczka) i podobne technologie.