Wielkie Żarcie

Brioszki z borówkami

Borówki albo jagody – jak kto woli – to z pewnością ważny smak lata, i to pachnącego lasem. Brioszki z borówkami robię przynajmniej raz w roku i uwielbiam, kiedy mogę je zapakować bliskim lub znajomym na piknik. Może jest z nimi trochę pracy, ale warto.

Brioszki z borówkami leśnymi

Składniki:

  • 300 g mąki
  • szczypta soli
  • 25 g drożdży (użyłam Babuni)
  • 100 g cukru
  • 150 ml letniego mleka
  • 100 g roztopionego masła (nie może być gorące)
  • około 500 g świeżych borówek
  • dodatkowo rozmącone żółtko z mlekiem i odrobiną cukru do posmarowania oraz łyżka sezamu

Jak zrobić brioszki?

Brioszki z borówkamiDo letniego mleka dodaj łyżkę cukru i drożdże, dobrze wymieszaj. Jajka ubij razem z pozostałym cukrem, a następnie dodawaj do nich na przemian rozczyn drożdżowy i przesianą mąkę ze szczyptą soli. Dodaj roztopione masło i wyrabiaj ciasto, aż będzie elastyczne. Pozostaw je w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 50–60 min.

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, podziel je na trzy części, a każdą z trzech części na 6 lub osiem mniejszych kawałków. Lekko spłaszcz ręką ciasto, nałóż łyżeczką borówki, zlep końce, a następnie układaj na blaszce wyłożonej pergaminem lub wysmarowanej i posypanej mąką.

Posmaruj rozmąconym jajkiem, posyp sezamem i pozostaw do wyrośnięcia na około 25–30 minut. Włóż brioszki do nagrzanego do 180°C piekarnika na 16–18 minut. Prawda, że cieszą po upieczeniu?

Wiesława Walkowska
PodróżeKulturaMuzykaHistoriaFelietonyPaństwo, polityka, społeczeństwoPowieści i opowiadaniaKącik poezjiRecenzjeWielkie żarcieKomiks
PrzewodnikiAlbaniaNepalPolskaRumunia
Oceń zamieszczony obok artykuł.
Minister kazał, więc uprzejmie informujemy, że nasze strony wykorzystują pliki cookies (ciasteczka) i inne dziwne technologie m.in. w celach statystycznych. Jeśli Ci to przeszkadza, możesz je zablokować, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w artykule: Pliki cookies (ciasteczka) i podobne technologie.