Wielkie Żarcie

Pasztet z warzyw

Pasztet z warzywRosół to sztandarowe danie polskiej kuchni, niezależnie od regionu. W śląskiej kuchni z warzyw rosołowych najczęściej robiło się sałatkę, nic bowiem nie mogło się zmarnować – i tak powinno być. Ileż można jednak jeść sałatek? Wymyśliłam więc pasztet. To prawie cudo! Co z tego, że warzywa gotowane w rosole z kurczaka? Pasztet i tak będzie przedni. Należy tylko dodać trochę typowych dla polskiej kuchni warzyw, na przykład ziemniaki i cebulę oraz trochę aromatu, czyli naturalne przyprawy. Można jeść na ciepło i na zimno. Można nawet przełożyć nim kanapki. Polecam również warzywa z bulionu warzywnego i wtedy powstanie pasztet dla wegetarian.

Czujecie ten aromat warzyw i misję zdrowej żywności. Bez konserwantów i innych chemicznych świństw. To, co polecam, to nie jest CSR, ale społeczna odpowiedzialność żywienia rodziny. Polecam z prośbą, nie dajmy się chemii stosowanej w żywności i zróbmy, ile możemy, dla naszych bliskich i dzieci.

Twój dom to Twój bastion i na tyle, na ile tylko możesz, chroń go przed przetworzoną żywnością, chemią i konsumeryzmem zwariowanego świata.

Pasztet z warzyw

Składnik:

  • warzywa z rosołu (3 marchewki, 1 pietruszka, seler) – wersja wegetariańska to warzywa z bulionu warzywnego
  • 4–5 ugotowanych ziemniaków
  • 2 cebule
  • 3–4 ząbki czosnku
  • 3–4 liście kapusty pekińskiej
  • gałka muszkatowa, około ¾ łyżeczki
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 łyżeczki mielonego kminku
  • 3–4 liście laurowe zmielone w młynku do kawy
  • łyżka czerwonej słodkiej papryki
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżeczki posiekanego rozmarynu
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki mąki gryczanej
  • łyżka oliwy
  • sól do smaku

Jak zrobić pasztet?

Posiekaj kapustę, cebulę oraz czosnek i delikatnie podsmaż wszystko na oliwie. Ziemniaki ugotuj w koszulkach do miękkości, obierz.

W maszynce do mielenia mięsa zmiel podsmażone warzywa, ugotowane ziemniaki i warzywa z rosołu, a do przemielonej masy dodaj wszystkie pozostałe składniki. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem lub ulubiona przyprawą.

Natłuść formę, a dno wyłóż papierem pergaminowym, włóż masę, wygładź łyżką. Formę wstaw do nagrzanego do 160–170°C piekarnika i piecz przez 75–85 minut. Kiedy lekko przestygnie, obkrój brzegi, odwróć i zdejmij papier.

Może być podawany na ciepło lub zimno. W lodówce można go przechowywać prawie tydzień. Doskonale smakuje z pikantnymi dodatkami, a na wiosnę... Zmniejsza oponkę na brzuchu i biodrach.

Wiesława Walkowska
PodróżeKulturaMuzykaHistoriaFelietonyPaństwo, polityka, społeczeństwoPowieści i opowiadaniaKącik poezjiRecenzjeWielkie żarcieKomiks
PrzewodnikiAlbaniaNepalPolskaRumunia
Najpopularniejsze Wielkie ŻarcieSkład chemiczny i właściwości Yerba MateNakladany HermelinWino z wiśni domowej robotyCo zrobić z tłuszczem spod pieczenia mięsa?Śledzie jak w śmietanie, ale wersja lekka – z jogurtem. Na lżejsze święta
Najwyżej oceniane Wielkie ŻarcieZielone śledzie z przyprawamiKultowy schabowy z mizeriąZupa ogórkowaKotlet mielony po śląsku z kapustąBuchty ze śliwkami
Oceń zamieszczony obok artykuł.
Minister kazał, więc uprzejmie informujemy, że nasze strony wykorzystują pliki cookies (ciasteczka) i inne dziwne technologie m.in. w celach statystycznych. Jeśli Ci to przeszkadza, możesz je zablokować, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w artykule: Pliki cookies (ciasteczka) i podobne technologie.